Vladimír Ustyanovič: Mrak nad českou rozvědkou

22.08.2022 11:23 | Komentář

Každý den rezonuje v našich médiích a nemysleme si, že jenom v médiích, zásadní problém naší civilní rozvědky, potažmo jejího šéfa a ministra vnitra Víta Rakušana.

Vladimír Ustyanovič: Mrak nad českou rozvědkou
Foto: pixabay.com
Popisek: Rozvědka - ilustrační foto

Můžeme si být jisti, že tento skandál obletěl tajné služby v celém světě a uzavřel veškeré toky zpravodajských informací směrem do České republiky. Vyspělé státy s rozumnou vládou vnímají rozvědku ať již vojenskou, tak civilní obrazně řečeno jako diamant, jehož cena přímo úměrně roste s kvalitou služby, nebo klesá z téhož důvodu. 

Anketa

Blíží se konec Zemanova mandátu. Jakou školní známkou hodnotíte jeho prezidentství? (Hlasování od 22. 8. 2022)

58%
13%
10%
9%
10%
hlasovalo: 16883 lidí

Mnozí politici se dívají na fungování tajných služeb vysoce přezíravě. Historie nám v mnohých případech ukázala, že kdyby státníci pozorně vnímali varování tajných služeb, tak by to ochránilo miliony životů. Rovněž si musíme uvědomit, že neexistuje žádná spřátelená tajná služba, ale všechny služby dělají pouze pro vlastní zemi.

Teď půjdu trochu do historie. Příkladem je Jomkipurská válka, která začala v roce 1973 kdy koalice arabských států napadla stát Izrael. Tehdejší šéf Mosadu získal od svého agenta v Sýrii informaci, že koalice arabských států zaútočí 6.10. ve 14:00 na stát Izrael. Nikdo z vlády a tehdejších specialistů tomu nevěřil. Zdroj: Mosad: Nejslavnější operace izraelské tajné služby, zveřejněno po čtyřiceti letech.

Další omyl se udál ve Stalinově Rusku když Dr. Richard Sorge, který byl vyslán do Japonska jako nelegál, několikrát varoval ve svých depeších Stalina, že Němci napadnou Sovětský svaz v roce 1941 pod krycím názvem Barbarossa. Stalin těmto zprávám nevěřil, zejména z důvodu podobných mocenských zájmů a také vyjednával s Němci o územích, které přejdou do sféry vlivu Sovětského svazu a Německa. Musím podotknout, že německé jednotky pravidelně cvičily v Sovětském svazu. Kdyby tito vůdcové naslouchali svým tajným službám a snažili se jejich týmy specialistů vyvrátit tyto skutečnosti, tak by nemusely zemřít desítky milionů lidí.

Nyní se vraťme na naši domácí scénu a přímo k destabilizaci civilní rozvědky. V přímém přenosu jsme byli svědky jak ministr vnitra Vít Rakušan jmenoval do čela rozvědky „svého“ muže. Můžeme už jenom spekulovat proč? Jeho manželka dělala podezřelý byznys s trestaným policistou. Zajišťovala protiodposlechové systémy, čemuž jako učitelka určitě dobře rozuměla. Dále mohu spekulovat nad slovy premiéra Fialy, že Mlejnek „sehrál pozitivní roli" v kauze Dozimetr, což si můžeme vyložit, že např. zametl veškeré stopy, které by vedly k ministru vnitra Rakušanovi, popřípadě k dalším členům vlády, nebo ještě k dalším poslancům, zejména ze strany STAN.

Návrh na řešení? Nebudu hovořit o politických personálních změnách. Tyto už opoziční strany deklarovaly jasně. Co se týká civilní rozvědky, z mého pohledu laika by tam neměl zůstat kámen na kameni ve vztahu k současnému šéfovi Mlejnkovi a kontaktů na strukturu kolem Michala Redla. Je tam spousta špičkových a čestných odborníků, kteří by si zasloužili mít zodpovědné politické vedení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

13:04 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 352. díl Oswald Spengler - Myšlenky

Oswald Spengler, německý filosof dějin (25. května 1880, Blankenburg – 8. května 1936, München), do …