Vladimír Pelc: Vojáctví P. Pavla

23.12.2022 7:35 | Glosa

Petr Pavel, bývalý voják z povolání, se dopustil chyby, když vojácky vyzval A. Babiše na interpersonální „besedu“ v TV.

Vladimír Pelc: Vojáctví P. Pavla
Foto: narsoc.cz
Popisek: Vladimír Pelc

Byl to projev hloupého až primitivního vojáctví, údajného „chlapáctví“ (tak pojď, rozdáme si to mezi sebou) – ale takové souboje u nás nemají tradici, navíc, domnívám se, že stále je u většiny našich občanů politika chápana jako dialog s občany (nebo že by taková měla být), a nikoliv hádání se v přímém TV přenosu. Logická reakce A. Babiše byla, že bude mluvit s občany, nikoliv s Pavlem. 

Anketa

Odradil vás pořad s Babišem a dětmi od volby lídra ANO?

4%
82%
hlasovalo: 45030 lidí

P. Pavel k tomu mlčí; dovolil si pouze několik osobních útoků, hlavně na A. Babiše; Pavel nemá kvalifikovaná vyjádření k aktuální vnitro- a zahraniční politice (kromě rusofobně zaměřených výkřiků), o hospodářských problémech mlčí, nic o nich neví (a jeho poradci též ne); je to před problémy naší společnosti skrývající se uchazeč o úřad prezidenta, chce se k prezidenství – pokud jde o politická a hospodářská témata významná pro občany − promlčet. Mlčící kandidát. A dopouští se mnoha trapasů; třeba tvrzení, že prý ano, že je zelený mozek, ovšem prý v tom smyslu, že je ekologista, jinak hodnotit nelze.

Kněz Tomáš Halík (12. 12. 2002) vyzývá Pavla nekádrovat, už prý byl prokádrovaný. Severoatlantickým paktem. Ale to je pochopitelné – nejcennější je vždy prokádrovaný a obrácený Šavel; ten vždy slouží, jak páni potřebují. A někteří občané milují napraveného lotra − přitahuje pozornost.

Argumentační schémata politických recyklací

Zajímavá jsou argumentační schémata některých bývalých členů bývalé KSČ (kteří v pravý čas odhodili červené legitimace); nejde o to, jak se věci měly, jde o to, jak se nyní zdůvodní.

A. Schéma pracovní knížky. Červená legitimace byla pracovní knížkou – P. Pavel: jinak bych nemohl být výsadkářem. (Většinou taková tvrzení nejsou pravdivá, i u výsadkářů byly osoby bez stranické příslušnosti, jak se tenkrát psalo, přijmutí stranictví bylo v případech „pracovní knížky“ motivováno touhou po výrazné kariéře.) Ono nemohl jsem jinakje zakrytí skutečnosti, je to lež.

B. Schéma volby menšího zla. Je zdůvodňováno tvrzením když tam nepůjdu já, slušný člověk, tam se tam vloudí nějaký lump.

C. Schéma politické reformace. Dotyčný tvrdí, že doufal, že bude KSČ reformovat zevnitř a tím reformovat i společnost. Avšak dobrá vůle a heroické úsilí snaživého jedince naplněno nebylo, ale za to tento jinak čistý politický element nemůže.

Napsal jsem, že u některých kandidátů na prezidenta může bývalé členství v bývalé KSČ vadit (ZDE, 22. 2. 2021) – u některých se to však příliš nepřipomíná, masovací sdělovací prostředky ad. se k nim chovají téměř jako k panenských nestraníkům (příkladem je Tomáš Zima); mj. jeho heslo na billboardu „UZDRAVÍM ČESKO“ je bezobsažné (jiné billboardy ZDE, 9. 12. 2022).

Hulvátství mašíruje republikou

Osoby, jejichž sociální inteligence leží v levé dolní části Gaussovy křivky, a které proto nejsou schopny relevantní konkurující argumentace, se uchylují k vulgaritám. Tak třeba Miroslavu Kalouskovi se nelíbí slovo „dezolát“ užívané na adresu lidí s proruským smýšlením a je prý proto správné užívat kurzívou uvedené nadávky, neboť jde o srozumitelnější pojmy – debilové, idioti, směšní kašpaři, zrůdy (Týdeník Forum 8. 12. 2022). Režisér Jan Hřebejk zase označil prezidenta Miloše Zemana za kolaborantskou špínu (ZDE, 18. 12. 2022). Před časem jsem upozornil na obdobné primitivní chování tiskového mluvčího Vodičkova spolku Ioannise Sideropulose; ten o názorovém oponentu tvrdí, že byl udeřen do hlavy, anebo že smolí pamflety ve formátu polopravd a demagogií Josepha Goebbelse a fantaskního permanentního boje proti větrným mlýnům v duchu Miguela de Cervantese, názorový oponent je hyena či Yetti (ZDE, 28. 3. 2022; ZDE, 12. 11. 2022).

Umístění na Gaussově křivce je tak zřejmé.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…