Zdeněk Joukl: Senioři na chvostu

24.02.2023 15:31 | Glosa

Od té doby, co jsem senior, tak se nestačím divit ! Divím se tomu, jak se proklamace o ochraně seniorů rozchází s praxí. Začněme u nebezečných nebo v zimě neposypaných chodníků, přes zbytečné ohrožování covidem a konče okrádáním při zákonném navyšování důchodů (Poslanecká sněmovna bude o tom rozhodovat v úterý).

Zdeněk Joukl: Senioři na chvostu
Foto: Archiv Zdeňka Joukla
Popisek: Zdeněk Joukl

Dovolím si také připomenout navýšení důchodů v roce 2022, které dosáhlo pouhých 11%, ačkoliv celoroční inflace byla 16 %. Také chybějících 15.000 lůžek v Domovech pro seniory není dobrou vizitkou státu v péči o seniory. A co dostupnost lékařské péče? Co statisíce seniorů bez svého zubaře ? Nedá mi to, abych se alespoň takto nezeptal seniorských organizací: Jak se snaží seniorům ve výše uvedených případech pomoci?

Kdo dnes připomíná zásluhovost současných seniorů? Co vybudovali, kolik přispěli na daních, na sociálním a zdravotním pojištění, do stáních rozpočtů? Kolik vychovali dětí – budoucích plátců daní. Také to, že se mnozí angažovali v Sametové revoluci za nastolení demokracie u nás.

Doslova o život však jde dnes seniorům při onemocnění covidem. Covid totiž neodešel, ale řádí dále. Za poslední dny rostou počty nemocničních lůžek obsazených pacienty s covidem na 573, 621 a 647. Na JIPkách je stále okolo 40 pacientů s těžkým průběhem covidu. Denně s covidem umírá v průměru pět našich spoluobčanů. Nebudou to právě ti starší? Stále rostou počty nakažených na 100.000 obyvatel. Mnoho starších lidí má po prodělání nemoci dlouhodobé až trvalé následky.

A co dělá Ministerstvo zdravotnictví, co dělají Krajské hygienické stannice, co dělá hlavní hygienička? Nic! Pardon, abych nezapomněl sporadicky něco doporučuje. Ovšem doporučovat něco Čechům (což potvrdí každý sociolog) je, jako házet hrách na zeď a nebo jako házet perly sviním. Viděl někdy někdo pozitivní reakci od občanů na doporučení zdravotníků? Jistěže nikoliv. Tak proč tedy vůbec doporučujete? Z alibismu, z populismu?

V sousedním Německu mají stále respirátory v některých případech povinné (a to jsou Němci asi tak desetkrát disciplinovanější než Češi).

Proč tomu tak není i u nás? Například v sociálních zařízeních, v nemocnicích, u lékařů, v lékárnách. Proč se má senior nakazit covidem v naší nemocnici?

Tak bezohledně, jako současná vláda, se v celém mém dlouhém životě ještě k ohroženým seniorům nikdy nikdo nechoval. A to jak současné Ministerstvo zdravotnictví, tak hlavní hygienička a ředitelé Krajských hygienických stanic.

Hrát si na "mrtvého brouka"- z toho jenom průšvih kouká !

"Když to jde v Německu, tak proč u nás nikoliv?"

Zdeněk Joukl, praktický sociolog, Senior roku atd.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …