Zbyněk Klíč: Sociální návrhy ČSSD poškozují děti a diskriminují rodiny

16.05.2013 14:08

Sociální demokraté čas od času přijdou s návrhem, který má v sobě zdánlivě více koncepčnosti, než tradiční „štěky“ pánů Sobotky, Haška či Špidly na tiskových konferencí.

Zbyněk Klíč: Sociální návrhy ČSSD poškozují děti a diskriminují rodiny
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Bohužel, málokdy se jedná o návrhy přínosné, tak jako je tomu i u čerstvého návrhu Michaely Marksové-Tominové v sociální oblasti.

O co jde? Stínová ministryně ČSSD pro lidská práva a rodinu navrhuje, aby byla rodičům povinně rozdělena rodičovská dovolená, aby si zachovali nárok na plný rodičovský příspěvek. Pak chce také vytvořit nárok dítěte na pobyt v mateřských školkách či zálohové výživné.

ČSSD u svých návrhů v oblasti rodiny vychází z mylného předpokladu, že vztah muže, ženy a dětí je pouze otázkou peněz. Ignoruje osobní vztahy, zkušenosti a zájmy. Cíl tohoto je zřejmý, postavit mezi manžele, jejichž vztah degraduje pouze na otázku financí, stát a jejich vztah tak narušit. Právě proto je návrh Marksové-Tominové na zavedení „povinné“ rodičovské škodlivý. Otázku péče o dítě by měla nechat výhradně na rozhodnutí otce a matky a finančně se k nim stavět zcela totožně, jako k rodině, která se rozhodne péči o dítě si nerozdělit. Návrh v tomto případě zavání silnou diskriminací rodičů, kteří si nenechají od státu diktovat, jak se mají chovat. Jeho smutným důsledkem by pak mohlo také být, že tzv. druhý rodič svoji povinnou část péče o dítě vyčerpá pouze kvůli svým finančním touhám, nehledě na jeho chování a vztah k dítěti. Postavení zájmů rodičů, resp. jejich finanční preference nad zájmy dítěte jsou tím nejhorším důsledkem z uvedeného opatření.

Slepá víra v neomylnost státu

Dalším prvkem sociálního inženýrství ČSSD je návrh na vytvoření nároku dítěte na mateřskou školku. Takový návrh je zcela nesystémový, finančně neudržitelný a především opět diskriminační. Stát by neměl preferovat jednu formu péče o dítě na úkor druhé. Vytvořením nároku na mateřskou školku však přesně k tomuto dochází. Proč by podobně nemohl být definován nárok také na domácí péči, pobyt ve firemní školce či mateřském centru?

Třetí chybný postup volí ČSSD v případě zavedení zálohového výživného. Podle ní by v rámci tohoto institutu převzal stát od jednoho z rodičů požadované výživné, vymáhané od druhého z manželů, zaplatil mu jej a následně ho od neplatiče vymáhal. Ač návrh na první pohled vypadá jako přínosný, jde opět o nepřípustnou ingerenci státu do mezilidských vztahů a slepou víru v jeho neomylnost. Vymáhat výživné lze již dnes různými formami, ať již z veřejné, tak soukromé sféry, a stát se jim v návrhu Marksové-Tominové snaží jen konkurovat. Zcela zbytečně.

Návrhy ČSSD pro rodinu je třeba brát zcela vážně. Na první pohled sice vypadají jako málo důležité, ve skutečnosti však zasahují do toho nejdůležitějšího, co máme. Soukromí a posvátnosti rodinného života. Proti takovým krokům je třeba hlasitě protestovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pravybreh.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.