Zachraňme knihovnu v Záhřebské ulici!

20.01.2015 18:11

Praha 2 prodala dům, ve kterém sídlí pobočka Městské knihovny.

Zachraňme knihovnu v Záhřebské ulici!
Foto: Archiv
Popisek: Knihy

Adresa Záhřebská 20 a 22 je místem, kam se za dlouhá léta naučili lidé chodit nejenom pro knížky.

Loni se v knihovně v Záhřebské odehrálo 56 akcí pro zhruba tisícovku dětí. Knihovna každý rok pořádá třeba pasování na čtenáře pro prvňáčky, kteří na konci svého prvního školního roku dokazují, že se naučili číst a mohou tak být přijati mezi čtenáře.

V roce 2013 měla knihovna Záhřebská 4373 zapsaných čtenářů, tedy takových, kteří v tom roce alespoň jednou využili a zalogovali si průkaz.

Návštěvnost knihovny je ročně přes 21 tisíc lidí, kteří si půjčí přes 58 tisíc knížek, ale také audioknih aher. Knihovna je jednou zpoboček, které půjčují domů stolní hry.

Nový vlastník může zvednout nájem, nebo ho vypovědět.

Rada Prahy 2 doporučila zastupitelstvu prodej bytovému družstvu a nevymínila si přitom žádné věcné břemeno, které by do budoucna nového majitele nějak omezovalo v disponování s nebytovými prostory v přízemí domu, kde sídlí knihovna. Zastupitelstvo 29. září s prodejem souhlasilo. Nový vlastník minimálně může zvednout nájem, ale knihovna se může ocitnout i na dlažbě. Tyto informace potvrdila mluvčí Městské knihovny v Praze Lenka Hanzlíková.

Podle radnice Prahy 2 byl dům zařazen do prodeje tedy po posouzení výnosnosti nebytových prostor. „Z tohoto pohledu byl dům zařazen do prodeje jako celek, jelikož roční výnosnost nebytových prostor je nižší než 400 tisíc korun,“ uvedla Martina Klapalová z odboru vnějších vztahů Prahy 2. Prostory knihovně nebyla pronajata v režimu obecního zájmu, a to zejména s ohledem na skutečnost, že městská část je zřizovatelem vlastní Knihovny na Vinohradech, na kterou ročně přispívá částkou 3,6 milionu korun, a zároveň jsou v režimu obecního zájmu pronajímá nebytové prostory Městské knihovně  v její pobočce v Dittrichově ulici.

Zřizovatel si při prodeji nemovetosti nevymínil žádné věcné břemeno, které by zabezpečilo další bezproblémovou existenci knihovní pobočky.

Alternativou řešení nemůže být Knihovna na Vinohradech ve Vinohradské ulici 62, jak navrhuje zřizovatel, a to z následujících důvodů :

- knihovna není zapojena do sítě Městské knihovny v Praze a neumožňuje výpůjčky z fondů uložených v centrální knihovně na Mariánském náměstí a všech dalších 41 pobočkách Městské knihovny prostřednictvím knihovního servisu obsluhujícího též hudební oddělení, divadelní oddělení, oddělení pragensií a další fondy (http://www.mlp.cz/cz/sluzby)

- vzdálenost od pobočky v Záhřebské ulici představuje zejména pro seniory a děti vážnou překážku jejího využití. Totéž se týká i služeb místní komunitě čtenářů ze škol, zdravotnických zařízení, zařízení sociální péče a dalších lokálních institucí

Pomozte nám svojí podporou zachovat pobočku Městské knihovny v Záhřebské ulici 20 a 22.

Vyzvěte spolu s námi zřizovatele, jehož problematickým privatizačním rozhodnutím tato situace vznikla, k nalezení finančních prostředků pro zachování rozsahu a kvality poskytovaných knihovních služeb na Praze 2.

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: petice, ParlamentniListy.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

10:14 Zbyněk Fiala: Česká věda potřebuje reformu jako prase drbání

O směřování univerzit rozhodují pouze zaměstnanci a studenti v akademických senátech, nikoliv správn…