Zbyněk Štíbr: Paroubek a jeho nová strana

17.10.2011 21:22

OD NAŠEHO ČTENÁŘE Nový, nebo chcete-li pokus o staronový nástup Jiřího Paroubka na politickou scénu pomocí nového subjektu, vzbuzuje rozporuplné reakce politologů a komentátorů. Například Karel Steigerwald konstatuje, že „je to příklad, jak moc připravuje lidi o rozum. Poškozuje jejich duši, cit, úsudek“.

Zbyněk Štíbr: Paroubek a jeho nová strana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Co vede Jiřího Paroubka v jeho touze po moci a vlivu doopravdy? Neškodí se trochu ohlédnout a připomenout si události poměrně nedávné, které si však občané-voliči dobře pamatují.  Jsou na první pohled nesouvisející. Prapůvod je podle mě ve fatálním poškození ČSSD a to hned několikrát před volbami. Jednou vyšla na veřejnost „zaručená" Kubiceho informace o prorůstání zločinu do státní správy anebo jindy, pro změnu, byl Jiří Paroubek označen za pedofila, který vesele souloží s nezletilými děvčaty na jachtě.

Podobné zvěsti se samozřejmě používají před volebním kláním na celém světě a možná s větší razancí, ale v české kotlině to byl do té doby jev zcela neznámý. Takže podvrhy padly na úrodnou voličskou půdu. Trvale je sociální demokracie také označována za tajného komplice KSČM, se kterým je ochotna jít případně do vlády a uvrhnout tuto zemi o desetiletí zpět. Tato kampaň měla velký dopad především u voličů v zahraničí. Jejich hlasy v Jihočeském regionu tehdy prakticky rozhodly o bytí či nebytí, nebo chcete-li o vládnutí, či nevládnutí ČSSD. Způsoby, jak zlikvidovat politického protivníka, jsou různé a v dnešním světě posvěcené, ale budiž. Není to snad ono, co Paroubka nutí i přesto, že je označován za bagr či vulgárně za prase bradavičnaté, občas atakován vejci a já nevím, co ještě, není to snad ono, co jej nutí k boji?

Především je neskutečným trnem v oku ODS a dalších „pravicových" subjektů, zejména KDU-ČSL, které po léta spokojeně vládli - nevládli a i když jejich volební preference nestály za povšimnutí a neustále klesaly, teplá místečka na ministerstvech a přístupy k prostředkům měly zajištěny po boku velkého kamaráda.

Jistě, rétorika pana Paroubka nebyla vždy košer, byla mnohdy kontroverzní a v tomto kraji nezvyklá. Myslím, že dodnes si drbe hlavu nad tím, že si nechal radit od „profesionálů" neznalých chutí českého voliče před volbami jak mluvit, jak se chovat a jak zaujmout. Prostě tady nejsme v USA a agresivita předvolebních kampaní je to, na co si musíme teprve zvykat a nebrat ji hlavně moc vážně. Dlužno podotknout, že zdvižený prostředníček jsem u něj nikdy v parlamentu neviděl a facku také nikomu nedal. Co tedy s ČSSD a tím proklatým Paroubkem, když už dopředu víme, že by zase mohl vyhrát a získat většinu v parlamentu? Když už dopředu víme, že ta KDU-ČSL je tak zprofanovaná, že jí nikdo hlasy nedá a s kým my pak upleteme koalici?

Nic jednoduššího, a teď mi dovolte prosím nevázané plácání a spekulace.

Což se takhle třeba spokojeně sejít - třeba v Itálii, nebo někde jinde a zahájit už dopředu protiútok? Pozvedneme třeba jedno dosud bezvýznamné lokální občanské uskupení jménem Věci veřejné, do čela postavíme známou tvář, když ne herce, jak bylo zvykem po revoluci, tak úspěšného a ambiciózního novináře. Abychom si to pojistili dokonale, oprášíme omšelé křesťanské hodnoty a slepíme dohromady ještě novinku na trhu jménem TOP 09, kde do čela nastrčíme známou tvář čestného člověka, nejlépe neškodného knížete, protože na to lidi ještě letí a hlavně je nám zavázán. Důležité je stejně to, kdo oněmi hlavami hýbe.  Peníze se najdou, protože je kam pro ně jít. Třeba do ČEZu nebo do ABL. Vymyšleno a můžeme začít věšet bulíky v podobě boje proti korupci, mafiím, rozkrádání, zločinu, klientelismu a dalším tolik rozšířeným nešvarům lidem na nos. Povedlo se.

Co tedy ten Paroubek dělá špatného?

Připusťme si, že vůbec nic. Tak jako může každý občan - zakládá si politickou stranu a to docela v nejzazším termínu. Třeba si vzal za vzor výše uvedené, nepodložené konstrukce. Třeba mu to vyjde, třeba se do toho vytouženého parlamentu dostane a třeba o jeho partaj bude zájem jak mezi zklamanými voliči zleva i zprava, poslaneckými přeběhlíky a také na politickém tržišti při povolebním kupčení o podobu sněmovny. Uvidíme.

Jo a ještě. Víte o tom, že Jiří Paroubek uvažuje o koupi jachty a potuluje se občas, aniž to jeho paní ví, před školkou?:)

(redakně upraveno, nekráceno)   

K tématu:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: tan

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…