Vraťte nám stát: Kalousek bezprecedentně útočí na právní stát

02.07.2012 11:28

V normálním státě by takový ministr musel okamžitě odstoupit...

Vraťte nám stát: Kalousek bezprecedentně útočí na právní stát
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) v souvislosti s vyšetřováním nákupu letadel CASA činí zcela neakceptovatelné útoky na policii. Od podezření, že tímto nákupem mohl stát přijít o více jak půl miliardy Kč, odvádí pozornost tvrzením, že jde o bezprecedentní policejní útok na demokratické rozhodovací mechanismy.

Ministr Kalousek dokonce volal policejnímu komisaři, který kauzu vyšetřuje, a činil na něj nátlak. Takový útok ústavního činitele na policii je naprosto skandální!

Takto útočí ministr na policii těsně před tím, než bude sněmovna hlasovat o vydání Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání, a případ se týká jemu blízkých osob (Richard Háva z Omnipolu).

V Otázkách Václava Moravce ministr Kalousek napadal přímo policejního komisaře Jiřího Mazánka, který případ vyšetřuje:
„Já tady říkám s plnou vážností, ministra vlády odpovědného za gesční ministerstvo, že to je ať už kvůli nekvalifikovanosti nebo ze zlého úmyslu, to nevím, to bude muset být vyšetřeno, že jsme svědky bezprecedentního policejního útoku na demokratické rozhodovací mechanismy státu…“

V takových útocích ministr Kalousek naprosto bez důkazů pokračuje, naposledy v pátečních Hospodářských novinách a v sobotních Lidových novinách:
„Dva lidé mají být stíháni na základě argumentace, která obsahuje skandální manipulaci s paragrafy, policejní zvůli a zjevnou lež … Já jsem absolutně přesvědčen o tom, že jde o zlý úmysl. Je absolutně vyloučeno, že by obvinění nebylo zmanipulované. Stát, zastoupený ministerstvem financí, nemůže něco autoritativně říkat, aby to potom stát jako policie kriminalizoval.“

Výroky ministra Kalouska jsou bezprecedentním útokem na právní stát i na orgány, jimž přísluší vyšetřovat trestnou činnost. Popírají základní dělbu mocí ve státě: závazný výklad zákona může poskytovat jen soud (moc soudní) a ne ministr financí (moc výkonná).

Cílem tohoto politického nátlaku evidentně je zastavit vyšetřování a zabránit tomu, aby o podezřeních při nákupu letadel CASA mohl rozhodnout nezávislý soud!

Volební heslo TOP 09 bylo: „Poctiví chtějí vládu práva, ne protekci. Víc než si myslíte“. Připomínáme volební program TOP09: „Podhoubím klientelismu, nekalé lobby a korupce je rozpad tradičních hodnot, složitá a neprůhledná veřejná správa, slabé represivní orgány státní moci a především pak společenská tolerance vůči korupčnímu jednání....Vůli k takovému jednání musí mít především vláda, vrcholné státní orgány, politické a společenské elity země i sami občané."

Jako občané, voliči i nevoliči TOP09, vyzýváme předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga a předsedu poslaneckého klubu TOP 09, aby se zasadili o odvolání ministra Kalouska jak z vládních, tak stranických funkcí. Pokud tak neučiní, diskreditují tím celou stranu, neboť blokují nestranné fungování policie a státního zastupitelství bez politických tlaků.

Dále žádáme premiéra Nečase, aby použil svou metodu „bleskového odvolání ministra“, kterou předvedl při odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila, a ihned předložil prezidentovi návrh na odvolání ministra Kalouska.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…