Zbyněk Fiala: Novičok na talíři

08.05.2018 16:16

Teprve experiment s použitím novičoku na politické zpravodajství ukázal, že jde o tak účinnou látku, že k tomu, aby působila, ani nemusí být použita. Dokonce zabere, i když nebyla ani vyrobena!

Zbyněk Fiala: Novičok na talíři
Foto: Archiv autora
Popisek: Zbyněk Fiala, žurnalista, v minulosti dlouholetý šéfredaktor časopisu Ekonom.

Česko, které má předsedat nadcházejícímu zasedání Organizace pro zákaz chemických zbraní (OPCW), si nemůže dovolit blamáž, že ví, co je novičok, který byl podle britské premiérky Theresy Mayové a později i podle všech, které oslovila, použit na Skripalovy v blízkostí britských laboratoří bojových chemických látek v Port Dawn u Salisbury. To je takové to, co umí jenom Rusové, a kdyby to bylo použito, lékaři britské záchranné služby na to mají po kapsách protilátku. My to nemáme, nevyrábíme, vyrobené nepoužíváme a použité nezahazujeme, jak informují české tajné služby. Ale kdyby si na nás nebo naše spojence v NATO někdo něco zkusil, jako experti na chemické zbraně v alianci si s tím umíme poradit.

To je však jen ta lehčí část příběhu. Jak se ukazuje – a doložíme na zasedání OPCW - i nepoužití nevyrobeného novičoku způsobuje hluboké změny v lidské psychice. Nejcitlivější na působení bojových mozkově paralytických látek jsou zejména osoby, které se profesionálně pohybují na hranicích reality, tedy politici a novináři. A protože přítomnost politiků a novinářů kontaminuje prostor dokonce i proti větru, máme to teď na talíři všichni.

Politici patřící do křídla „hradních topičů“ (snaží se potopit toho na Hradě) se shlukují kolem sdělení, že novičok u nás nikdy vyráběn nebyl. Chtějí tomu věnovat dokonce zasedání obou komor parlamentu. Problémem není novičok, ale ruská propaganda. Jak ji obelstít? Kdyby se podařilo v parlamentu prosadit, aby novičok vyráběn byl nebo aspoň mohl být, ruská propaganda by to okamžitě prohlásila za lež, a byli bychom z problémů venku.

Česká televize věnovala v pondělí po poledni snad čtvrt hodiny ostrému výslechu prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka, který se odmítal zamotat do rozdílu mezi výrobou a nevýrobou za současného vzniku nevyrobené látky. Moderátorka Barbara Kroužková se pokoušela zjistit i to, kdo je odpovědný za prezidenta republiky v situaci, kdy neví, co si má o věci správně myslet. Nespokojeně Ovčáčka přerušila v jeho pokusech tvrdit, že vždycky si přece můžeme vybrat mezi tím, že řekneme pravdu, nebo lež.

Co je to za kličkování? Jak k tomu přijdou spojenci? I já jsem otráveně vypnul zvuk, a tak nevím, jestli z toho vyplynulo poučení o vhodném použití pravdivé lži. Možná se vám to zdá složité, že něco vzniklo, ale nebylo to vyrobeno, ale když to ruská propaganda neoprávněně zjednoduší, vypadá to, jako by to nebyli jen Rusové, kdo si něco takového dokáže opatřit.

To je pochopitelně lež. My přiznáváme jen tak malé množství a po tak krátkou dobu, že to ani nestojí za řeč. A to je podstatný rozdíl proti faktu, že všichni vědí, že to umějí vyrábět jen Rusové.

Jinou věcí je, proč bychom se měli zapojovat do sporů britských a ruských tajných služeb, které jsou stejně neřešitelné. Komu má dvojitý agent sloužit víc? Těm, kdo mu poskytli know-how? Je tu přece mezinárodně uznávaná ochrana intelektuálního vlastnictví! Nebo naopak těm, kdo ho koupili? Stále přece platí mezinárodní pravidla pro ochranu investic. Ať se tedy vykropěj navzájem, když jsou líní hnát to k mezinárodní arbitráži…

Nepříjemný je omyl Miloše Zemana, který si spletl látku A234 s látkou A230 – neplést si Aibusem A320, ten je i v oblasti klik naprosto bezpečný! – jak na to upozornila v ČT předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost Dana Drábová. Jde přece o dvě bojové látky chemicky značně odlišné! Zemanovu neznalost lze však snadno vysvětlit tím, že má modrou knížku. Jde o jemnůstku: Velet může, ale sloužit nesmí.

Pro ty mladší: Modrá knížka byla dokumentem, kterým bylo lze občana prohlásit za nezpůsobilého vojenské služby. Byl tak zbaven možnosti bránit vlast, dokonce i v situaci, kdy jí nic strašného nehrozí. To se od té doby změnilo. Za nezpůsobilé vojenské služby byli vyhlášeni čeští občané obecně. Povoleno už je jen placené žoldnéřství.

Nicméně do dnešních dnů přežilo pár starých záložáků od chemického vojska, a ti vědí, že novičok páchne zatuchlinou, jako když si voják po dvoudenní službě u brány zuje boty. Občas se toho využívalo k vyhlášení cvičných chemických poplachů, než si toho všimla rozvědka a použila to k zakrývání testů nefunkčního novičoku na lidech. Nefunkční novičok je stejně nebezpečný jako ten funkční, akorát že nic neudělá. Lze jej nasadit, i když je vyroben, ale není to podmínka. Ať už pak vznikl kdekoliv, vždycky je ruský. V tom už by si měl prezident Zeman jednou udělat jasno.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…