Vladimír Pelc: Štěch střelil kozla

16.06.2017 18:04

Na olomouckém sjezdu odborového svazu Kovo, největšího svazu v rámci Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS), se Milan Štěch, nyní předseda Senátu, dříve předseda ČMKOS, dopustil názoru. Nekvalifikovaného.

Vladimír Pelc: Štěch střelil kozla
Foto: Daniela Černá
Popisek: Milan Štěch, předseda Senátu Parlamentu ČR na sjezdu OS KOVO

K vyslovování názorů je potřebná odborná kvalifikace; kvalifikace toho, kdo je hlásá, nebo alespoň jeho poradců. Při absenci obojího dochází ke střelení kozla.

Milan Štěch se domnívá, že když se zvýší osobám samostatně výdělečně činným (OSVČ) pojistné, mnohé z nich přestanou samostatně podnikat a raději se nechají zaměstnat − a tak se prý vyřeší aktuální nedostatek pracovních sil.

Situaci, v níž se některé firmy v důsledku nízké nezaměstnanosti potýkají s nedostatkem pracovníků, však nelze řešit ekonomickým nátlakem, v tomto případě zvýšením pojistných odvodů pro OSVČ. Takový nátlak by patřil do jiného ekonomicko-politického systému a jiné doby.

„Myslím si, že je tu velká skupina lidí, kteří pracují jako OSVČ a nejsou z národohospodářského hlediska efektivně využiti. Mezi skutečnými živnostníky a skutečnými podnikateli je mnoho pseudo-, kteří tam jsou jenom proto, že mají trvale lepší odvodové podmínky. Platí pouze jednu třetinu pojištění zdravotního a sociálního a to je enormně velká výhoda oproti zaměstnancům,“ mj. řekl Štěch.

Pojistný odvodový systém (zdravotní pojištění a sociální zabezpečení) však není k tomu, aby řešil efektivní využití osob samostatně výdělečně činných z národohospodářského hlediska. Milan Štěch z neznalosti zaměnil aktuální problémy se strukturálním nedostatkem pracovníků a záležitost výše odvodů do pojistných systémů zaměstnanců a osob samostně výdělečných.

Uvedené odvody by však měly být u OSVČ v obdobné výši, jako u zaměstnanců; pro to však neexistuje jednoduché řešení – musel by se jinak definovat základ pro tyto odvody tak, aby platby pojistného byly obdobné, jako pro zaměstnance, a zároveň byly pro osoby samostatně výdělečně činné spravedlivé.

Milan Štěch střelil kozla; střelit kozla znamená trapas, v tomto případě z důvodu neznalosti problematiky, a ještě navíc na otevřené scéně.

Vladimír Pelc

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…