Zbyněk Fiala: Zemědělství dolů, ceny vzhůru

01.02.2014 7:33

Zemědělská produkce na konci roku poklesla o 4,2 procenta ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku a byla tedy na tom podstatně hůř než průměr ekonomiky, která má podle odhadů klesnout jen o 1,0 procenta.

Zbyněk Fiala: Zemědělství dolů, ceny vzhůru
Foto: Hans Štembera
Popisek: Venkov - ilustrační foto

Zatímco produkce zemědělských výrobců v roce 2013 klesala čtyřikrát rychleji než celek ekonomiky, jejich ceny pokračovaly v opačném trendu. U mléka vzrostly dokonce o 7,8 procenta, tedy pětkrát rychleji než celková inflace (1,4 %). Je to silný argument pro skutečnou realizací strategií, které zatím jen na papíře mluví o podpoře živočišné výroby a hlavně větší potravinové soběstačností republiky. Kdo se nesveze autem, může jít pěšky, ale kdo se nenají …

Mléko se zdražuje, ale krávy nikdo nechce. Počet krav nadále klesá, jak lze vyčíst z údajů o prudkém poklesu výroby hovězího masa v kategorii krav o 6,8 procenta. Čísla nalezneme v čerstvých statistikách ČSÚ o výsledcích zemědělské výroby za poslední čtvrtletí a celý rok 2013.

http://www.czso.cz/csu/csu.nsf/informace/czem013014.docx

Vidíme tak pokračování neblahého trendu. České zemědělství se stalo dodavatelem monokulturního zrní, kterým vymrskává půdu a je zcela odtrženo od přirozeného cyklu se zapojením živočišné výroby, tedy i organických hnojiv. Nastoupili jsme osvědčený model pro pád civilizací. Vybydlenost krajiny v určitém okamžiku dosáhne takové úrovně, že vznikne potřeba jít jinam.

Zachraňují to evropské dotace za nečinnost, takže část zemědělské půdy leží ladem a je uchráněna před bezohledným průmyslovým přístupem k přírodě. Rozsah této nečinnosti lze vyčíst z toho, že hrubá zemědělská produkce na hektar zemědělské půdy ve stálých cenách klesla ze 25 040 Kč (1990) na 17 367 Kč (2009).

Pokud jde o skot, dlouhodobý trend vykázal pokles stavů z 3,5 milionu kusů v roce 1990 na 1,4 milionu kusů v roce 2012. Celkový pokles skotu o 61 procent (!) byl přitom rychlejší u krmných býků než u krav, tam pokles činil jen 56 procent. Něco z toho pokryl postupný růst intenzity výroby zhruba na dvojnásobek, takže produkce mléka klesla ze 4,8 miliardy litrů (1990) jen na 2,7 miliardy litrů, to je o 43 procent.

http://www.czso.cz/csu/redakce.nsf/i/cr_od_roku_1989#09

Ministerstvo zemědělství slíbilo v letošním roce více peněz na chov krav, ovcí a koz (stejně tak chmele a brambor na škrob). Dotace se zvednou na maximální výši 6,5 procenta vnitrostátního stropu pro přímé platby.

http://eagri.cz/public/web/mze/tiskovy-servis/tiskove-zpravy/x2014_zemedelci-dostanou-v-letosnim-roce-vice.html

Je však otázka, jak to ovlivní pokles organického hnojiva v půdě, protože živočišná výroba se většinou zachovala jen v té nejkoncentrovanější podobě, kde mrva je odpadem nebo nejnověji surovinou pro bioplynky.

Pro pár největších vlastníků je možná dnešní způsob zemědělství přínosný, ale z hlediska udržitelnosti je naprosto zničující a přinejmenším je třeba hledat prostor, jak dát příležitost nadšencům pro organickou produkci nebo utváření družstev soběstačnosti v oblastech s vysokou nezaměstnaností a z dnešního pohledu bezvýchodnou hospodářskou perspektivou.

Názory na zdravou výživu se různí, a tak se těžko vyhodnocuje údaj, že nákup mléka klesl o 2,6 procenta a snížil se i dovoz mléčných výrobků o výrazných 7,8 procenta. Možná to souvisí s rekordní nezaměstnaností, poklesem reálných mezd, zvyšováním cen potravin a zvyšováním počtu lidí ohrožených chudobou. Naznačovala by to i statistika vývozu mléčných výrobků, který klesal pomaleji než dovoz (jen o 2,2 %), ale zahraniční obchod je zde na rozdíl od masa vysoce přebytkový (vyvezli jsme o 0,6 milionu tun mléčných výrobků víc, než bylo dovezeno).

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…