Zbyněk Fiala: Saúdi a 9/11

07.02.2015 12:40

Nový vládce Saúdské Arábie, král Salmán ibn Abdal Azíz Saúd, začíná ztěžka, zatížen podezřením, že pomáhal financovat al-Káidu, která provedla útok na newyorská „dvojčata“.

Zbyněk Fiala: Saúdi a 9/11
Foto: YouTube.com
Popisek: Útok na Světové obchodní centrum 11. září 2001

Obvinění přišlo zevnitř, od muže, který údajně budoval síť dárců al-Káidy z pověření Usámy bin Ládina. Džihádista Zacaria Moussaoui, kterého Američané drží už 13 let pod zámkem, v říjnu ve věznici v Coloradu pod přísahou popisoval, jak všechny dárce evidoval ve svém počítači a že jeho seznam obsahuje i několik členů saúdské královské rodiny. Ven se to dostalo až teď a je z toho rázem zpráva dne.

Americký list New York Times píše, jak v 80. a 90. letech minulého století vznikla historická aliance bohatých monarchů Saúdské Arábie a vlivných kleriků této země a stala se hlavním finančním zdrojem mezinárodního džihádu. Různými kanály pak byly přesouvány desítky milionů dolarů na podporu muslimských bojovníků v Afghánistánu, Bosně a jinde. Nynější král a tehdejší princ Salmán ibn Abdal Azíz Saúd měl podle NYT patřit „k hlavním patronům projektu“.

Řada tehdejších bojovníků později vytvořila al-Káidu, která se zaměřila na cíle ve Spojených státech a podnikla útoky i v samotné Saúdské Arábii. To přimělo pouštní království, aby se zapojilo na straně USA do války proti teroru a bylo součástí i dnešní koalice proti Islámskému státu. Jenže tím se jen snaží likvidovat problém, u jehož kořenů podle Moussaouiho svými finančními dary samo stálo.

http://www.nytimes.com/2015/02/05/world/middleeast/pre-9-11-ties-haunt-saudis-as-new-accusations-surface.html

Téma není nové. Už původní zpráva o 9/11 vypracovaná kongresovými výbory pro zpravodajské služby sice tvrdila, že podezření o přímém financování al-Káidy ze strany saúdskoarabského království se nepotvrdilo, důkazy chybí, ale nepřímé financování přes různé charity nevyloučila. Ovšem klíčových 28 stránek této zprávy o zdrojích podpory únosců letadel, která 11. září 2001 úmyslně narazila do dvojčat Světového obchodního centra v New Yorku, je stále tajných.

Zasadil se o to prezident George Bush jr. v prosinci 2002, když ve zprávě Část 4, zabývající se Saúdskou Arábií, vyjmul z textu ke zveřejnění. Nové svědectví by mohlo vládu přimět, aby utajování zrušila. Návrh kongresové rezoluce s příslušnou výzvou prezidentu Obamovi, ve které se spojují zástupci obou politických stran, je připraven. Samotný Bílý dům už zahájil revizi utajení, ale zatím nenaznačil termín, dokdy by se měl rozhodnout.

Tlak na zveřejnění celé zprávy o 9/11 trvá dlouho a jeden z protagonistů, bývalý senátor Bob Graham (Demokrat za stát Florida) a předseda senátního výboru pro zpravodajské služby, vytrvale tvrdil, že Saúdská Arábie byla do útoku 9/11 namočena. „Uvedených 28 stránek se zabývá především tím, kdo útok 9/11 financoval, a ukazuje to velice jasně na Saúdskou Arábii jako na hlavní zdroj peněz,“ prohlásil naposledy minulý měsíc.

Část 4 oficiální Zprávy o 9/11 se má podle hlavičky zabývat zjištěnými skutečnostmi z hlediska „národní bezpečnosti“, ale podle kritiků je utajována hlavně proto, aby si to nerozházela s významným vojenským a ekonomickým partnerem.

http://www.nytimes.com/2015/02/05/us/claims-against-saudis-cast-new-light-on-secret-pages-of-9-11-report.html

Přirozeně, že zaznívají i opačné hlasy. Philip Zelikow, výkonný ředitel federální komise, která pokračovala ve vyšetřování po zprávě kongresových výborů, říká, že náznaky tam jsou, ale neobstojí při hlubším zkoumání. K prověření uvedených podezření prý byli nasazeni stejní lidé, kteří s nimi přišli, ale nakonec došli k odlišnému závěru. Jak tvrdí, „Saúdská Arábie byla dlouho považována za základní zdroj financování al-Káidy, ale nenašli jsme žádný důkaz, že saúdská vláda jako instituce nebo významný saúdský představitel individuálně podporoval tuto organizaci.“ Připouští však, že mohly být „charity s významným podílem příspěvků od saúdské vlády, které přesměrovaly zdroje na al-Káidu“.

O zveřejnění prý stojí i samotní Saúdi, aby se měli o co opřít při odmítání tvrzení o přímém financování (s tím nepřímým jim to moc nepomůže). Republikánský předseda nového senátního výboru pro zpravodajské služby Devin Nunes za stát Kalifornie však tvrdí, že pozdní zveřejnění už nemá cenu, protože jde o historický dokument – a doba se od roku 2002 změnila. Pozorné čtení jeho slov pak ukazuje spíše to, že je co tajit: „Může tam být nějaká účast muslimského státu, která je nesouměřitelná s dneškem.“

Prezidentu Baracku Obamovi se nelíbí, že na něj tlačí zrovna demokratičtí zákonodárci a vzkázal jim, že měli být agresívnější, když byl prezidentem Bush. Saúdi se pokusili nynější svědectví vězněného Moussaouiho zpochybnit. Zdůrazňují, že je to usvědčený zločinec s mentálními problémy, který si je vědom, že šířením lží o saúdském království nemůže nic ztratit.

List New York Times však dávají dohromady nové svědectví s minulými tvrzeními významných osobností (z nichž mnohé byly členy původní vyšetřovací komise), že role Saúdské Arábie nebyla nikdy dostatečně vyšetřena. „Uvedený případ znovu přitahuje pozornost k dlouhodobé saúdské politice, která používá své ropné bohatství k pokusům o zformování nových válčišť v zahraničí, v současné době na straně militantů v Sýrii a Libyi, a na podporu reakční náboženské ideologie v základech svého společenského uspořádání,“ píše list věren své liberální pověsti.

Kdybych měl nad touto zprávou sloučit starší myšlenky z pražského Hradu s novým poznáním, mohu souhlasit s tím, ať jsou zločinci odstřihnuti od finančních zdrojů. Ale pak nechme muslimy, ať si to vyříkají sami mezi sebou. Ušetřené peníze věnujme studiu muslimské otázky a vlídným domluvám těm, kdo to opravdu potřebují.

Nebo možná stačí počkat, až se o to postarají nízké ceny ropy a až Američané zasycení břidlicí ztratí o Blízký východ zájem.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

15:22 Petr Hampl: O bezpečnostních aktivech

Denní glosy Petra Hampla.