Vladislav Černík: Ve věci Ivana Pilného

21.05.2017 19:15

Jakým ministrem bude I. Pilný? I nepříliš rozsáhlé údaje o jeho osobě naznačují, že nebude ministrem příliš pilným.

Vladislav Černík: Ve věci Ivana Pilného
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

Spíše, jak sám o sobě naznačil, bude ministrem lakomým. Čili přesně takovým, jakým ministr financí nemá být.

Vytkněme před závorku, že ministr finací nemá být ani klausovským strejdou Skrblíkem, ani kalouskovským rozesilačem složenek s příkazy k úhradě něčeho, co zavinil někdo jiný.

Mám být člověkem, který shání peníze pro realizaci požadavků svých rezortních kolegů. Což znamená, že musí být schopen bojovat i sám se sebou a se svou stranou či hnutím.

Šetřit z cizího na účet nás všech se nemá. Ekonomická teorie a praxe posledních cca 20ti let dostatečně prokázala, že proškrtat se k prosperitě závodem ke dnu nelze.

Že i daně je potřeba někdy zvýšit, i když mocný šéf mocného hnutí to tvrdě nechce. 

K onomu "špidlovskému": Zdroje jsou se prostě musí doříci: ... a musí se hledat tam, kde jsou! Ne u těch neslabších, jimž, když jim už není co škrtnout, tak se aspoň nevalorizuje to málo, které jim stát poskytuje. A také ne u těch z (nižší) střední třídy, jimž se daří horko těžko, ale podívat se na oněch horních deset tisíc (ať již fyzických či právnických osob), kde odtékají stovky miliard z republiky. Protože politika a i řízení rezortu financí se prostě dělá pro (spodních) deset milionů a ne pro (horních) deset tisíc.

Skoroministr Pilný působil předtím ve vysoké pozici v českém Microsoftu. Zde je na místě se trošku sám nad sebou zamyslet, přejít k pokoře, opustit onu manažérskou bohorovnost. I velmi ledabylý uživatel Internetu se totiž velmi snadno dostane k sarkastickým hláškám o kvalitě Windows. Málem se zde člověk dočte, že když ve Windows něco nefunguje, tak je způsobeno nevalnou kvalitou okolního Vesmíru.

Jako Pilného vrstevník, vím něco o kvalitě a obtížnosti vývoje operačních systémů. Nemálo závad v nich je tzv. nereprodukovatelných a musí se opravovat metodou pokus - omyl. 

Ale jejich kvalitu nelze dohánět vyskokou cenou, tvrdými obchodními podmínkami a škrtáním na obslužném personálu a na školení a výchově uživatelů.
A na škrcení prostředků na hardware a software. Někdy si šikovný chlapík postaví sám rodinný domek. Bude mu to trvat dlouho, déle, než je tzv. zdrávo. 

Ale i velmi šikovný a zdatný programátor si sám nepostaví operační systém typu Windows.Pokud ale dostane vhodné množství prostředků a rozhodovací pravomoci, pak bude moci inovacemi stav svého počítače ve firmě i doma podstatně zlepšit. Jinak bude stresovat sebe a klienty své firmy. A to díky (P/p)ilné lakomosti.

J. Paroubek se zmínil, že Pilný znamená posílení vlády i pozice ANO, např. oproti předchozí nominantce Schillerové. To by měl premier Sobotka vykompenzovat pozicí silného náměstka  z řad ČSSD, nebo jí blízkých. Vím, jak křečovitě a téměř vztekle se A. Babiš bránil takové osobě na ministerstvu financí. V dobré koaliční vládě mají partneři si vidět tzv. do kuchyně. 
Šel bych ještě dál, třeba bych se i poohlédl po takové postavě ze sousední levicové strany.

Jenže to by někdo nesměl jen tak lelkovat někde na slepé koleji v Bohumíně a navíc ve stínu břízy, která mu brání v rozhledu. Ledaže by někdo či někteří měli zájem na  dalším poklesu již tak mizerných preferencí.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

10:14 Milan Knížák: Fiala podporuje Babiše

Glosa Milana Knížáka.