Výzva k vyšetření postupu ústavních činitelů během návštěvy dalajlámy

24.10.2016 9:59

Za svévolný zahraničně politický krok, který odporuje preambuli Ústavy České republiky, označuje iniciativa Kroměřížská výzva veřejné prohlášení prezidenta, předsedů obou komor Parlamentu a předsedy vlády ze dne 18. 10. 2016. V něm se nejvyšší politici distancovali od setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou.

Výzva k vyšetření postupu ústavních činitelů během návštěvy dalajlámy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Čtrnáctý Dalajláma Tändzin Gjamccho

Jasné vyjádření k zásadní orientaci naší zahraniční politiky a vyšetření veřejně proneseného podezření, že příklon k politickým zájmům Číny je údajně motivován snahou opatřit finanční zdroje některým politickým subjektům a ústavním činitelům. To od českých politických představitelů požaduje iniciativa Kroměřížská výzva ve svém otevřeném dopise. Zároveň v něm vyzývá poslance a senátory, aby prezidenta republiky, předsedy obou komor Parlamentu a předsedu vlády pohnali za jejich prohlášení k odpovědnosti.

Veřejné odsouzení setkání ministra kultury Daniela Hermana s dalajlámou podle iniciativy zcela popírá hodnoty, na kterých je založena česká státnost. „Ústava definuje, že náš stát je založený na úctě k lidským právům, na zásadách občanské společnosti a že je součástí rodiny evropských a světových demokracií. Prohlášení prezidenta, předsedů obou komor Parlamentu a předsedy vlády však tomuto zcela odporuje,“ uvádí mluvčí Kroměřížské výzvy, senátor Jiří Šesták.

Za největší problém označuje iniciativa skutečnost, že prohlášení podepsali vrcholní představitelé orgánů státní moci, ale bez pověření těchto orgánů. „Devótní podlézavost našich nejvyšších ústavních činitelů vůči nedemokratickým režimům a vládcům zjevně nezná hranic. Parlament jim musí dát jasně najevo, že se mají chovat jako představitelé suverénního demokratického státu, založeného na respektu k lidským právům, který má své přirozené spojence zejména v jiných civilizovaných demokratických zemích“, říká druhý z mluvčích iniciativy, filosof Václav Němec.

V této souvislosti také advokát Jan Kalvoda, upozorňuje, že výkon veřejné moci je vymezen a omezen Ústavou. „Tu se členové parlamentu i vlády a prezident zavázali respektovat. Žádný politický program nemůže být v rozporu se základními hodnotovými příkazy Ústavy a nikdo nesmí vykonávat státní moc jinak, než způsobem a v mezích, jež stanoví Ústava,“ vysvětluje Kalvoda, jeden z více než devíti tisíc signatářů Kroměřížské výzvy.

Hlavní cíl iniciativy Kroměřížská výzva je vyvolat a vést celospolečenskou veřejnou debatu o úřadu prezidenta a hodnotách, které by měl ztělesňovat. “Chceme jen slušného prezidenta, který bude skutečně oddán hodnotám zakotveným v Ústavě včetně Listiny základních práv a svobod,” dodává Jan Kalvoda.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…