Zdeněk Koudelka: Benešovy dekrety a církve

05.09.2012 16:58

Jaroslav Kuba v textu Osobní záruka? Zpětvzetí návrhu (Právo 1. 9. 2012 s. 6) uvádí, že církevní restituce snad mohou prolomit dekrety 12 a 108/1945 Sb. Přitom výslovně uvádí, že zákon obsahuje to, že se majetek podle něj zabavený nevydává.

Zdeněk Koudelka: Benešovy dekrety a církve
Foto: hns
Popisek: Církevní restituce, ilustrační koláž

Ovšem toto ustanovení je zbytečné. Zmíněné dekrety se totiž týkaly nepřátelského majetku osob německé a maďarské národnosti a zrádců, majetku Německé říše a Království maďarského a veřejných osob jimi zřizovanými. Ovšem žádná církev, které se dnes má majetek vracet, nebyla v postavení nepřátelské německé nebo maďarské osoby. Roku 1945 byl jako německé osobě fakticky zabrán majetek jen německé církvi evangelické Čech, Moravy a Slezska. Její příslušníci byli jako Němci odsunuti a majetek byl opuštěn. Nicméně to, že faktický zábor majetku německé evangelické církve nepokrývaly ani Benešovy dekrety si uvědomoval československý stát i po únoru 1948 a proto vydal retroaktivní zákon č. 131/1948 Sb., o likvidaci právních poměrů německé evangelické církve v Čechách, na Moravě a ve Slezsku s tím, že zábor majetku provedl zpět k 4. 5. 1945. Jen tato církev byla postižena jako nepřátelská osoba, dnes u nás nepůsobí a církevní restituce se jí netýkají.

Katolická církev, které byl zabaven největší díl majetku, není organizována národně, ale územně. Odsun německých věřících se právně nedotkl existence biskupství, děkanství či farností. Biskup je řídící osobou územní církve nehledě na to, zda jako česky mluvící vedl německé věřící či naopak. Odsun Němců způsobil, že byli odsunuti německy mluvící řeholníci či faráři, to se však netýkalo právní existence církevních osob, ať biskupství nebo řádů. Příkladem je, že 9. 2. 2012 starobrněnské augustiniánské opatství získalo zpět z Německa rukopis proslulého spisu bývalého opata a zakladatele genetiky Gregora Johanna Mendela Pokus s rostlinnými hybridy. Ten byl v Německu uchováván bývalými německými řeholníky odsunutými z Brna. To, že právní kontinuita starobrněnského opatství se nezměnila v době válečné ani poválečné, vedlo k vydání této součásti moravského historického dědictví opatství na Starém Brně.

Autor právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla