Zbyněk Klíč: Proč by měla ODS spolupracovat s nestraníky

22.08.2013 12:09

Sněmovna se rozpustila, politické strany naplno spustily proces výběru kandidátů a v ODS se diskutuje, do jaké míry na kandidátkách mají být zastoupeni nestraníci.

Zbyněk Klíč: Proč by měla ODS spolupracovat s nestraníky
Foto: red
Popisek: Logo ODS

V ODS je to dlouhá diskuse. Otec zakladatel neměl „nezávislé“ organizace rád a tak nějak se všichni shodneme, že skutečná nezávislost vlastně ani není možná.

Ale možná právě to je důvod, proč bychom měli (pravicové) nestraníky na kandidátky lákat.

Aby bylo jasno, nehoruji zde o dosazování spasitelů shora, bez diskuse s členskou základnou a mimo vnitrostranický proces. A jen proto, že jsou to nestraníci. Každý nestraník si musí projít vším, čím každý kandidát, a musí prokázat svoje kvality a užitečnost.

Tak nějak však mám pocit, že řada našich členů lidem, kteří zastávají stejný názor jako ODS, jen z různých příčin nejsou jejími členy, příliš prostoru dát nechce.

Co je toho příčinou, je na delší rozbor. Jestli je to strach, který se vždy při „ohrožení“ zvenčí objeví, je otázkou. Jako strana s kladným postojem k trhu a konkurenci je takový postoj v našich řadách trochu podivný. A především je jisté, že pokud ODS projeví strach, voliči ji potrestají. Jsou totiž nemilosrdní.

Čtyři efekty

Ale k jádru věci. Proč by měli nestraníci kandidovat za ODS a ta by tomu neměla bránit. Má to dva vnitrostranické a dva vnější pozitivní efekty. Předně, ODS dnes potřebuje oživit. A to nejen myšlenkově, ale i výkonem. Členská základna byla v minulých letech z různých příčin utlumena a potřebuje impuls, aby se znovu rozjela. Příchod osobností zvenku by takovému procesu mohl napomoci. Bude zjevné, že nikdo nemá pozici jistou, a musí si ji obhájit. To by členy vybudilo a podle teorie o neviditelné ruce trhu by pomohlo i samotné straně. Je však třeba k novým lidem přistupovat otevřeně a brát je jako motivaci, nikoliv jako hrozbu. Doprovodným efektem příchodu nových, inspirativních osobností pak bude i myšlenkový růst, a ten je druhým pozitivním vnitrostranickým efektem.

Máme však před volbami, proto se podívejme, jaký by to mělo dopad zde. Je důležitější, protože z logiky věci se nestraníci účastní pouze tohoto dílu života strany, a neusilují o vnitrostranické posty. A právě zde by byl dopad nadprůměrně pozitivní.

ODS je dnes v očích voličů prakticky sektou. Neposloucháme cizí názory, razíme si svoje ideologická klišé a nikdo nám příliš nerozumí. Potřebujeme ukázat, že s vnějším světem dokážeme pořád komunikovat, jsme součástí společenské scény a máme na ní stále dost sympatizantů, kteří jsou ochotni s námi spojit své jméno. To by mělo straně dodat spíše sebevědomí, než ji ubíjet.

Cílem ve volbách je totiž ukázat voličům to, co chtějí vidět oni a nikoliv to, co považujeme za správné my (samozřejmě s ohledem na dlouhodobé postoje, programatiku atp.). Pokud si však budeme stále myslet, že jsme strana úspěšných (elita), a proto nemusíme s těmi neúspěšnými (masou) mluvit, je s námi konec. Pak možná budeme koherentní, ideově vyprofilovanou stranou, jejíž výsledky však budou dosahovat s bídou 10 procent. Pro takovou pozici však ODS budována nebyla.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…