Zbyněk Fiala: Dovoz plynu o třetinu nižší

06.06.2014 19:25

Dovoz zemního plynu v dubnu meziročně klesl o třetinu podle objemu, a po započtení nižší ceny dokonce o polovinu. Tento skok představuje zřejmě nejzajímavější číslo z končícího makroekonomického týdne, který se odehrává vždy na začátku měsíce nad čerstvými daty Českého statistického úřadu. Vidíme, že svalnatá slova některých našich politiků vůči Rusku jsou jištěna poduškou mimořádně příznivých okolností. Až poduška zmizí, dopadneme na tvrdo. Všichni.

Zbyněk Fiala: Dovoz plynu o třetinu nižší
Foto: URS Czech
Popisek: Kontrola plynu

Dovoz zemního plynu v dubnu klesl o 48,8 % hodnotově a o 35,1 % naturálně, uvádí ČSÚ v čerstvých statistikách o zahraničním obchodu. Čísla nabízejí srovnání s loňským rokem.

Orientaci v dalších trendech našeho obchodování se světem komplikuje listopadové oslabení koruny, které se nejprve projevilo ve vyšších příjmech z vývozu, dokud se prodávalo ze zásob. Teprve později se do exportní výroby promítnou také vyšší náklady dovážených komponentů, což může situaci vývozců zkomplikovat.

Kdoví, zda nejsme něčeho takového svědky už teď. Celkový dubnový vývoz i dovoz ČR byl nepatrně nižší než v březnu. ČSÚ v tom vidí sezónní vlivy a když čísla přepočte podle své metodiky, jsou o něco příznivější, vývoz jenom stagnuje. Bez přepočtů v tom však lítají docela velká čísla. Vývoz strojů a dopravních prostředků, tedy v klíčová položka české ekonomiky, klesl v běžných cenách o pět miliard korun oproti březnu.

http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/vzoph_cr

O budoucnosti průmyslu snad lépe vypovídá zásoba nových zakázek, která vzrostla oproti loňsku o 14,7 procenta. Postarala se o to hlavně výroba motorových vozidel, která hlásí přírůstek zakázek o 22,7 procenta. Průmysl současně hlásí růst evidenčního počtu zaměstnanců (normální práce za normální plat, žádná brigáda nebo švarcovina) o 1,9 procenta. Ve stavebnictví je situace složitější. Jsou už tam náznaky zabrždění dalšího pádu, ale počet zaměstnanců meziročně klesl o 5,5 procenta.

Nahlédněme ještě do mzdových statistik, které ukazují, že rostly průměrné mzdy. Ty však byly ovlivněny manévry s nejvyššími odměnami manažerů v souvislosti s daňovou optimalizací (dělba práce – jedni berou, druzí platí). Zajímavější je vývoj o patro níž. Je tu i pohyb ve střední mzdě (mzdovým mediánem), která více vypovídá o příjmových poměrech běžných domácností. Ta dosáhla 22 600 korun u mužů a 18 651 korun u žen.

Tato čísla je dobré znát, abychom si ujasnili, o čem mluví často užívaný údaj o průměrné nominální mzdě, která v 1. čtvrtletí vystoupala na 24 806 korun. Jak vidíme, je víc jak dva tisíce korun nad mediánem mužů a přes šest tisíc korun nad mediánem žen. Jinými slovy, středová mzda mužů je asi 10 procent pod celkovým průměrem a středová mzda žen je dokonce o 25 procent níže.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemysl Votava: Útok na demokracii

11:24 Přemysl Votava: Útok na demokracii

Slyším ty stále stejné medové řeči o naší úspěšné cestě od komunistické totality k vyspělé evropské …