Zbyněk Fiala: Stavebnictví padá k zemi

08.10.2011 18:06

Zatímco v Brně probíhá tradiční svátek českého exportu, Mezinárodní strojírenský veletrh, z Českého statistického úřadu přicházejí čísla, při kterých všem, kdo se v průmyslu a stavebnictví pohybují, tuhne krev v žilách.

Zbyněk Fiala: Stavebnictví padá k zemi
Foto: www.bvv.cz/msv/
Popisek: Strojírenský veletrh v Brně

Stavební firmy jsou na tom zle, ale není to nic proti tomu, co je teprve čeká. Podle statistiky ČSÚ, produkce inženýrského stavitelství (jde hlavně o dálnice) klesla za srpen letošního roku o šestinu (o 18,5 %). Je to odraz neschopnosti Nečasovy vlády čerpat z evropských fondů. Ekonomika oslabená Kalouskovými škrty tak dostává další ránu. Pokles stavebnictví se šíří jako mor, zhruba ve stejném poměru kleslo i zahájení výstavby nových bytů.

Řeklo by se, že se to dohoní jinde, celkový počet stavebních povolení klesl jen o 3 %. Jenže velké rány nahradila hrst drobných. Poplašnou sirénu spouští číslo, které tu snad ještě nebylo - orientační hodnota nových zakázek spadla skoro o polovinu (o 42,6 procenta).

Také v průmyslu klesá hodnota nových zakázek, byť řádově pomaleji (o 3,4 procenta). Až na auta míří všechno dolů. S úžasem hledíme, jak široce se rozevírají nůžky mezi výsledky exportně orientovaných automobilek se zahraničními vlastníky a domácí složkou ekonomiky, kterou moudrá rozpočtově odpovědná vláda připravila o poptávku. Exportní tržby zatím slušně rostou o 16,0 %, i když přírůstek nových zakázek ze zahraničí už začíná být podstatně skromnější (o 3,3 %). Zato domácí tržby vytrvale klesají, naposledy o 2,1 procenta, a hledí do jasné propasti - nové tuzemské zakázky klesly o 14,1 procenta. Mizí také primitivní opakovaná výroba, jako je sestavování počítačů z hotových dílů na pásu, kde mohou naše ženy těžko soupeřit s pětkrát skromnějšími asijskými dělnicemi. Meziroční pokles zakázek počítačů a podobných zařízení dosáhl 18,7 %.

Když do naší otevřené exportní ekonomiky zahrneme i vysokou dovozní náročnost, s napětím sledujeme vývoj obchodní bilance. Až dosud se dařilo udržovat obchodní přebytek brzděním dovozu, ale daří se to stále méně vhledem k vysokým cenám dovážené ropy. ČSÚ varuje, že trend růstu dovozu je téměř dvakrát rychlejší než trend růstu exportu. Srpnový přebytek ve výši 1,7 miliardy korun je v letošním roce nejnižší.

Samostatnou poznámku si zasluhuje koruna, vzhledem k dalšímu paličskému prohlášení prezidenta Václava Klause při zahájení brněnského strojírenského veletrhu, kde varoval před eurem a označil je za mrtvý projekt od samého počátku. Koruna letos zastavila trendové posilování vůči euru, takže příjmy exportérů z tržeb v eurozóně už zhruba půl roku nejsou kurzovým rizikem příliš ovlivněny. Horší je to však v dolarové oblasti, odkud dovážíme. Objevují se náznaky oslabování koruny právě v době, kdy se ceny ropy vytrvale drží nad 100 dolary za barel. A když si dáme dohromady aktuální čísla z ekonomiky (hrozba prudkého poklesu) a skutečnost, že malá česká měna může být snadným cílem spekulace, lze s úspěchem předpokládat, že Svaz průmyslu a dopravy si vzpomene, co zapomněl, a vrátí se znovu k volání po urychleném přechodu na euro. To by ovšem znamenalo i urychlené přizpůsobování chystaným změnám v eurozóně, která může překonat současnou krizi jen zásadním prohloubením integrace. Stručně vyjádřeno - znamenalo by to, pustit se do pravého opaku toho, co doporučuje Václav Klaus. Na druhou stranu, zkusili bychom znovu srovnat krok s největším obchodním partnerem Německem.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…