Zbyněk Fiala: Trump začíná mít problémy

06.05.2016 9:24

Ve chvíli, kdy se cesta Donalda Trumpa k nominaci do prezidentských voleb otevřela, naráží na potíže získat významné osobnosti do svého týmu.

Zbyněk Fiala: Trump začíná mít problémy
Foto: archiv
Popisek: Zbyněk Fiala

Po primárkách v Indianě nakonec odstoupili oba zbývající soupeři Donalda Trumpa, nejen texaský senátor Ted Cruz, ale i ohijský guvernér John Kasich. Trump tak zůstal sám, a možná až příliš. BBC uvádí, že Trump chtěl Kasichovi podle nepotvrzených zpráv nabídnout místo kandidáta na viceprezidenta, ale Kasich popřel, že by to přijal.

Podobně to může dopadnout s nabídkami dalším předním republikánským politikům, které by Trump chtěl do své případné vlády, jak o tom dříve veřejně mluvil. Oslovit chce bývalého starostu New Yorku Rudy Giulianiho nebo své soupeře v primárkách, guvernéra státu New Jersey Chrise Christieho a neurochirurga Bena Carsona. Nebude to mít snadné, teď se dokonce ozvali i stárnoucí hudebníci Rolling Stones, aby se jejich hudba přestala používat při Trumpových volebních akcích.

Pokud jde o samotné volby, relativně jisté má hlasy republikánských bílých voličů s modrými límečky, jak ukázal dosavadní průběh primárek, ale je otázka, zda to bude stačit. Avšak okruh potenciálních voličů Hillary Clintonové je také dost uzavřený.

Vzájemné volební preference těchto dvou kandidátů extrémně kolísají. Měří se skoro každý týden nejrůznějšími agenturami nebo samotnými deníky či televizními stanicemi a výsledky pak soustřeďují některé servery, z nich nejznámější je RealClearPolitics.com. Clintonová má teď nad Trumpem převahu 13 procentních bodů, ale ta může snadno zmizet, jak ukazuje dosavadní vývoj.

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_clinton-5491.html

Podívejme se na další srovnání, byť krátce na to přestalo být aktuální – podle průzkumu CNN/ORC by Clintonová prohrála, kdyby byl na republikánské straně Kasich, a to o výrazných 7 bodů. Zato Sanders by podle stejného zdroje Kasiche porazil, byť jen o 4 body. Před primárkami v New Jersey však zaostává za Clintonovou o drtivých 28 bodů.

http://www.realclearpolitics.com/epolls/latest_polls/president/

Z uvedených čísel ovšem nevyčteme, že Sanders měl nad Clintonovou převahu tam, kde byly primárky otevřené a mohli se účastnit i voliči, kteří nejsou dlouhodobě registrováni Demokratickou stranou. Řekli bychom, že byl úspěšnější ve volbách, které se blíže podobaly těm listopadovým prezidentským. Nad Trumpem má teď Sanders zhruba stejnou převahu jako Clintonová.

http://www.realclearpolitics.com/epolls/2016/president/us/general_election_trump_vs_sanders-5565.html

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …