Zbyněk Klíč: Kdo by měl vést ODS?

14.12.2013 14:22

Petr Fiala oznámil v sobotu kandidaturu na předsedu ODS. Jednou z mála jeho slabin je absence zkušeností s dosavadním vnitrostranickým fungováním ODS, čehož se budou snažit využít dosluhující šíbři, a to ať již účelově vyjadřovanou podporou a snahou získat si za každou cenu jeho pozornost, či vysíláním údajně nových tváří, se kterými dlouhou dobu spolupracovali a prostřednictvím nichž se budou nyní snažit uplatňovat svůj vliv. Z tohoto důvodů je nutné, aby Petr Fiala dostal co nejširší podporu členské základny pro sestavení co nejkompetentnějšího týmu. Jak by měl vypadat?

Zbyněk Klíč: Kdo by měl vést ODS?
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Fiala

Nejprve pár obecných tezí, které by se na všechny členy Fialova týmu měly vztahovat.

a.) Neměli bychom, a to se trochu opakuji, hledat za každou cenu nové tváře. Nová tvář totiž může znamenat nejen neposkvrnění skandály, ale mnohdy také neposkvrnění myšlenkami, a takové v současné situaci nepotřebujeme. Mnohdy totiž může jít o tzv. prázdné schránky, prostřednictvím nichž si bude někdo jiný hlídat svoje zájmy. Lepší je tedy najít lidi skutečně odborně zdatné, erudované a s jasným názorem na fungování ODS, bez ohledu na to, kolik je jim let či jak dlouho jsou v ODS.

b.) Měli bychom hledat adepty, pro něž nebude jednota cizím slovem. Nemluvím o jednotně absolutní, ta ani není možná, o ale jednotě ve smyslu jednotné podpory předsedy a týmové tažení za jeden provaz ve prospěch celé ODS.

c.) Měli by to být lidé, kteří již jasně, ať již v médiích nebo na stranických setkáních řekli, co považují za problémy ODS a jak je chtějí řešit. Jinými slovy, dali najevo svůj program pro ODS.

A jak by měl samotný tým Petra Fialy tedy vypadat?

Petr Fiala, z titulu předsedy, by zastupoval ODS navenek, definoval její pozici v rámci české politiky, formuloval její ideová východiska a komunikoval je směrem k veřejnosti. Dovnitř by pak stmeloval členskou základnu. V tomto, podle mého názoru, nemusíme mít o Petra Fialu obavu.

Ale co dál?

Za zády by měl určitě mít někoho, kdo za něj bude dělat každodenní práci. Nemyslím tím někoho, kdo bude vyjednávat špinavé dohody a působit v zákulisí, jak je s oblibou takový člověk vnímán, ale takového, který se bude starat o stranu jako takovou. V minulých dobách se pro takovou funkci používalo označení výkonný místopředseda. Měl by to být člověk, který pokud možno nemá žádné politické ambice, který je však na druhou stranu zdatný komunikátor, vyjednavač a manažer a stranu zná „jako svoje boty“. V ideálním případě by neměl zastávat žádnou volenou funkci a v jistém smyslu by převzal roli generálního manažera strany s jasnou politickou odpovědností.

Dalším místopředsedou by měl být člověk všeobecně respektovaný mezi politickými partnery, který by dohadoval spojenectví, navazoval spolupráci a dělal ODS dobré jméno na politické scéně.

Obdobně by působil i třetí člen Fialova týmu, který by se staral o dobrou pověst strany ve veřejném prostoru. Musí to být člověk otevřený, komunikativní, který dokáže hovořit s novináři a občanskou společností.

A konečně čtvrtý místopředseda by měl být určitým spojencem zmíněného výkonného místopředsedy a působit jako spojka mezi oblastmi, regiony a centrem. Jeho úkolem by bylo intenzivně komunikovat s regionálními představiteli, řešit jejich problémy a pravidelně je tlumočit předsedovi strany. Ideálně by proto mělo jít o člověka s dobrou pověstí napříč republikou, zdatného komunikátora a také o člověka, který se bude více starat o chod strany jako takové než o svoje politické ambice.

Je takový model přijatelný? Uvidíme, jak rozhodne Kongres. Ale podle mého názoru by taková struktura vedení zajistila ODS bezproblémové fungování, což je základní předpoklad jejího dalšího vzestupu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.