Bárta: Kategoricky odmítám, že bych se měl stát ministrem obrany

21.12.2012 9:57

Dnes 21.12. 2012 ve 12:00 zasedá mimořádná Výkonná rada Věcí veřejných o tom, jaké stanovisko s opozicí zaujmout k nedůvěře vlády Petra Nečase.

Bárta: Kategoricky odmítám, že bych se měl stát ministrem obrany
Foto: red
Popisek: Poslanec Vít Bárta

Za sebe v prve řadě kategoricky vylučuji jakékoliv spekulace o mé ambici býti ministrem obrany. 

Co naopak považuji za zásadní, je možnost využití nestability koalice k prosazení zásadních celospolečenských změn tak, jak je požadují protivládní hnutí jako je Holešovská výzva či naopak vize ekonoma Pavla Kohout.

Karolína Peake dokázala během své politické kariéry několik rekordů. V prvé řadě usedla do vlády za stranu, kterou nikdo nevolil a za druhé byla ve funkci jen 8 dní, což je s největší pravděpodobností historický rekord.

Jestli se někdo bojí, že se kvůli této roztržce rozpadne vláda, tak mu můžu popřát klidné Vánoce, protože LIDEM nemají jinou možnost. S vládou stojí a padají a navíc klíčové zákony jsou již schválené.

Důvod odvolání?

Důvodem může být to, že Peake údajně chodila na Omnipol nikoli na kávu, ale natvrdo pro instrukce. Jsem velmi zvědav, jak se zachová ministr Kalousek, když už se mu podařilo zaháčkovat Bartákova muže Aleše Klepka. Média spekulovala, že by prvním náměstkem mohl být lidovec Karel Kühnl nebo šéf odštěpeného závodu Leteckých opraven Malešice Václav Irovský, to se asi Nečasovi nelíbilo.

Vyjednavačský potenciál může mít také to, že Peake podle serveru Českápozice.cz hapruje pár milionů při prodeji vily.

Premiér Nečas podle všech indicií hraje odvoláním Karolíny Peake vabank, jelikož ta na základě jeho kroku uvedla, že to znamená fakticky konec koalice ve stávající podobě. Pokud tedy LIDEM odejdou z koalice, získá opozice většinu 101 hlasů

Ze 198 poslanců, jelikož David Rath a Roman Pekárek nejsou „ usnášeníschopní“. Opozice, tedy ČSSD, KSČM, VV a LEV21 mají 93 poslanců. Pokud tedy 8 poslanců LIDEM odejde z koalice. Na svolání mimořádné schůze je potřeba 41 poslanců, což je v zásadě maličkost. Při následném hlasování o nedůvěře vlády je potřeba 101 hlasů. Které teď opozice de facto má.

Premiér Nečas bude muset shánět důvěru. Přesně si vybavuji situaci, kdy Nečas osobně obvolával poslance Věcí veřejných, aby se přidali v dubnové rebelii ke Karolíně Peake a pomohli mu zachránit vládu. Stejná situace se dá očekávat i pro tentokrát.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vitbarta.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

4:31 Kavij (KSČM): Česká republika směřuje do války

Česká republika směřuje do války. Žene jí tam svými projevy a svými činy prezident Petr Pavel, premi…