Bartošek (KDU-ČSL): Lurdy na MPSV. Tak to tu ještě nebylo

26.02.2013 13:11

Jan Bartošek, místopředseda KDU-ČSL pro sociální politiku, komentuje hromadné odebírání průkazky ZTP a systematické snižování příspěvků zdravotně postiženým.

Bartošek (KDU-ČSL): Lurdy na MPSV. Tak to tu ještě nebylo
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

„Revize a modernizace nastavení pomoci“ znamená v politickém newspeaku MPSV, vedeném TOP09 de facto hromadné odepření pomoci zdravotně postiženým, jaké nemá rozsahem obdoby. Ministerstvo práce a sociálních věcí sáhlo v rámci úspor na tzv. průkazky ZTP/P a pomocí posudkových lékařů je začalo hromadně odebírat. Kromě toho se letos začaly drasticky projevovat přijaté změny v zákoně o poskytování dávek osobám se zdravotním postižením, které pocházejí z dílny Jaromíra Drábka. Kvůli změnám v posudkovém procesu přicházejí matky s postiženými dětmi o peníze, často jde o částky až kolem 8 000 korun měsíčně. Zejména matkám postižených dětí – samoživitelkám - zbude náhle na živobytí jen pár stokorun na měsíc. Nová posudková metodika bodování zdravotního stavu postiženého je postavena tak, aby stát ušetřil co nejvíc. Dříve se totiž hodnotilo šestatřicet oblastí životních potřeb proti nynějším deseti. Navíc jsou nové posudky často ledabylé a nekompetentní. Výjimkou nejsou ani situace, kdy lékař dítě neprohlédl a opíše jen hodnocení sociální pracovnice. Lidé (děti samozřejmě nevyjímaje) s amputovanými končetinami jsou nadále převáděni do kolonky „zdráv“.

„Na MPSV zřejmě objevili zázračný pramen“, komentoval situaci Jan Bartošek, „rozhněvaný muž“ KDU-ČSL.  „Netuším, proč je v rámci úspor nezbytně nutné provádět kroky, které poškozují ty nejslabší a nejzranitelnější lidi v naší společnosti. Když už nemají politikové TOP09 dostatek sociální inteligence, měli by mít alespoň dost inteligence politické. Tyhle chyby, které vynesou komunisty do vládních křesel, zaplatíme draze všichni. Nestačilo by prostě jen ušetřit 3,5 miliardy, které ministerstvo prohodilo oknem na nefunkční informační systémy?“ uzavírá Jan Bartošek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

 

 

reklama

autor: kdu.cz

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu