Vladimír Štěpán: Návrh na zvýšení daně z nemovitostí nejdříve na dvojnásobek a pak 25krát?

08.02.2023 10:53 | Glosa

Ve zvyšování daně z nemovitosti vidí velké nebezpečí pro české občany Vladimír Štěpán, odborník s více než třiceti roky zkušeností v energetice, zejména v oblasti plynárenství a teplárenství. Upozorňuje, že vlastnictví domů je už to jediné, co může ještě ochránit obyvatele před dopady energetické krize, a vláda to musí vědět. Ve svém komentáři reaguje na „revoluční“ návrh, jak nastartovat Česko, čehož se má docílit snížením zdanění práce na třetinu a zvýšením daně z nemovitostí na pětadvacetinásobek.

Vladimír Štěpán: Návrh na zvýšení daně z nemovitostí nejdříve na dvojnásobek a pak 25krát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda odborné skupiny Energie není luxusní zboží Ing. Vladimír Štěpán

S tímto návrhem přišel investiční bankéř Ondřej Jonáš v rozhovoru pro Hospodářské noviny. Má jít o řešení, které by podle něj mohlo odstranit obě brzdy najednou a nastartovat zemi k cestě mezi nejúspěšnější státy světa.

Tak už je to tady. Po zvýšení cen elektřiny a potravin na nejvyšší úroveň v EU a nejvyšší inflaci v EU s výjimkou pobalstských států, přichází návrh, pro který si vláda připravovala půdu přes rok. Upozornil jsem vícekrát, že vláda Petra Fialy za pomoci „nezávislých“ odborníků vypracuje návrhy, na základě kterých obyvatelé ČR přijdou o své domy a byty. Přitom vlastnictví domů je už to jediné, co může ještě ochránit obyvatele před dopady energetické krize, a vláda to musí vědět. 80% obyvatel ČR vlastní nějakou nemovitost, to je nejvíce v EU. Této výhody se nesmíme vzdát. Tady se nejedná jen o tu daň, ta je jenom závěrem dlouho prosazovaného procesu zvyšování cen energie, inflace a nakonec té daně z nemovitostí. To vše už nezaplatí ani střední třída, je to proces její likvidace a vyvlastňování majetku.

Obyvatelé ČR se ke svým domům už nedostanou

Vláda to dělá jako vždy stejně. Americký ekonom podá návrh, ne vláda, ta je nucena se jím zabývat. A už se přidávají někteří vládní politici. Návrh je založen na tom, že podobné daně jsou v Bostonu, a fungují přímo skvěle. Jenom nám pan Jonáš zapomněl sdělit, jak zajistí, aby se platy občanů ČR zvýšily na úroveň obyvatel USA a několikrát se snížily třikrát vyšší ceny energií v ČR, než mají v USA. Dopady svého návrhu pan Jonáš neřeší.

Kdyby totiž byl jeho návrh přijat, tak už se obyvatelé ČR nikdy v budoucnu ke svým domům nedostanou. Zvýšení plateb za daň z nemovitostí z 5 na 100 tisíc Kč za rok u bytu nebo zřejmě i z 10 na 250 tisíc Kč u domů, je totiž důsledek tohoto návrhu pana Jonáše.

Důvodem pro zavedení daně má být dle vlády snížení schodku státního rozpočtu. Dle pana Jonáše k němu zavedením daně ale nedojde, tak proč se to zvýšení navrhuje?

Vláda zadlužuje stát tak, až ho přivede ke krachu

Vláda prý to, co vybere na vyšší dani z nemovitostí, vrátí lidem formou snížení daně ze mzdy. Je to prý podpora těch, co pracují. Když si opravujete domy, tak totiž nepracujete a nemáte zřejmě žádné náklady. To zřejmě není potřeba podporovat, i když výsledkem je třeba snížení nákladů na topení. Návrh říká, že ti, kteří si museli vydělat na výstavbu domů a bytů a odvedli tak vyšší daně státu, je musí ještě jednou odvést formou ještě vyšší daně z nemovitostí.

Už více než rok upozorňujeme, že energetickou krizi a vysokou inflaci lze vyřešit i bez zvýšení daně z nemovitostí. Navrhoval to i pan Bašta. Stačí snížit zastropování cen elektřiny na úroveň ostatních států EU, třeba Slovenska, kde je zastropovaná cena třikrát nižší a schodek státního rozpočtu se dramaticky snížil. Obyvatelé ČR by tak ušetřili až 100 tisíc Kč ročně. Snížení zastropvaných cen energie je plně v kompetenci vlády ČR. Vládě jsme zaslali 20 návrhů na vyřešení nejen energetické krize. Je tragické, že vláda s podporou možná 20%, zadlužuje stát takovým způsobem, až ho přivede ke krachu, likviduje průmysl, a nyní chce i připravit lidi o domy.

Stačí začít jednat s péčí řádného hospodáře

A snížení schodku státního rozpočtu? Stačí přestat rozhazovat státní peníze na všechny strany, prostě začít jednat s péčí řádného hospodáře. Těch 20 opatření by schodek státního rozpočtu dramaticky snížilo nebo i odstranilo.

Je jasné, že vláda Petra Fialy svým rozhodováním má nejhorší ekonomické a energetické výsledky v EU a postupně likviduje obyvatelstvo ČR v zájmu někoho jiného? Jsem připraven to obhájit i u soudu. Tím, že obyvatele připraví stát o domy, tak jim sebere i možnost dosahovat úspory na topení využíváním vlastního způsobu topení, i vlastní vody ze studně. Jestliže stát dramaticky zvýší daně z nemovitostí, tak je majitelé musí promítnout do výše nájemného. I to chceme?

Soudní procesy s dezinformátory jsou prý nutností

Varující je i souvislost s volbou prezidenta ČR a následující kampaň pro přijímání opatření proti dezinformátorům a soudní procesy s nimi, jak říká ministerstvo vnitra, jsou prý nutností. A ukazují prý, kdo to ti dezinformátoři jsou. Lidé na náměstí plném českých vlajek. Takže vlastenci? Místo naslouchání jejich problémům jejich nálepkování.

Zdá se, že vláda musí za každou cenu zabránit diskusi o řešeních ve prospěch občanů a průmyslu mj. i v otázce daně z nemovitostí. Zatím na určitou část národa vystačilo nálepkování proruští šváby, musíme být prozápadní. Doufejme, že už lidé procitnou a začnou poslouchat odborné diskuse, a ne politiky s jejich frázemi o pomoci obyvatelstva a průmyslu typu ceny energie klesají a krize pomine. Skutečná rozhodnutí vlády jsou zcela jiná.

Kdo tedy bude vítěz zvýšené daně z nemovitostí? Exekutor a ti co koupí v exekuci domy?

Doufejme, že cílem vlády, ke kterému směřuje, není udělat z ČR nejdražší zemi v EU s třetinovými platy proti západní Evropě.

Vladimír Štěpán

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jih

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

11:34 Jiří Weigl: O nás se bohužel rozhoduje v Bruselu. Mysleme na to u červnových voleb

Denní glosa Jiřího Weigla