Zbyněk Fiala: Kdepak řecká cesta!

04.01.2012 21:16

Bez letních úspor by deficit státního rozpočtu v hotovostní metodice převyšoval 200 mld. Kč, řekl ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) k výsledku rozpočtového hospodaření, kterého dosáhl při růstu ekonomiky asi o 1,2 procenta. To mluví za všechno.

Zbyněk Fiala: Kdepak řecká cesta!
Foto: Redakce
Popisek: Řecká vlajka

Státní rozpočet za rok 2011 skončil schodkem ve výši 3,7 procenta HDP, když chaos ve státních financích, zcela odhlížejících od potřeb reálné ekonomiky, byl na poslední chvíli zachraňován letními výdajovými škrty v rozsahu 56 miliard korun. Zatím tedy nevypadáme jako Řecko, byť na tom Nečasova vláda pracuje s nemenší pílí jako její předchůdkyně za Topolánka. Problém je v tom, že to, co se bezhlavě utrácí nahoře, nelze dole ani s nejvyšší tvrdostí uškrtit.

Také letos spočívaly předstírané úspory především ve snižování platů státních zaměstnanců, omezování sociálních transferů a drastické redukci veřejných služeb. Výsledky jsou až komické. Policisté, pokud někde zbyli, se prakticky nesvezou autem a mohou se zločinem bojovat maximálně tak nadávkami z otevřeného okna nebo do svého mobilního telefonu. Jednotlivé profesní skupiny se střídají ve stávkové pohotovosti a dávají najevo, že je zaděláno na mnohem větší konflikty, než jaké jsme zaznamenali dosud. K protestům se přibelhali i invalidé a zcela heroicky i vozíčkáři odkudsi z Moravy, aby ukázali, že jim jde o přežití. Obraz Evropy skutečně zpestřujeme …

Původně byl do státního rozpočtu zakomponován potenciální hospodářský růst o 3 procenta, ze kterého měla ukousnout asi 0,6 procenta očekávaná reformní opatření. Daňové příjmy však měly růst téměř trojnásobně mocněji – o 6,9 procenta. Výsledek – jak jinak – byl zcela jiný. V průběhu roku ještě rychleji než hospodářský růst zaostávaly daňové příjmy a nerostly by téměř vůbec nebýt mimořádných výnosů z oblasti energetiky, které jsou však jen malou splátkou předchozích obrovských dárků zlatokopům a ČEZu.

V celkovém přírůstku daňových příjmů o 15 miliard korun činí 10,7 miliardy mimořádné zdanění solární energie (po katastrofálním selhání regulace cen v předchozím roce) a darovací daň z uhlíkových limitů (ale chybou bylo už poskytnutí těchto limitů zdarma, byť se pro ně vyslovil – ještě před toskánskou dovolenou - i opoziční Milan Urban). Do sady mimořádných vlivů patří i nemravné zpětné zdanění stavebního spoření za 5,5 miliardy korun, které se muselo po zásahu Ústavního soudu vzít zpět.

Další zásah shůry, který vylepšoval výsledek, jsou úrokové náklady státního dluhu, což ušetřilo 5 miliard korun. Ale tyto peníze okamžitě zmizely po přepočtu hospodářského růstu za předchozí období, ze kterého vyplynula povinnost odvést do Bruselu o 5 miliard korun více.

Celkové čerpání evropských zdrojů dopadlo katastrofálně. Evropské fondy se samozřejmě do státního rozpočtu nepočítají, ale jejich užití je z rozpočtu předfinancováno, a pokud tyto výdaje Evropská komise neuzná, zůstane díra na české straně a promítne se schodku rozpočtu. To se týká zejména letošního roku, kdy se počítá s čerpáním evropských fondů ve výši 100 miliard korun.

Jak Kalousek při prezentaci loňských výsledků informoval, v loňském roce znamenalo pozastavení evropských plateb pokles příjmů ve výši cca 12,8 mld. Kč oproti očekávání. Deficit při zohlednění vlivu prostředků z EU tak dosahuje výše - 142,8 mld. Kč.

Z Operačního programu Životní prostředí byly zastaveny platby po známé kauze bývalého ministra ŽP Pavla Drobila (ODS), kdy měla být podle jeho poradce Martina Knetiga cena pražské čističky navýšena o půl miliardy korun, aby vznikl zdroj „mimorozpočtového financování“ kariéry tohoto funkcionáře. Regionální operační program Severozápad se zastavil poté, co bylo vedení programu (ODS) vzato do vazby kvůli trestnímu obvinění z úplatků. Žádosti z OP Doprava byly po éře ministra Aleše Řebíčka (ODS) v takovém stavu, že ministerstvo dopravy (VV) samo přerušilo jejich předkládání. V OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost proběhl audit a zjistil předražování a porušování pravidel veřejných zakázek, takže hrozí pozastavení plateb Evropskou komisí. Ministr školství Pavel Dobeš (VV) to háže na předchůdce, ale uvidíme, co bude dál.

Vyšlo na serveru Vaše věc. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

15:49 Jiří Paroubek: Pohřební řeči k Ukrajině

Minulý čtvrtek jsem si pustil, tak jako každé ráno při cvičení, ČT24 a vyslechl jsem mj. vysvětlení …