Bárta: Kalousek škrtá naši budoucnost - Dopad vládních škrtů na vědu a výzkum

05.07.2012 18:42

Z deníku Víta Bárty

Bárta: Kalousek škrtá naši budoucnost - Dopad vládních škrtů na vědu a výzkum
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Vít Bárta

Kterákoliv vláda, která chce provádět zodpovědnou hospodářskou politiku, by měla přemýšlet v delším horizontu než jedno volební období. Nejčastěji se pod tím myslí nezadlužování budoucích generací či šetrný přístup k využívání přírodních zdrojů. Stejně tak důležité jsou ale i prostředky, která každá společnost investuje do své současné i budoucí konkurenceschopnosti. Od té se do značné míry odvíjí to, jak je země skutečně bohatá a vyspělá. Současná vláda tento rozměr své práce bohužel nevnímá.

Názorným příkladem je vládní přístup k naší vědě, aplikovanému výzkumu a vzdělávaní budoucích generaci. Výdaje na vědu a výzkum mají v příštím roce nominálně poklesnout o půl miliardy korun, tedy zhruba o 2,7%. Ovšem tento mírný pokles výdajů je pouhou teorii nezapočítávající vliv nezadržitelně rostoucí inflace, nepřímého důsledku letošního navýšení DPH. Pokud do našich kalkulací započítáme její vliv (podle odhadu ČNB se bude v letošním roce pohybovat okolo 3,5%), pak to znamená, že reálné výdaje na vědu a výzkum poklesnou již v příštím roce zhruba o 6%.

A v podobném reálném poklesu výdajů na vědu a výzkum hodlá naše vládní garnitura pokračovat i v létech 2014 a 2015. Vláda se tedy rozhodla řešit deficit státního rozpočtu tím, že systematický a nemilosrdně udusí nové zdroje našeho ekonomického růstu. Přitom člověk nepotřebuje ekonomické vzdělání a všechnu moudrost světa k tomu, aby pochopil, že právě obnovený ekonomický růst je tím, co by mělo naplnit státní kasů, zastavit prohlubování deficitu našeho rozpočtu a zbavit nás od nutnosti škrtů a úspor. Meziroční růst HDP o jedno procento znamená přibližně 12 mld. Kč do státního rozpočtu navíc. To je přibližně 24 krát více peněz než se má ušetřit tupým vládním škrtem na vědě a výzkumu.

Právě výdaje na vědu a výzkum mají podle rozpočtového výhledu vlády v příštím roce činit pouhých 26 miliard korun. Z toho největší plošný škrt čeká Akademii věd ČR, jež stojí za bezpočtem českých objevů a patentů a jež již prohlásila, že se zřejmě nevyhne masivnímu propouštění vědeckého personálů. Bez práce a uplatnění se tedy v naší zemi ocitnou lidé, o které je poptávka po celém světě. Všichni dnes usilují o přítok mozků do svých zemí a ekonomik a předhánějí se ve vytvoření institucionálních podmínek pro nově vznikající inovativní odvětví.

Vláda naše vědce vyhazuje na dlažbu a takto je i nepřímo vyhání do zahraničí. Reformy školství se zastavují, slíbené prostředky učitelům se škrtají. České školství se v mezinárodním srovnání neúprosně propadá. Pro podnikatele není vytvářena moderní legislativa, která by usnadnila jejich práci. Žádné oficiální plány a vize, jak podpořit příliv rizikového kapitálů a rozvinout vědecko-technické inkubátory a akcelerátory. Ne, místo toho vláda plošně škrtá bez jakékoli hlubší analýzy.

Je to čiré amatérství a neschopnost v tomto ohledu nabídnout pozitivní přístup. Prioritou VV jsou tři V: vzdělání, vědy a výzkumů. Uvědomujeme si, že bez systematické a promyšlené politiky v této oblasti nemá naše ekonomika v rychle se měnícím světě perspektivu a státní rozpočet naději na vyrovnané hospodaření. Uvědomí si to někdy i česká vláda?

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vít Bárta

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…