Zdeněk Koudelka: Vládu jmenuje prezident

24.06.2013 20:35

S možností, že prezident Miloš Zeman jmenuje vládu, která nebude mít oporu politických stran, se ozývá kritika tohoto kroku. Podle ústavy vládu jmenuje prezident. Je to jeho pravomoc a jeho odpovědnost.

Zdeněk Koudelka: Vládu jmenuje prezident
Foto: hns
Popisek: Zdeněk Koudelka byl i kandidátem na ústavního soudce

V parlamentní republice není vláda výborem parlamentu jako v systému jakobínské vlády shromáždění, který uplatňovala i marxistická teorie státu. V parlamentní republice musí vláda získat podporu prezidenta a následně důvěru parlamentu, u nás Poslanecké sněmovny. Trvale nemůže vládnout vláda bez parlamentní důvěry, ale parlament si nemůže nadiktovat vládu proti prezidentovi. Pokud se prezidentem jmenovaná vláda nelíbí parlamentu, má možnost vyslovit ji nedůvěru a směřovat k rozpuštění Poslanecké sněmovny. Volby pak umožní občanům nově rozdat politické karty.

Prezident Miloš Zeman nezpůsobil pád vlády Petra Nečase. Bylo věcí vlády, že demisi premiéra nechala vyložit jako demisi celé vlády. Pokud koaliční strany nechaly svou vládu padnout a jejich kandidáti prohráli prezidentské volby, nemohou se divit, že prezident využívá pravomoci podle svých politických představ.

Miloš Zeman jedná v rámci ústavy. Užívá své pravomocí a nevstupuje do pravomocí jiných orgánů. Řešení politických krizí předčasnými volbami je klasickým řešením v parlamentní republice, pokud se prezident s většinou v Poslanecké sněmovně nedohodne na jmenování vlády, která získá důvěru. Až do jmenování vlády vzešlé z parlamentních voleb může zemi spravovat vláda jmenovaná prezidentem i bez důvěry rozpuštěné Poslanecké sněmovny.

Zdeněk Koudelka
Autor je právník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Názory, ParlamentniListy.cz

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …