Vladimír Pelc: Fejkování po česku - Smlouva z roku 1943 byla ponížením?

08.09.2019 7:35

V souvislosti s politickými boji o památník I. S. Koněva v Praze vystoupil, prý jako historik a filozof, docent českých dějin na UK Petr Hlaváček. Do boje se pustil se silným fejkem: Československo-sovětská smlouva z roku 1943 byla naším dobrovolným ponížením.

Vladimír Pelc: Fejkování po česku - Smlouva z roku 1943 byla ponížením?
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Smlouvu v Moskvě 12. prosince 1943 podepsali československý velvyslanec Zdeněk Fierlinger a sovětský komisař zahraničních věcí Vjačeslav M. Molotov. Přihlíželi Josef Vissarionovič Stalin a Edvard Beneš.

Smlouva byla výrazem nové zahraničněpolitické orientace československé zahraniční vlády. Důvod: Předchozí papírové spojenectví s Francií a Británií skončilo mnichovským diktátem v koši; a okupací naší země nacistickým Německem. Francie a Británie tehdejší Československo podrazily.

Petr Hlaváček zcela vážně tvrdí, že smlouva byla naším ponížením (ZDE).

Co smlouva obsahovala:

článek 1: Závazek smluvních stran poskytnout jedna druhé vojenskou i jinou pomoc a podporu všeho druhu v nynější válce proti Německu a všem těm státům, které jsou s ním spojeny v útočných činech v Evropě.

článek 2: Závazek smluvních stran nevstupovat po dobu nynější války v žádná jednání s hitlerovskou vládou nebo s kteroukoli jinou vládou v Německu, která se jasně nevzdá všech útočných záměrů, a nevést jednání ani nesjednávat bez vzájemné dohody žádného příměří neb mírové smlouvy s Německem neb s kterýmkoli jiným státem, s ním spojeným v útočných činech v Evropě.

článek 3: Závazek smluvních stran, že kdyby jedna z nich byla zavlečena v poválečné době do válečných akcí s Německem, které by obnovilo svou politiku „Drang nach Osten“, neb s kterýmkoli ze států, který by se spojil s Německem přímo neb v jakékoli jiné formě v takové válce, druhá smluvní strana neprodleně poskytne smluvní straně, zavlečené takovým způsobem do válečných akcí, veškerou vojenskou i jinou podporu a pomoc, které jsou jí k dispozici.

článek 4: Smluvní strany jsou dohodnuty o těsné a přátelské spolupráci v době po obnovení míru i o tom, že budou jednat ve shodě se zásadami: vzájemného respektování své nezávislosti a svrchovanosti, jakož i nevměšování do vnitřních věcí druhého státu. Jsou dohodnuty v tom, že budou vyvíjet v měřítku co možná nejširším své hospodářské styky a poskytovat si vzájemně veškerou možnou pomoc po válce.

článek 5: Každá z vysokých smluvních stran se zavazuje neuzavírat žádného spojenectví a neúčastnit se žádné koalice, namířené proti druhé vysoké smluvní straně.

Takže posuďte sami, co v uvedené smlouvě bylo v aktuální vojensko-politické situaci a pro budoucí Československo politickým ponížením. Navíc ještě prý dobrovolným. A posuďte, jakým odborníkem, údajným historikem a navíc prý ještě filozofem docent doktor Petr Hlaváček (a Ph.D.) je.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…