Vladimír Pelc: Propásli jsme příležitost …

26.09.2014 18:04

Po listopadu ´89 jsme – jako Česká republika – měli možnost tvořit v evropské politice samostatnou roli. Tehdejší Varšavská smlouva se rozpadla a tehdejší politici tvrdili, že do jiného vojensko-politického uskupení nevstoupíme. Pamatujete se přece na takové zaklínání třeba od Václava Havla, že?! Politici lhali.

Vladimír Pelc: Propásli jsme příležitost …
Foto: Archiv IN
Popisek: Vlajka ČR na budově parlamentu

Politici lhali – zanedlouho jsme vstoupili do jiného vojensko-politického paktu. A přitom se občanů nikdo neptal, zda chtějí.

Nyní jsme v područí útočného, nikoli obranného vojensko-politického uskupení – v područí Severoatlantického paktu (NATO), který řídí Spojené státy severoamerické (USA).

A přitom jsme měli výjimečnou historickou příležitost být zemí neutrální.

Intepretace současných mezinárodněpolitických souvislostí je zřejmá: USA se snaží radikálně a) změnit vojenskou a hospodářskou geopolitickou situaci v neprospěch Ruska a b) hospodářsky a tím i politicky oslabit EU, protože je jejím konkurentem. Cílem je, aby Spojené státy byly vůdcem světa. Potřebují to. Především z hospodářských důvodů. Aby tak řešily své vnitřní ekonomické problémy.

Cílem imperiální politiky USA je celkový rozvrat střední a východní Evropy. Důvodem je udržení dolaru jako světové měny, upevnění hospodářské nadvlády na Evropou, rozšíření rozsáhlého odbytiště pro své výrobky, služby a půjčky made in USA, používání některých zemí, třeba Ukrajiny, jako surovinového přívěsku USA; cílem je i geopolitická nadvláda nad Ruskem. Proto Spojené státy všemožně podporují banderovský fašismus kyjevské junty. A k tomu všemu NATO slouží, posluhuje. Obdobně jako za dob první studené války.

Netvoříme samostatnou politiku, jsme v novém totalitním područí – tentokrát mocnosti USA prostřednictvím Severoatlantického paktu.

Tehdy, po listopadu ´89, jsme příležitost propásli … nepřišel však čas vrátit se nyní na správnou cestu – na cestu neutrality?

Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.