Vlastimil Balín: Volby oslabováním demokracie… Proboha a odkdy!

19.02.2012 16:20

...zřejmě od té doby, kdy na české politické scéně gazduje kdo chce a jak chce a často do pluhu zapřehá občana, aby svůj dobytek šetřil...

Vlastimil Balín: Volby oslabováním demokracie… Proboha a odkdy!
Foto: senat.cz
Popisek: Vlastimil Balín

Nejen přehršel vysokých škol, a nejen těch, které v rámci humanitárně vědní akreditace chrlí v politologii či právu odborníky na slovo vzaté (a někdy i ve velice zkrácených lhůtách). Stále více jich přibývá i v poslaneckých  a senátorských lavic. Co z úst těchto „vědeckých samouků“ padá za moudra, je stále více na pováženou, protože svá tvrzení v očích a myslích občanů „okovávají“ právě svými mandáty zákonodárců.

Posledním takovýmto hitem je „určitě zaručeně správné“ tvrzení předsedy poslaneckého klubu TOP 09 a Starostové Mgr. Petr Gazdíka, který mimo jiné pod dojmem schválení přímé volby prezidenta tvrdí, že „máme voleb moc, máme šestery volby a to nepřispívá ke kvalitě demokracie“. Takže řečeno občanovi srozumitelněji, pan Gazdík se domnívá, že častější účast lidí při rozhodování o tom, kdo a na jaké zastupitelské úrovni by je měl zastupovat je špatně. Je špatně, že lidé budou moci (dle  nejen pana Gazdíka „muset“) jít k dalším volbám. Přitom se dle dosavadních výstupů agentur zabývajících se průzkumy veřejného mínění zvyšuje  zájem občanů o záležitosti veřejné, chcete-li o politiku a roste tak alespoň na nějaký čas jejich politická a společenská angažovanost.

Úvahy pana Gazdíka pokračují, nebo tyto úvahy předcházely tomu předchozímu, zřejmě asi sám nebude vědět, a tvrdí, že přímá volba snížila úlohu a pozici Senátu PČR a nabízí udělat z horní komory PČR „jakousi komoru regionů“, s důrazem na slovo „jakousi“, protože konkrétní představu nemá. Stejně jako ji nemá brouk Pytlík, v Senátu senátor J. Kubera, který, stejně jako pan Gazdík asi neví, že s myšlenkou na přeměnu Senátu PČR na „jakousi komoru regionů“ opakovaně přicházela a určitě bude dále přicházet KSČM. Ovšem ani ta nikdy neřekla konkrétnější představu či mechanismus ne toliko tvorby, ale zejména fungování Senátu PČR v této podobě. Opírat tyto myšlenky o krajské uspořádání, je zcestné, a tak nějak duplicitní. Vždyť, kde a jak vznikají mandáty poslanecké - ve volebních krajích, kde vznikají mandáty krajských zastupitelů - ve volebních krajích. Tedy ve stejném okruhu voličů. Navíc je i na bedrech krajských zastupitelstev zákonodárná iniciativa. Co tu však chybělo, byla ne „jakási“, ale konkrétní kontrola legislativního procesu stojící též na zákonodárném principu a na mandátech. Kontrola zákonodárci, jejichž mandát vzniká ve většinovém volebním systému a v menším volebním obvodu, kde je mnohem větší šance na skládání účtů občanům-voličům.

Demokracie v české kotlině se rodila, a jak vidno stále ještě rodí, s porodními bolestmi. Neměli bychom se však shovívavě dívat na neumětelství některých jejích rádoby „porodníků“. Jejich politologické a právní inženýrství je velice nebezpečné pro občany, kteří se jen pomalu domáhají naplňování dikce Ústavy ČR, kde se hovoří o tom, že „lid je zdrojem veškeré státní moci, kterou vykonává prostřednictvím orgánů moci zákonodárné, výkonné a soudní“. Právě díky podobným přístupům takovýchto „politologických a právních inženýrů“ se jen obtížně dostává k dalším částem Ústavy, které např. hovoří o tom, že tam, kde tzv. „zástupci“ nestačí, „může ústavní zákon stanovit, kdy tuto státní moc vykonává lid  přímo“. K přímému referendu jako jednoho z nástrojů tzv. přímé demokracie bude dle všeho ještě cesta trnitá, soudě dle toho, co následuje po schválení přímo volby prezidenta občany ČR. Jak se ukazuje, vše může dopadnout jako se Senátem, kde sice chváleno bylo, ale jakési prováděcí pokyny, jakési objektivně-subjektivní příčiny mu daly uzřít světlo světa až v roce 1996, tedy „jen“ tři roky od schválení Ústavy ČR. Přímé volby prezidenta by se občané ČR měli (mohli) zúčastnit již v roce 2013. Jen aby nezůstalo opravdu jen u možnosti díky takovýmto „Gazdíkům, Kuberům, revolucionářům z Politických 9 (KSČM)“ a jiným „sociálně-právním inženýrům“ tak usilovně pečujících o blaho a práva českých občanů. Přemýšlím o tom, že péče těchto „inženýrů“ by se právě jim měla dávat naprosto čitelně k úhradě, jejich vlastní samozřejmě.  

Vlastimil Balín, Most

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vlastimil Balín - profil

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

15:57 Jiří Paroubek: Proč se k tomu snižují?

Když jsem si o víkendu přečetl některé články v denním tisku, věnované osvobození republiky před 79 …