Vladimír Pelc: Glosář k 16. týdnu '19

23.04.2019 8:39

Z řeckého glóssa, česky jazyk: Poznámka na okraj jiných textů, informací, tvrzení k jejich vysvětlení. V tomto případě drobné poznámky na lem našeho politického dění. K upřesnění jeho významu. Podle výběru autora. Tedy výběru subjektivního. A nemusí jít jen o politické produkty uplynulého týdne.

Vladimír Pelc: Glosář k 16. týdnu '19
Foto: Hans Štembera
Popisek: Demonstrace Zachraňme internet před články 11 a 13, který pořádala Česká pirátská strana

Pirátský arogantní kinder management

V Praze. Předchozí koalice, v níž vynikla a do myslí Pražanů se nezapomenutelně zaryla primátorka Adriana Krnáčová (hnutí ANO 2011) jako osoba s inteligencí bezpečně se nacházející na levém spodním okraji Gaussovy křivky, byla prý koalicí odborníků; nynější koalice pod vedením strany Piráti prý je, alespoň podle nich, kupodivu opět koalicí odborníků.

Ovšem pirátský kinder management na tom, ve srovnání s nedávnou politickou minulostí, lépe není. Je také bez znalostí. Abychom to správně chápali - dosáhnout hejna titulů před i za jménem dnes není žádný problém: především existuje dost soukromých tzv. vysokých škol či dokonce údajných univerzit, které chápou, že (předstírané) vzdělání je obchod, byznys, a proto je také takto, tedy předstíraně, provozují (zaplať, budeš otitulován), a dále dnes zkoušky z jedné školy jsou houfně uznávány na školách dalších, takže pár titulů tak lze nashromáždit bez další větší námahy.

Piráti šli do voleb s heslem: „Pusťte nás na ně!“; chtěli tím vyjádřit, že budou politickou všenápravou. Správné heslo však mělo znít: „Pusťte nás mezi ně, chceme se také nabaštit!“

Jací Piráti jsou?

Především se rychle naučili naduté, nekvalifikované aroganci; kupř. prázdné či delší dobu neobývané byty chtěli zdanit vyšší sazbou jakési daně, snad daně z nemovitých věcí. Za pomoci informací od pražské energetiky podle odběru/neodběru elektřiny. Kdo neodebírá nebo málo = byt neobývá - tak se více zdaní. Kdyby se podívali kupř. do zákonů Rakousko-Uherska, hned by věděli – když už by chtěli něco takového kvalifikovaně navrhovat - jak na to. Ale to je moc práce; postačuje nekvalifikovaná arogance.

Především se rychle naučili papalášství: Zbytečné služební cesty s manželkami (přítelkyněmi) do horoucích pekel (Tchaj-wan, San Francisko) prý pro zkušenosti; jaké, to jsme se nedověděli.

A z čeho jejich neschopnost plyne: Z toho, že se v mládí nenaučili pečlivě dělat domácí úkoly; proto jim nejdou a nepůjdou ani ty úkoly veřejné.

Další nekvalifikovaný šoumen v Senátu

Senátorem za Prahu 9 se stal scenárista a pražský zastupitel David Smoljak. V Českém rozhlase vysvětlil smysl Senátu a to, jak ho hodlá naplňovat. Bude bránit veřejnoprávní média - automatickým navyšováním koncesionářských poplatků. Tento novosenátor, spíše však scénárista, nepochopil podstatu veřejnoprávnosti veřejnoprávních prostředků; podle něj spočívá v tom, že předkládají obraz světa, který není podbarvený zájmy toho či onoho soukromého majitele. Podbarvení politickými zájmy té či oné politické strany pochopitelně nevadí. Zvyšování poplatků, fakticky majetkové daně za vlastnění tv či rozhlasového přístroje, povede jen k další nehospodárnosti v těchto podnicích. A ještě jednu intelektuální perlu senátor D. Smoljak připojil: Finanční dary církvím nelze zdanit, protože nelze měnit smlouvy mezi nimi a státem. Netuší, že zdanění se nezakládá smlouvami, nýbrž zákony. Měl by si přečíst Ústavu. Ale to bude asi silně přehnaný požadavek.

Hodnota senátorů se odvíjí od jejich volby. Celková volební účast při zvolení Davida Smoljaka byla 12 procent oprávněných voličů. Senát je dlouhodobě politicky nereprezentativní. Důvod: Negeneruje ideje a hodnoty. Generuje negativní reakce. Proto občané k senátním volebním urnám nechodí. Demokratickou moc však legitimizují právě ideje a hodnoty. Pozitivní. Senát, byť legální, politicky legitimní není. Zato je plný šoumenů.

A na závěr mi dovolte pár poukazů na informace, které byly ve veřejném informačním prostoru omílány, a které jsou pro občany zcela zbytečné:

Zemřela Thamara Kinsky, prý hraběnka psali novináři, a to i přesto, že taková středověká označení u nás byla téměř před sto lety zrušena; smrt samozřejmě není veselá – ale proč do nás rádoby novináři hustí takovou zbytečnou informaci; ta paní pro tento stát žádný kladný význam neměla; její restituci zámku ve Žďáru nad Sázavou za takový snad považovat nelze.

O tom, že je Michal Koudelka, současný ředitel Bezpečnostní informační služby, šéfem dezinformační organizace, která se ideologicky řídí podle politických stran KDU-ČSL či TOP 09, a je blízká pražské kavárně a propagandistickému mainstreamu, nikdo nepochybuje. A právě proto sdělovací prostředky a novináři přisátí k těmto politickým stranám brečí, že generálskou hodnost od prezidenta Miloše Zemana opět nedostane.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…