Zbyněk Klíč: Pět důvodů, proč by měl Ivo Ištvan rezignovat

20.07.2013 9:01

Ačkoliv ti, kteří dříve vyzývali k respektování výroků orgánů činných v trestním řízení, dnes křičí nad rozhodnutím Nejvyššího soudu a zároveň vyzývají, aby nebyli napadáni vyšetřovatelé kauzy Nagyová a spol., domnívám se, že předseda Vrchního státního zastupitelství v Olomouci Ivo Ištvan je vysoce postavenou veřejnou osobou a zaslouží si stejnou kontrolu a stejné zodpovídání se veřejnosti, jakou on požaduje pro ty, které více než měsíc držel nezákonně ve vazbě. Proto zde formuluji pět důvodů, proč by měl opustit post vrchního státního žalobce.

Zbyněk Klíč: Pět důvodů, proč by měl Ivo Ištvan rezignovat
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

1. Neznalost Ústavy

Soudci Nejvyššího soudu na základě jednoduché úvahy dospěli k závěru, že na tři stíhané poslance se vztahuje imunita. Nepamatuji se, že by o podobné možnosti Ivo Ištvan mluvil, jen on sám pak ví, jestli o ní někdy alespoň uvažoval. Jestli jde v tomto případě o neznalost či úmysl, je jedno. Zásadně tím porušil práva obviněných.

 2. Neúměrné prodlužování vazby

Prohlášení Ondreje Páleníka potvrdilo zatím pouze předpokládané. Vazba pro osm obviněných se neúměrně natahovala a jejím cílem bylo více než vyslechnutí svědků zlomení podezřelých. Bývalého náčelníka Vojenského zpravodajství drželi ve vazbě 37 dní, aby vyslechli jednoho svědka. To je zásadní porušení principů spravedlivého procesu a selhání vyšetřovatelů.

3. Otálení s výslechem

Petr Nečas i Miroslav Kalousek si výslech museli, svými slovy, vykřičet. Expremiér byl při výslechu zastrašován, advokátům bylo bráněno klást dotazy. Vyšetřovatelé taktizovali, nikoliv nestranně a rychle vyšetřovali.

4. Ohrožení důvěry v nezávislé vyšetřování

Vyšetřovatelé vedeni olomouckým vrchním státním zástupcem Ištvanem na základě výše uvedeného zásadně narušili důvěru veřejnosti ve spravedlivý proces. Do budoucna si již nikdo nemůže být jist, že ho policie kdykoliv nesebere na ulici a jen tak na měsíc nestrčí do vazby.

5. Absence pokory

Ivo Ištvan neměl ani trochu slušnosti, aby se třem obviněným poslancům, které měsíc nezákonně držel ve vazbě, omluvil. Slepě se soustředí na další vyšetřování, přestože to je již zřejmě nemožné. Ve státě, který lační po velkém korupčním případu, si šéf olomouckých žalobců asi připadá jako všemocný. Omyl, pane Ištvane. Pravidla platí i pro Vás.

Na základě popsaných skutečností se domnívám, že existují oprávněné důvody, aby Ivo Ištvan dobrovolně opustil svoji pozici vrchního státního zástupce v Olomouci.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

RNDr. Luděk Niedermayer byl položen dotaz

bezpečnost EU

Z čeho jste nabyl dojmu, že EU zvládá řešit otázku bezpečnosti? Máte pocit, že si dokázala dobře poradit s migrační krizí, a že je připravena na tu další?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…