Vladimír Pelc: Piggly Wiggly daně

22.12.2015 14:59

Prohlížím si téměř sto let starý obrázkový týdeník. Listy jsou zažloutlé a chabé, na mnoha místech musela pracovnice vazačské firmy stránky slepit, aby se nerozpadly; celý ročník jsem si dal svázat do pěkného baladeku. Je to počteníčko. I když většina tenkrát slavným jmen mi nic neříká a tehdejší problémy čas odvál. Dobové kresby jsou kouzelné. Inzeráty fantastické.

Vladimír Pelc: Piggly Wiggly daně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Jako absolutní světová novinka je ve sloupku v únorovém čísle uváděn systém Piggly-Wiggly-krámu. Tento systém samoobslužného prodeje je nyní velmi rozšířen – samoobsluhy, supermarkety. Ale tenkrát? Některé historické prameny uvádějí, že první takové prodejny vznikly v roce 1912 v Kalifornii, snad v Los Angeles, jiné že první byla samoobsluha Piggly Wiggly Stores s kontrolní pokladnou, kterou 6. září 1916 otevřel Clarence Saunders v Memphisu ve státě Tennessee. Obrázkový týdeník určuje jako místo vzniku Chicago ve státě Illinois. V roce 1917 si prý Saunders nechal patentovat koncept Self-Serving Store, založil na tomto principu i první, svůj vlastní obchodní řetězec, a do konce 30. let minulého století bylo po celé Severní Americe 2 600 samoobslužných prodejen.

Zaujala mě základní myšlenka takového prodejního systému, která stála na počátku jeho zavedení. Obrázkový týdeník k tomu píše, že systém ten vychází z názoru, že člověk, jemuž vyjdeme vstříc s dostatečnou důvěrou, ukáže, že je jí hoden; a dodává, že jelikož se při těchto obchodech mnoho ušetří (prodavačů), mohou v nich prodávati zboží tak lacino, jako nikde jinde, a těší se velké oblibě. Krádeže, podle zpráv majitelů, nevyskytují se téměř vůbec.

Nebylo by dobré vrátit se o více než sto let nazpět nejen v podobě supermarketů, ale třeba v daních? Naše správa daní je založena na vrchnostenském poměru státu vůči daňovým subjektům, což je v pořádku a je tomu tak všude na světě. Berní úřady mají vůči daňovým subjektům dokonce silnější postavení, než orgány činné v trestním řízení vůči podezřelým z vraždy. Při podezření z vraždy musejí příslušné orgány trestný čin pachateli dokázat; v případě daňového řízení musí dokazovat daňový subjekt, že se malverzace nedopustil. Pravomoci správců daně jsou pro výkon jejich funkce dostatečné. Stačí je využívat.

Politický trend současné vládní koalice (politickým hnutím ANO, ČSSD a KDU-ČSL) je chybný: místo zlepšování činnosti správců daní kvalifikovaným řízením, což je samozřejmě nelehké, je jednodušší prosazovat plošná šikanózní kontrolní hlášení o dani z přidané hodnoty (DPH) a plošnou elektronickou evidenci tržeb (EET).

Přitom systém „Piggly Wiggly daní“ by mohl také vycházet z názoru, že člověk, jemuž vyjdeme vstříc s dostatečnou důvěrou, ukáže, že je jí hoden; samozřejmě, že na ty nehodné by daňová spravedlnost měla silně dopadnout. Individuálně, ne plošně.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

12:26 Ivo Strejček: Lídr se nevolí…

Dnes nepíšu glosu. O smrti se glosy nepíší. Dnes chci ještě několika svými řádky vzpomenout na Mirka…