Vladimír Pelc: Nebonitní bubliny názorů

29.12.2019 9:56

Ve čtvrtek 26. prosince odpoledne jsme si poslechli tradiční vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. Mluvil o mnohém. A vzbudil mnohé reakce. Většinou nebonitní.

Vladimír Pelc: Nebonitní bubliny názorů
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Nedovedu kvalifikovaně posoudit, zda je důraz na obnovitelné zdroje elektřiny pouze zelenou ideologií, nebo správným směrem hospodářského vývoje (jisté je, že z ekonomického hlediska byla nadsazená podpora solárních baronů hlubokým tunelem); nedovedu kvalifikovaně zvážit, jestli a jak dochází ke změně klimatu (ale dal bych spíše na odborníky, kteří se tím zabývají); pokud jde o pomalost soudů, bylo by dobré, myslím, více se zabývat kvalifikovaností některých jejich rozhodnutí (ZDE, ZDE), i když v individuálních případech je dvacetiletá rychlost v rozhodování skutečně majstrštikem; nedovedu zhodnotit … vlastně většina z nás nedovede většinu problémů posoudit – ale pojďme o nich diskutovat, nezůstávejme v bublinách svých názorů.

Také si myslím, že by študáci měli ve školních dnech studovat; demonstrovat mohou ve dnech volna, též se domnívám, že infrastruktura, zejména dopravní, se u nás staví tempem šnečím a draho, a stavební řízení je čím dál tím složitější.

Zcela jistě má pan prezident pravdu, když řekl: Povšiml jsem si rovněž demonstrací v Praze, jejichž účastníci vyžadovali demisi ministerského předsedy. Na to se dá odpovědět velice stručně. V parlamentní demokracii, kterou jsme a budeme, premiéři přicházejí a odcházejí na základě výsledků svobodných parlamentních voleb. Tečka. Označit tento názor, jak jsem kdesi zahlédl, za komunistickou teorii demokratického centralismu, může jen vůl.

Naopak vím zcela jistě, že (opakovaný) výrok prezidenta, že v daních z příjmů máme mnoho zbytečných výjimek, je nesmysl (už jsem o tom psal; ZDE, ZDE) – nechápu, jak mohlo takové tvrzení vzniknout, vždyť prezident má tým poradců, snad i ekonomických (a přímočaře vyjádřeno - rád bych věděl, který blb to Zemanovi nakukal; je to totiž na úrovni úvahy jednoho bývalého náměstka ministra financí, který zcela vážně tvrdil, že důchodci mohou jít sekat trávu a tím se důchodový problém vyřeší).

Reakce antiZemanovců byly anti, tedy silně kritické až nenávistné: měl by abdikovat, nemá lidem co říci, stále lže, žije v minulém století, problémům dneška nerozumí… Když někdo vystoupení M. Zemana oceňoval, hned se mu dostalo „hodnocení“ lezeš Zemanovi do p….e, jseš bolševik… a podobné inteligentní a funkční označení. Leč antiZeman není pozitivní program.

Již v nejstarších dobách byla v Čechách daň pozemková vybírána, jak psal dr. M. Talíř, dle bonity půdy. Bonita půdy se vyjadřovala objemem sklizně jako násobku předchozího setí, tedy kolikrát množství sklizeného přesáhlo množství nasetého. Dovolím si utvořit pojem bonita myšlení, která se měří kvalitou intelektuální reakce na jiný názor a vyjadřuje se myšlenkovým násobkem, o nějž taková reakce převyšuje názor reflektovaný (kritizovaný apod.). Takto měřeno však bohužel platí, že politické myšlení v našem státě je velmi málo bonitní – úvahy, jako reakce na názory jiných, intelektuální násobky zpravidla negenerují. Je tomu tak i v anti-reakcích na vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana.

Nezůstávejme v bublinách svých názorů – to je hlavní obsah Zemanova vánočního poselství - prosím, abychom nezůstávali v bublinách svých názorů, ale abychom dokázali přemýšlet i o argumentech opačných; a dovolím si k němu dodat – a pokuste se, aby vaše (kritické) názory byly myšlenkově bonitní (alespoň trochu). Přineste vize, po nichž voláte. Jenomže, myšlení bolí, viďte.

Zcela jistě lze souhlasit se závěrem vánočního poselství prezidenta: Nechtěl bych přát pouze zdraví, štěstí a dlouhá léta. Chtěl bych vám přát bolest. Ale víte, jakou bolest? Bolest takovou, o které mluvil Tomáš Masaryk, když řekl – myšlení bolí. Chtěl bych vám všem popřát, abyste i nadále byli svobodnými osobnostmi, které si vytvářejí svůj vlastní názor a nenechají se nikým manipulovat. Aby si vážili sami sebe právě proto, že mají vlastní informovaný názor.

Jenomže, myšlení bolí, viďte.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…