Vlastimil Balín: ANO…! A bude lépe….?

02.09.2013 11:21

Řekl bych, že to začalo. Na hrobu ještě nezačaly květiny uvadat a veselých natěšených občanů nad rozpuštěním Poslanecké sněmovny P ČR ještě nenabralo otáček, na „dekretu“ o vyhlášení předčasných voleb na pátek 25 a sobotu 26. října 2013 neoschl inkoust a občané, potencionální voliči jsou atakováni prvními propagačními produkty kandidujících stran a hnutí, kterým ještě ani nenadešel čas k podání kandidátních listin.

Vlastimil Balín: ANO…! A bude lépe….?
Foto: archiv V. Balína
Popisek: Exsenátor Vlastimil Balín a jednatel hnutí Občané městu, město občanům

Pravdou je, že ne ze všech stran se k občanům dostávají informace, které by svědčily o vážném úmyslu dotčeného hnutí ve volbách uspět. Na pravici by se to jako na všeobecně uznávaném poraženém dalo i čekat. Vždyť starostí ODS je seskupit nebo přeskupit řady a pokusit se o malý zázrak – povstat z mrtvých.

TOP 09, jak je pro ni příznačné, vyčkává a snaží se tu a tam, prostřednictvím svých nejvýraznějších tváří - Kalouska a knížete Schwarzenberga pokračovat v „protizemanovských duelech“ z časů prezidentské volební kampaně. Na pravém břehu politického spektra se snaží, a znovu kostrbatě sešikovat „proklausovské řady“ na troskách Solidarity a dalších subjektů jako D.O.S.T. aj., J. Bobošíková, odstoupivší pravicová kandidátka za levicovou KSČM na prezidentku ČR z posledních voleb hlavy státu komorami českého parlamentu.

Na levici se snaží zatím nejsilnější politické strana ČSSD páchat „harakiri“ a řeší své agenturami silné postavení před soudy a vnitřními rozpory, dokonce vytěsňováním takových lidí jako je senátor Dienstbier nebo B. Sobotka, zřejmě další z předsedů před „neslavným odchodem“, což je jakýmsi sociálně demokratickým zvykem, od KSČM a SPOZ pepřeném. Druhý aspirant na levici KSČM těží z toho, že nebývá v centru aktivní pozornosti, protože vše sleduje, jak by bratři Slováci řekli: „zpoza buka“. Opět hlásí jako první údajně „hotovo“, pokud jde o kandidátky a volební program. Dokonce šla opět dost daleko a bývalého předsedu M. Grebeníčka, který zřejmě po právu neuspěl v tajných primárních volbách ve volebním kraji a skončil na devátém místě, přemístila rozhodnutím svého opět určitě „všemocného a všeobjímajícího“ ÚV na přeci jen více volitelné druhé místo. Jenže se již někteří komentátoři a novináři začínají zamýšlet nad její nic neřešící programovou nabídkou a populismem. K tomuto „mumraji“ tradičních stran se chystají nové subjekty. Východ nového a pro občany výhodného má navozovat již jejich název. Okamurův Úsvit nebo Babišovo ANO 2011, a to vše jen a jen pro občana. Přitom nejde o nic méně a nic více než o přesun již ozkoušených podnikatelských projektů na úrovni místní i krajské samosprávy. Určitě se oba protagonisté domnívají, že si dobře vyhodnotili chybovost projektu Bártových Věcí veřejných na centrální úrovni před třemi lety, a že nyní uspějí. Šanci mají, ne, že ne. Občan je totiž nádoba nejen plná hříchu, ale i živočich s dost špatnou pamětí a neustále se nechávající balamutit a toužící věřit právě tomu, čemu věřit chce a co se mu konec konců nabízí nebo nabízet ještě bude. A navíc je agenturně vydáváno za jeho názor.

Zejména projekt A. Babiše zahájil velkoryse. Po nesmělých začátcích politického hnutí ANO 2011, kdy bylo třeba tzv. oddělit zrno od plev, a přiznejme si v tom má Andrej zkušeností na rozdávání, odešlo v podstatě celé vedení, vydávání samostatného vlastního týdeníku 5 plus 2, se provedla orientace na tzv. osobnosti, jejichž prostřednictvím se bude hnutí ANO 2011 prezentovat, co bude, ono se již prezentuje v předčasných volbách. Nesrovnatelné podmínky si A. Babiš vytvořil koupením firmy MAFRA prostor pro svou prezentaci a hnutí ANO 2011 v takových denících jako MfDnes, Lidové noviny, Metro či zpravodajský server iDNES.cz. A že ani jeden z dalších Babišových kandidátů, dříve novinář, pan Martin Komárek nevyvrací vcelku vážná rizika ANO-projektu.

To však takovému úspěšnému a veskrze lidovému podnikateli nestačí a jde cestou rádoby „osobního kontaktu“ dopisy do schránky. Možná i další občané dostali v tomto posledním srpnovém týdnu jakýsi osobní dopis od A. Babiše, kde se právě takto prezentuje. Vytvořil na „zelené louce“ novou firmu, která dává zaměstnání více než dvacetitisícům zaměstnanců (jenže na volebním webu ANO 2011, že bude líp, se uvádí dokonce 34 000 zaměstnanců). Zřejmě právem se chlubí, že dokáže vytvářet nová pracovní místa a zřejmě těch 20 nebo 34 tisíc míst je právě tak nově vytvořených. Jenže…, ano, jenže, většina základů firmy Agrofert vznikala na půdorysu zkrachovalých firem a podniků nebo těch, které A. Babiš tzv. zprivatizoval a zde, jak se mohu domnívat, bylo asi těch pracovních míst poněkud více než těch 20 nebo 34 tisíc…. Čili „Umějí dát lidem práci…“ anebo ji vezmou, když se jim to hodí?!

Zajímavé jsou i další informace v dopisu obsažené. „Do politiky musí přijít noví lidé, kteří mají morální kredit…., že politika je služba deseti milionům akcionářů České republiky…“. Obecněji se naznačuje, že v ČR musí skončit korupce a klientelismus. Jenže…, ano jenže většina těch, zatím nabízených tváří jsou již, a ne všichni zase až tak dobře, popsané listy z jiných politických subjektů, z angažmá pro jiné právě ty kritizované zkorumpované strany a jejich politiky. Někteří se údajně potýkali i s různými závislostmi a nešlo o závislost na blahu občanů. Na rozdíl od těch předešlých a jím kritizovaných stran a politiků se A. Babiš a ANO 2011, bude líp, nechtějí přetvařovat, nechtějí tzv. jít do ulic a tvářit se, že jsou v živém každodenním kontaktu s občany ČR na ulici, jak třeba zdůrazňuje jiná, marketingově lidová SPOZ – kontaktní kampaň - a proto svá setkání s občany svolávají do krajských měst, sálů a zasedacích místností různých kulturních domů, výstavních síní a hotelů. Asi proto, že tam občané standardně nacházejí cestu, že?! Určitě se A. Babiš a ANO 2011, bude líp, nehodlají nikomu podbízet, nikoho si kupovat. Proto určitě jen náhodou současně spolu s dopisem skončila v poštovní schránce samolepka nabízející štěstí a peníze – www.smskastesti.cz VYHRAJ TISÍCE.

ANO, bude jednou lépe. Až nebudou občané brát vážně doporučení typu, že rozum je třeba vzít do „nabízené“ hrsti, a nechají si jej v hlavě a před samotným volebním aktem se dokáží rozumně a racionálně zamyslet, „potěžkat“ a posoudit nejen volební programy, ale i nabídku osobností, až dokáží oddělit „zrno od plev“. Až se třeba dokáží pohoršit nad tím, že se je někdo snaží vpasovat spíše do pozice jakýchsi akcionářů vlastnících volební hlas pro kandidující subjekt a osoby, než „akcionáře“, jímž by ve skutečnosti měla republika jako svrchovaným občanům patřit. Apropós, taky Vám vadí, když někdo srovnává Českou republiku s akciovou společností a navíc zřejmě v očekávání, že bude nakonec jeho?

A co dodat: myslím, že bychom měli A. Babišovi a jeho Ano, bude líp věřit. Jasně to konečně vyjádřil v dopisu: „Nejsem jako naši politici, neslibuji“. Věřte tomu, on opravdu neslibuje, on vám to vážně hned udělá, a to tak, že se za Vás děti nebudou stydět. Pokud k tomu vůbec takové subjekty budou potřebovat. A položme si otázku: opravdu jsme už na tom tak zle, že už ani v takových věcech nemáme jasno a musejí nám podobná ANO napovídat? ANO?

Víte co, nechme děti dětmi a nesvádějme na ně svoji odpovědnost a svoji hanbu, volme tak, abychom se nemuseli dva, tři měsíce, již půl roku po volbách stydět sami a za sebe, protože pak se naše děti nebudou muset stydět ani za nás, a možná ani za sebe, když nebudou tak manipulovatelní jako jsme nyní my, jejich rodiče a prarodiče…. A začněme od sebe a u sebe se ptát: musejí to opravdu za nás stále rozhodovat jiní? Proč ne konečně „občané v politice“!  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…