Vladimír Pelc: Ukrajinská provokace u Kerčského průlivu

02.12.2018 18:32

Tři desítky let Spojené státy a NATO obkličují Rusko základnami. NATO se rozšířilo k jeho hranicím: Středovýchodní Evropa, Pobaltské státy. Tři desítky let NATO vysílá propagandistické fejky zaměřené proti Rusku. Horké střetnutí s Ruskem se jim vyprovokovat nepodařilo. Zatím.

Vladimír Pelc: Ukrajinská provokace u Kerčského průlivu
Foto: Youtube repro
Popisek: Loď ruské pohraniční stráže naráží do ukrajinského remorkéru

S propagandou USA a NATO je to poněkud slabší: Červené karty věnované velvyslanectvím USA tuzemským demonstrantům se příliš nezavedly, tvrzení o ruském vměšování do amerických voleb skončilo fiaskem, novičok se propagandisticky také moc nevydařil a jeho výkladu britskou tajnou službou věří málokdo, karty s nápisy proti Zemanovi či Babišovi z rukou mnohdy placených demonstrantů skončily s koši, a tuzemští váleční roztleskávači, jako např. Petr Pavel, při svých tvrzeních o ruském vojenském a dalším nebezpečí plují v obecných ideologických frázích – o konkrétní fakt nezavadí.

Před několika dny překročily státní hranice Ruska lodě ukrajinského vojenského námořnictva „Berdjansk“, „Nikopol“ a „Yana Kapu“. Plavidla vstoupila do uzavřené ruské vodní plochy a několik hodin prováděla nebezpečné manévry, plavidla nereagovala na výzvy ruských pohraničních hlídek. Rusko použilo zbraně. Všechny lodě byly zadrženy asi 20 kilometrů od ruského pobřeží a 50 kilometrů jihozápadně od obvyklého průchodu lodí Kerčskou úžinou pod Krymským mostem. Ukrajina úmyslně vyprovokovala incident mezi ruskými a ukrajinskými loděmi u Kerčského průlivu. Na ukrajinských vojenských lodích byli operativci ukrajinské vojenské rozvědky, kteří provokaci řídili;příslušníci ukrajinské tajné služby SBU. Ukrajinská válečná plavidla při své akci v Azovském moři porušila články 19 a 21 konvence OSN o mořském právu. Překročila totiž ruskou námořní hranici a vstoupila tak do uzavřené oblasti ruských teritoriálních vod. Poslední informace ukazují na to, že v této řízené provokaci, která musela být uskutečněna se souhlasem výzvědných služeb USA, měly být posádky ukrajinských plavidel – v případě bojového střetu - i fyzicky obětovány.

Moskva: Je to provokace. Porošenko (t. č. ukrajinský prezident): NATO, pojď do války proti Rusku!

Vnitřní moře Ruska a Ukrajiny se neřídí Úmluvou OSN o mořském právu, nýbrž smlouvou z roku 2003. Obě země mají dohodnuté koridory a notifikace pro průjezdy svých lodí a až dosud to fungovalo, ale Ukrajinci často notifikace a koridor nedodrželi – chtějí vyprovokovat srážku v ruských výsostných vodách. Ukrajinská válečná plavidla při své akci v Azovském moři porušila i články 19 a 21 konvence OSN o mořském právu. Překročila totiž ruskou námořní hranici a vplula do uzavřené oblasti ruských teritoriálních vod.

Pochopitelně, že při interpretaci skutečností zřejmých z veřejných zdrojů se musíme ptát: Komu to slouží? A odpověď?

Bezprostředně: Porošenkovi a jeho mocenské suitě. V Ukrajině se totiž blíží prezidentské volby (březen 2019), a Porošenko figuruje v průzkumech na třetím čtvrtém místě ve volebních preferencích. Proto vyhlásil výjimečný stav, který mu umožní volby odložit a nadále vládnout. Výjimečný stav mu dovoluje zakázat volby, stávky, jakékoli masové akce (tedy i protesty proti jeho vládnutí), občanům lze přikázat výkon práce podle rozhodnutí úřadů, je možné omezit či zakázat cestování cizinců i vlastních občanů, stát může plně cenzurovat sdělovací prostředky, informační infrastrukturu, všechny občanské organizace atp.

Zprostředkovaně: Severoatlantickému parku, Spojeným státům. NATO a USA totiž mají zájem na zvyšování vojenské přítomnosti Ukrajiny, tím i své, v Azovském moři. Obsazení Republiky Krym po převratu na Ukrajině v r. 2013 jim nevyšlo, vojenské základy NATO tam nevznikly.

Současný prezident Ukrajiny P. Porošenko touží po válce proti Rusku. Aby se udržel u moci. Političtí a vojenští šíbři tzv. Západu budou stále Ukrajinu poňoukat k nejrůznějším provokacím. Nebezpečím je, že to poňoukání přesáhne mez, za níž by došlo k horkému, byť lokálnímu střetnutí s Ruskem. Avšak ta lokalita je příliš blízko… A tak bychom si měli klást otázku: Je eskalace napětí pát stovek kilometrů od nás nám prospěšná? A čímpak?

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla