Zbyněk Fiala: Stop vládě!

19.03.2012 14:43

Po rozbouřeném víkendu následuje protestní pondělí, úterý, nespíš i středa …

Zbyněk Fiala: Stop vládě!
Foto: Vojtěch Brtnický
Popisek: Protestující na Václavském náměstí

Pondělní akce nazvaná Stop vládě! (pražský Klárov v 17:00) a připravená iniciativami ProAlt, Ne základnám a Alternativa zdola se teď mimořádně hodí jako příležitost k tomu, abychom se domluvili, jak podpořit hlasování poslanců o nedůvěře Nečasovu kabinetu. Nejvhodnější by bylo přijít v úterý ve stejnou hodinu na Malostranské náměstí a vzít iPod nebo netbook s nějakým bezdrátovým připojením sebou, abychom mohli průběh jednání sledovat online prostřednictvím kamer ve sněmovně.

Po shromážděních rozhořčených občanů, které pomohla dát dohromady Holešovská výzva, ale zřejmě i stále známější datum 15. každého měsíce, kdy se v celém světě setkávají Rozhořčení, přichází další protest hned v pondělí od 17:00 na pražském Klárově. Akce, kterou organizují iniciativa ProAlt, Ne základnám a Alternativy zdola, byla už dříve připravena jako demonstrace za odstoupení koaliční vlády ODS, TOP 09 a Věcí veřejných. Jenže mezitím jsme se dozvěděli, den poté ve sněmovně začne jednání z podnětu ČSSD, které by mělo skončit hlasováním o nedůvěře vládě. Pokud by opozice uspěla, mohou být vyhlášeny nové volby, které by nejspíš dopadly drtivou porážkou pravice, možná ještě ve větším nepoměru než na Slovensku.

V úterý na Malostranské, iPod sebou!

Neměl by to být tak marný boj, jak to na první pohled vypadá, pokud se podaří občany přesvědčit, aby dali opozici najevo svoji podporu. Času na to moc není, musíme se dohodnout během pár hodin, jak postupovat. Nadějně vypadá zjištění, že na tuto jednoduchou věc přišli všichni, takže už o víkendu se začala rozebíhat koordinace společných akcí. Doba nám přeje. Nejde jen o to rozhořčení, které bylo patrné v uplynulých dnech na náměstích.

Ale je tu i nová technologie. Mezi lidmi je už hodně iPodů a podobných hraček, které mají připojení všude, další mají modemy pro připojení přes GSM. Jednání sněmovny je standardně přenášeno online na adrese www.psp.cz. Bude to jistě přenášet i ČT, ale tam mohu klíčové projevy zalehnout všeliké rozhovory s experty a plky okoukaných novinářů. Teď však bude obzvlášť důležité, kdo co ve sněmovně říká a hlavně, kdo se jak vysloví, až bude tázán, zda je pro návrh vyslovit nedůvěru vládě, nebo proti návrhu.

Jména těch, kdo budou proti návrhu, by v žádném případě neměla být zapomenuta. Zasloužila by si zaznamenání všemi kanály občanských iniciativ i se všemi údaji, která jsou o nich na sněmovním webu. Jejich hlasování by nemělo uniknout pozornosti občanům v jejich volebních obvodech.

Patnáctého píše

Podle zpravodajství iniciativ se ve čtvrtek konaly demonstrace nejen prakticky ve všech krajských městech (nejvíc v Brně, kde se sešlo 6 tisíc lidí), ale spontánně i v některých městech okresního formátu, kde demonstraci nikdo nepořádal. Zdá se, že zabírá celosvětové datum Rozhořčených každého 15. v měsíci.

Největší propagaci protestů zajistily samotné „reformy“ připomíná úvaha na webu www.antikapitalista.cz. Lidé je pociťují „při placení v obchodech, při návštěvě úřadu práce, při exekuci, při doručení sociálních dávek, při seznamování se s rozpočty veřejných služeb apod. Rozhořčení lidí již není pouhou předtuchou budoucích problémů, ale odrazem přímé materiální zkušenosti s následky reforem.“

Komentář však varuje i před snahou zneužít toho rozhořčení k tomu, aby bylo nasměrováno spíše po hnědé, k dalšímu rozdmychávání proticikánských nálad a podobně.

Stejně tak výkřiky, že politické strany je třeba okamžitě zrušit, leckdy pramení spíše z obav z volebního vítězství levice než z nějaké obzvláštní touhy po demokracii. Příliš se to podobá hlavnímu zadání PR agentur, které na vládní zadání šíří heslo, že „všichni jsou stejní“.

Kradou revoluci?

Budou lidé, kteří demonstrovali ve čtvrtek, demonstrovat i v pondělí?, ptá se pod jedním z komentářů v internetovém deníku www.referendum.cz neratovický chemik Honza Macháček. Taky se v tom moc nevyzná.

Přijdou, nebo Holešovská výzva přitáhla jen lidi, „kteří z nějakého důvodu odmítají ProAlt, Alternativu zdola, Ne základnám i odbory? Byl překvapivě velký rozsah čtvrtečních demonstrací spontánním projevem odporu proti ničivé vládě, nebo šlo o výsledek práce jakýchsi skrytých zákulisních organizátorů? Jak nejlépe spojit síly proti vládě, která jedná proti nám všem? Jak zvítězit, aby to nebylo vítězství ani Holešovské výzvy ani Andreje Babiše ani ProAltu ani Greenpeace, ale nás všech? Jak si nedat ukrást příští revoluci?“

Kalousek a Hitler

Oleje do ohně přilil v neděli ministr financí Miroslav Kalousek (TOP), když se nadšeně chytil této linie a použil srovnání, jako kdyby lidi na náměstí přivedl někdo podobný Hitlerovi. „Nový řád chtěl i Hitler,“ řekl Kalousek v nedělní televizní debatě u Moravců na adresu lidí, kteří jsou znechuceni českou verzí zkorumpovaného kapitalismu a karikatury demokracie. Popravdě řečeno, v tu chvíli však nebylo až tak důležité, co zrovna plácne, ale jak vypadá. Bylo na něm patrné, že je naprosto zděšen nejen ze spontánní reakce občanů, ale hlavně z toho, kam on sám dovedl české finance. Těkavé úvahy o tom, koho zítra osolit a kde přitvrdit, aby se ucpávaly díry v Titaniku, byly vyslovovány tónem, ze kterého bylo zřejmé, že jim sám nevěří. Alespoň do chvíle, zhruba po 40 minutách, než se ujistil, že na něj jeho oponent, první místopředseda ČSSD Michal Hašek opravdu nemá.

Vládní demokrati

Tak Kalousek kritizuje Holešovskou výzvu, že je nedemokratická, všímá si Stanislav Vaculík na Facebooku na stránkách Spojenectví práce a solidarity. A co tato vláda?

Nečasova vláda je nelegitimní a nedemokratická.

1) Dostala se k moci pomocí lží. Lhali nám o Řecku, že se zadlužilo díky štědrému sociálnímu systému, a že pokud vyhraje volby ČSSD, dopadneme stejně. Podle Světové banky jsou příčiny Řecké krize velká korupce, velké daňové úniky a slabá ekonomika.

2) Táto vláda vznikla pomocí podvodu na voličích. VV měly levicový program, ale po volbách zjistily, že jsou pravicovou stranou.

3) Táto vláda odmítá přijmout zákon o obecném referendu, což by demokracii posílilo. Ačkoli to měly TOP i VV v programu, několikrát odmítly zákon, který navrhovala opakovaně ČSSD.

4) Tato vláda ignoruje opozici, 80% občanů, odbornou veřejnost i občanské iniciativy.

5) Táto vláda ignoruje odbory, které jsou jedním z pilířů demokracie, a snaží se omezit jejich vliv(nový zákon o stávce).

6) Tato vláda přijímá zákony, které jsou nevratné, ačkoli s nimi většina obyvatel nesouhlasí.

7) Táto vláda omezuje svobodný projev poslanců, kteří nemohou volit podle svého nejlepšího vědomí a svědomí, ale podle musí volit podle koaliční smlouvy nebo podle toho, jak se domluví 9 předních představitelů trojkoalice na K9.

8) Omezuje práva občanů viz nový zákoník práce.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.