Zbyněk Fiala: Lze ozelenit Zemana?

25.01.2013 19:50

Miloš Zeman je jasným prezidentským kandidátem levice z hlediska sociální spravedlnosti, avšak jeho názory na ekologii a sociální liberalismus, další velká témata „nové levice“, jsou zmatené až odporné. Karel Schwanzerberg je poddajným členem nejodpornější pravičácké vlády a jeho názory jsou lhostejné, protože nikterak nesouvisejí s tím, co prakticky dělá. Racionální volbou levicového voliče je tedy bývalý předseda ČSSD, ale provází jej naléhavá otázka – lze ozelenit Zemana? Bude to snazší než odkalouskovatět Schwarzenberga?

Zbyněk Fiala: Lze ozelenit Zemana?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Debata kandidátů na prezidenta. Tentokráte na vlnách Radiožurnálu přímým přenosem z divadla Minor

Celý problém rozpolceného Zemana výborně postihuje rozhovor dvou Terez v Literárních novinách, kde se na pár řádcích zachraňuje to, v čem se jinak redakce v první části čísla zbaběle matlá. Na titulní stránce jindy vynikající Michal Komárek víceméně reprodukuje iluzionistické triky kampaně knížete, že jde o souboj osobností, nikoliv o zásadní orientaci země, což je text, který by se dal udat i v Mladé frontě. Naštěstí o pár stránek dál najdeme mluvčí ProAltu socioložku Terezu Stöckelovou, která odpovídá jasně k věci. Na otázku Terezy Spencerové, proč by byl úspěch píárové masáže ve prospěch Karla důležitým signálem především pro Miroslava Kalouska, týden před druhým kolem volby řekla:

„Výsledek prvního kola prezidentských voleb je hlavně jeho úspěch. V mezidobí se bude Karel Schwarzenberg pokoušet od Nečasovy vlády distancovat a ukazovat nezávislost. Troufnu si ale předvídat, že pokud bude ve druhém kole zvolen prezidentem, celá interpretace se převrátí a najednou budou prezidentské volby vydávány za referendum o politice současné vlády skrze Schwarzenbergovu osobu. Bude se to vykládat jako posílení legitimity politiky, kterou Schwarzenberg - a Kalousek skrze něj – provádí poslední dva roky.“

Takže kecy o tom, že nejde o souboj pravice a levice, jsou opravdu jen kecy, které mají knížeti proklestit cestu na Hrad. Bylo to patrné i ve čtvrteční závěrečné televizní debatě, přestože to moderátor dlouze tlačil k plkům o prvních dámách, o roku 1947, o vhodnosti novoročních projevů, o významu krajských soudců, Bamberku, olovu, dekretech, právu první noci a bezpočtu jiných nesmyslů, aby Karel zakryl svoji prázdnotu a nebyl vystaven souboji ve věcné argumentaci o životních zájmech občanů ČR. Přesto nakonec nedokázal zabránit tomu, aby se aspoň pár minut nemluvilo o zásadních otázkách současné politiky.

Karel si sám naběhl, když dostal idiotskou Moravcovu otázku, jak by se oznámkoval za své vládní působení. Odzátkovalo to v něm fráze o nezbytnosti reforem. Princip Moravcovy debaty sice spočíval v tom, že se debatovat nesmí, takže zaznít směl jen trapný Schwarzenbergův monolog, kde by se dala každá věta vyvrátit až ke směšnosti, ale i tak to stačilo. Když to shrnu, sKarty jsou nutné (a nucené práce, než je ústavní soud zatrh, nejspíš taky). Penzijní reforma (která je naštěstí tak ukázkově odpudivá, že zájem bude minimální a vliv na veřejné rozpočty nespíš také) je taky nutná, protože obyvatelstvo stárne, a tak by na důchody nebylo (a co na tom penzijní fondy změní??). Zastavili jsme zadlužování (??). Kalouskův kolovrátek se rozjel. Mlčeti zlato.

Se Zemanem je to taky těžké. Když se Spencerová v Literárkách ptá Stöckelové, zda je Zeman levicový politik, zaznamenává odpověď, kterou jsem parafrázoval už v úvodu tohoto blogu:

„Osobně si myslím, že levicovým je, ale … má katastrofální postoje k otázkám sociálního liberalismu, ve smyslu vztahu k menšinám, nezápadním společnostem, ženám. Jeho názory na zahraniční politiku – měřeno standardy západoevropské levice – ho také staví jasně napravo.“

Otázka zní, zda to lze změnit.

Nabízím pracovní odpověď, tedy hypotézu, kterou jsem neměl možnost ověřit, ale zdá se mi věrohodná. Možné to je. Myslím, že lze ozelenit Zemana, dokonce lépe, než on, po studiu rychlým přeletem helikoptérou, zamýšlel ozelenit Šumavu a navrhoval místo souší pařezy.

Berme to tak, že Zeman, který býval jak známo prognostikem a uměl se dívat dopředu, deset let nevylezl z nory a vyhnul se i zlozvyku internetu. Zpustl. Zakrněl. Jistě tak unikl i dobovým omylům, ale život v kleci dávných představ znamená jen to, že dává přednost omylům starším. Je to člověk minulosti, v tomhle měl Schwarzenberg pravdu, byť na ni nepřišel sám a jen zreprodukoval postřeh svého dobře placeného štábu. Sám kníže je představitelem středověku, pro který je Zemanova minulost daleko v nedohlednu.

Nicméně pár týdnů tréninkového tábora Zemanovi znovu nahodilo motor, třeba jeho reakce na nahrávku o „nebezpečném zvyšování nákladů práce“ v ČR (v souvislosti s úvahami o vyrovnání schodku v průběžném důchodovém pilíři zvýšením sazby o dvě procenta hrubé mzdy) ho ukázala v někdejším světle – nehrajme si s procenty, když jsou celkové pracovní náklady v Česku několikanásobně nižší než ve Francii nebo Německu.

Jakmile Zeman dostane kvalitní informační výživu, znovu si protáhne horizont a začne se zabývat nejen horkými tématy dneška (koho jmenovat do Ústavního soudu, aby mohl bránit asociálním zvrácenostem vlády odkazy na Listinu práv a svobod, koho do Bankovní rady, aby nebyla pevností protievropského odboje), ale i zítřka.

Zítřek obsahuje hrozby nedostatku základních přírodních zdrojů a změn klimatu, který neuvážené vyholování a betonování krajiny ještě znásobuje, stejně jako zrychlení odtoku vody ze země napřímením řek. Zítřek jsou narůstající sociální problémy opuštěného venkova, kde není práce pro miliony lidí a který se mění jen ve zdroj renty pro pár velkovlastníků půdy. Zítřek je prohlubující se propast v konkurenceschopnosti země, která se stala ostrovem průmyslového včerejška, pro který ani není třeba žádný výzkum. Zítřek má děsivou tvář, která se nedá okrášlit hesly, jak ostatně sám Zeman nejlépe vyjádřil před čtvrtstoletím v úvaze o zahnívajícím Československu, jehož vedení děsí i pomyšlení na krotkou „přestavbu“.

Prezident nemůže nic. Prezident může všechno. Obě věty platí, jak nám ukázal Václav Klaus, kterému je i trestní zákoník v oblasti nejzávažnějších hospodářských trestných činů a věrohodnost justice pro legraci. Prezident může zabránit tomu, aby vláda, která bezpříkladně navyšuje dluh, byla veřejně vnímána jako rozpočtově odpovědná. Sám nemůže vládě zabránit krást, na to potřebuje sněmovní většinu, ale může jí bránit lhát. A kdyby mohl jen tohle, takového prezidenta potřebujeme.

Zemanovi kouká z očí touha poznávat a porozumět, jistě, občas i mistrovat a okázale se mýlit. Nejvíc se naučíte ze svých omylů, važte si jich, říká dvojice světově uznávaných lektorů efektivního myšlení Edward Burger a Michael Starbird, jejichž knížku mám teď ve svém kindlu. V tomhle Zemanovi důvěřuju, i když z něj teď jde – pro nás všechny, kdo jsme uvnitř zelení – strach.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.