Zbyněk Fiala: Národní park, nebo lunapark?

29.10.2014 10:05 | Zprávy

Ve sněmovně proběhne odložené hlasování o senátním návrhu zákona o Národním parku Šumava, který může ochranu našich jižních hor dokonale pohřbít. Hnutí Duha mobilizuje podporu stejnému postoji, jaký už zaujala vláda, když návrh odmítla.

Zbyněk Fiala: Národní park, nebo lunapark?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jednání poslanecké sněmovny

Do sněmovny znovu míří zákon, jehož název klame. Vznikl v Senátu, tváří se, že je o národním parku Šumava, ale fakticky jej hodlá zlikvidovat.

http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=7&CT=250&CT1=0

Místy je návrh docela šílený, když lesy v národním parku vyjímá z působnosti zákona o ochraně přírody! Kdoví, kdo všechno už je natěšen, protože investičně bezcenná půda, jejíž užití je zatím striktně omezeno, by tento zákon změnil v pravý poklad, ve stavební pozemky s cenou jak na Václavském náměstí. Vláda už senátní návrh senátorů odmítla s argumentem, že úprava národních parků by měla být součástí zákona o ochraně přírody.

http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?o=7&ct=250&ct1=1

http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/281622-ma-mit-sumava-vlastni-zakon-vlada-chce-komplexni-zakon/

Avšak velké prachy neberou vládu moc vážně, takže to ve sněmovně bude kdo s koho. Zákon má být projednáván na schůzi, která začíná již ve středu.

http://www.psp.cz/sqw/ischuze.sqw?o=7&s=19&pozvanka=1

Hnutí Duha burcuje média na obranu divočiny a vyzývá koaliční poslance, aby, jednání o Šumavě neodkládali a senátní návrh hned v prvním čtení zamítli.

Proč?

Podle důkladně vyargumentované tiskové zprávy Hnutí Duha je senátní návrh zákona nepřijatelný především z těchto důvodů:

· umožňuje až na dvou třetinách národního parku další výstavbu, a to včetně velkých developerských projektů.

V § 1 čteme: Posláním národního parku je vedle naplnění cílů ochrany a zachování typického vzhledu krajiny rovněž umožnit jeho využívání k veřejnému poznání, vzdělávání, rekreaci a turistice, jakož i k podpoře udržitelného rozvoje územně samosprávných celků, na jejichž správním území se národní park rozkládá.

Dále v § 6 odst. 4: Pozemky fyzických a právnických osob, které ke dni nabytí účinnosti tohoto zákona nebyly zařazeny do I. zóny národního parku podle dosavadních právních předpisů, lze do I. zóny národního parku zařadit pouze s písemným souhlasem jejich vlastníka.

· nezajišťuje vůbec, že v národním parku bude jakékoli místo pro divokou přírodu – tedy účel, kvůli kterému se národní parky zřizují (§ 4);

· vyvádí pozemky z majetku státu (podle § 11 se převedou bezúplatně do vlastnictví obce. Příslušné rozhodnutí se bude opírat o to, co obsahuje plánovací dokumentace obce, tedy že tyto pozemky „neleží v nezastavěném území“ a nejsou určeny „k plnění funkce lesa“);

· vychází vstříc spekulantům s pozemky, a tozměnou hranic zón (příloha č. 4);

podporuje developerský projekt lanovky a sjezdovky na Hraničníku, v jedné z nejcennějších částí parku, kde žijí vzácní tetřevi (zákon navrhuje převést pozemky pod plánovanou lanovkou a sjezdovkou rovnou do zóny s nejbenevolentnějšími pravidly pro výstavbu, přestože klíčový expertní posudek, který si objednalo ministerstvo životního prostředí, říká, že tuto stavbu nelze legalizovat);
www.calla.cz/index.php?path=hl_stranka/tiskovky/2014&php=tz140331.php

· snižuje ochranu lesů v NP dokonce na nižší úroveň, než platí pro lesy mimo NP(!); péče o lesy v národním parku podle návrhu nemá nadále podléhat zákonu o ochraně přírody, ale pouze zákonu o lesích – takže by byly dokonce méně chráněné než sousední komerční lesy, kde platí zákony oba (§ 8 odst. 2);

· umožňuje lov zvěře v národním parku, a to všudekromě intravilánů obcí (§ 8 odst. 4).

Jak dále upozorňuje Hnutí Duha, podporu šumavských obcí si senátoři zajistili paragrafem, podle kterého mají již nyní bohaté obce v národním parku dostávat od státu finanční náhradu „za ztížení péče o všestranný rozvoj jejich území a ztížení péče o potřeby jejich občanů". Tento argument je naprosto vylhaný, obce v národním parku mají dvojnásobné příjmy a podstatně nižší nezaměstnanost než obce mimo národní park, protože tam přijíždí ročně téměř dva miliony návštěvníků (Zeman, R.: Výhody a omezení obcí ležících ve správním území Národního parku Šumava z hlediska zdrojů obecních příjmů, Vysoká škola evropských a regionálních studií, o. p. s., České Budějovice, 2008).

Hnutí Duha zaslalo poslancům podrobné informace o tom, jaká rizika senátní návrh obsahuje, včetně publikace, která ukazuje příklady vybraných deseti krásných míst, jež by návrh zákona mohl zničit.

http://hnutiduha.cz/publikace/prachobycejny-najezd-na-statni-pozemky http://hnutiduha.cz/sites/default/files/publikace/2014/09/sumavska_mista_odstavectucne_www.pdf

Nejvýmluvnější seznam konkrétních stavebních firem, realitních kanceláří a podnikatelů spjatých s politiky, kteří si už dopředu nakoupili cenné pozemky, jež by senátní návrh proměnil na stavební parcely tím nejjednodušším trikem - převodem do třetí zóny s nižším ochranným režimem.

http://www.hnutiduha.cz/aktualne/senatni-zakon-o-np-skryty-najezd-krale-sumavy-f-taliana-podnikatelu-na-lukrativni-pozemky

Senátní návrh na konci července jednomyslně odmítla vláda. Přesto na minulé schůzi poslanců nebyl senátorský návrh zamítnut, ale právě díky hlasům zejména vládních poslanců bylo hlasování odloženo.

http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/snemovna-bude-o-sumavskem-parku-jednat-az-po-obecnich-volbach

Přes 43 tisíc návštěvníků národního parku a lidí z celé republiky i Šumavy samotné přitom apelovalo peticí na zákonodárce, aby jasnými pravidly zajistili ochranu divoké přírody před těžařskými firmami a krásné šumavské krajiny před developery a spekulanty s pozemky. Petici již projednal parlamentní petiční výbor a výbor pro životní prostředí.

http://www.hnutiduha.cz/aktualne/uz-41-667-lidi-spolu-s-vedci-pozaduje-ochranu-jedinecne-sumavske-prirody-stop-developerum

http://www.hnutiduha.cz/aktualne/poslanci-vyboru-pro-zivotni-prostredi-odmitaji-senatni-navrh-zakona-o-sumave

Hnutí Duha má kredit, letos dostalo prestižní cenu nadace EuroNatur, mimo jiné i za „mimořádné zapojení do úspěšné ochrany NP Šumava během dvou posledních desetiletí“. Expert Duhy na ochranu lesů Jaromír Bláha, který tuto cenu v minulých dnech ve Švýcarsku přebíral, připomíná, že proti zákonu vytrvale vystupuje ministerstvo životního prostředí, ochránci přírody, vědci, aktivní šumavští obyvatelé i někteří starostové. Poslanci tak podle jeho slov svým hlasováním vyjádří, „zda chtějí na Šumavě národní park s divokou přírodou, za níž jezdí dva miliony turistů ročně, nebo lunapark, kterému zbytky přírody dělají jen jakousi kulisu“.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Veronika Vrecionová byl položen dotaz

ODS už není, co bývala

ODS bývala k EU dost kritická, dnes je to naopak. Navíc jste se spojili s dost eurofederalistickými stranami. Je vám jasné, že jste tak pro řadu lidí, včetně mě, kvůli tomu nevolitelní? A že tím nahráváte konkurenci? Proč nekandidujete samostatně? Já třeba k eurovolbám nepůjdu, protože není koho vol...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:

Jinde na netu:



Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

13:57 Přemysl Votava: Mistr světa málem bez medaile

Mistrovství světa v hokeji, to byla česká pohádka. Zlato po čtrnácti letech, a ještě před domácími f…