Vraťte nám stát: Pane prezidente, stáhněte nominaci JUDr. Sváčka na ústavního soudce

18.08.2013 17:02

Iniciativa VRAŤTE NÁM STÁT! dnes zaslala otevřený dopis, v němž vyzývá prezidenta Zemana, aby stáhl nominaci JUDr. Jana Sváčka na soudce Ústavního soudu.

Vraťte nám stát: Pane prezidente, stáhněte nominaci JUDr. Sváčka na ústavního soudce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Podle autorů dopisu je JUDr. Sváček nedůvěryhodným a k funkci ústavního soudce nezpůsobilým kandidátem. Kromě jiného připomínají, že JUDr. Sváček v minulosti vědomě a prokazatelně lhal o své komunistické minulosti, v rozporu s ústavou odmítal zpřístupnit důležité informace o minulosti soudců a udržuje kontakty s podezřelými osobami (např. Tomášem Hrdličkou). Případné jmenování Sváčka do funkce soudce Ústavního soudu by podle nich vážně podlomilo důvěryhodnost této významné instituce, která je garantem ústavního a demokratického právního řádu u nás. Mezi signatáři dopisu je Jiřina Dienstbierová, filosof Václav Němec či podnikatel Karel Janeček.

„Kandidáti na post ústavního soudce by měli splňovat nejen požadavek odborné způsobilosti a trestní a etické bezúhonnosti, ale měli by především být garantem dodržování Ústavy a hodnot právního státu proti účelovému sloužení práva politickým a jiným zájmům … JUDr. Jan Sváček tyto požadavky nesplňuje a jeho případné zvolení by bylo pro další demokratické směřování země dokonce nebezpečné, protože Ústavní soud je jednou z posledních pojistek v naší zemi, která brání destrukci demokratického právního státu,“ píše se v dopise.

Představitelé platformy rovněž rozeslali dopis všem senátorům, v němž je vyzývají, aby nominaci JUDr. Sváčka na post ústavního soudce nepodpořili.

Představitelé platformy Vraťte nám stát připomínají hlavní Sváčkovy prohřešky:

1. V roce 1988 se stal kandidátem a v roce 1989 pak členem KSČ, přičemž o této své minulosti v TV Prima dne 7.1.2011 veřejně lhal. Navíc od 1.1. 1988 se stal náměstkem pro věci trestní Obvodního soudu pro Prahu 8, kde se projednávaly trestních žaloby související s nepovolenými demonstracemi, šířením nezávislé literatury a opozičních tiskovin a činnosti Charty 77 a nezávislých iniciativ. Právě náměstci soudů pro věci trestní měli na starosti za komunistického režimu naplňování zájmů KSČ v rámci trestních řízení.

2. Jako předseda Městského soudu v Praze v rozporu s nálezem Ústavního soudu a s ústavou odmítal uvést stranickou minulost soudců před rokem 1989.

3. Není možné, aby ústavní soudce měl podezřelé kontakty s lidmi, kteří jsou zapojeni do klientelistických vazeb, před čímž varuje i loňská zpráva BIS (například kontakty s lobbistou Tomášem Hrdličkou, jméno JUDr. Sváčka figuruje v telefonních hovorech členů konkursní mafie soudce Berky a v záznamech stíhaných manažerů Komerční banky, přičemž je o něm hovořeno jako o člověku, s nímž tito lidé mohou projednat „své problémy“).

4. Nevyjasněná je role JUDr. Sváčka při vzniku skandální novoroční amnestie prezidenta Václava Klause, která vedla k omilostnění nejzávažnějších hospodářských zločinů. Do dnešního dne není znám okruh lidí, kteří se na této amnestii podíleli a JUDr. Sváček mohl být jako jeden z právních poradců prezidenta Klause mezi osobami, s nimiž byla podoba této amnestie konzultována.

„Ústavní soud je jednou z mála institucí u nás, kterou se navzdory úporným snahám ex-prezidenta Klause zatím podařilo ochránit před vlivem klientelistických sítí. Recyklace návrhu JUDr. Sváčka na ústavního soudce nicméně ukazuje, že pokusy instalovat do Ústavního soudu takto nedůvěryhodné osoby neustávají ani za prezidenta Zemana. Zájem dobýt tuto dosud neochočenou baštu justičního systému je zjevně veliký,“ říká k tomu filosof Václav Němec, člen výboru VNS.

Iniciativa VRAŤTE NÁM STÁT vznikla v dubnu 2013 jako platforma 40 občanských iniciativ a organizací. Stala se známou především prosazováním parlamentní komise pro vyšetření napojení organizovaného zločinu na politiku, veřejnou správu a justici, v níž by byly zastoupeny respektované nezávislé osobnosti, a bojem proti novoroční amnestii prezidenta Klause v rámci projektu klausovavelezrada.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.