Bednář (ODS): Nečas jako Kerenskij?

16.03.2012 17:17

Říká se, že se historie nikdy neopakuje, a když tak už jen jako fraška. Dnešní situace se ale podle mého názoru až nebezpečně podobá situaci v roce 1917 v Rusku.

Bednář (ODS): Nečas jako Kerenskij?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas

Stačí si jen dosadit za některé tehdejší pojmy, pojmy dnešní. Když car 17. března 1917 odstoupil jako svého nástupce jmenoval svého bratra Michaila. Ten však titul cara následující den odmítl a předal vládu Prozatímní vládě. 16. dubna se vrací do Petrohradu z exilu ve Švýcarsku za pomoci Německa V. I.  Lenin. Očití svědci potvrzují, že Lenin cestoval v uzamčeném vlaku (prý v zapečetěném vagonu), který vyslali Němci.

18. dubna vznikla  v Rusku První koaliční vláda. V červenci 1917 byla jmenována Druhá koaliční vláda, Po neúspěšném červencovém dělnickém povstání, které způsobilo zánik Druhé koaliční vlády, se Lenin přesunuje z bezpečnostních důvodů do Finska. Vrací se v říjnu. krátce nato je jmenována Třetí koaliční vláda v čele se socialistou (eserem) Alexandrem Kerenským.

Po této vleklé vládní krizi bylo 3. září 1917 Rusko vyhlášeno demokratickou republikou. V té době již ale došlo k všeobecnému rozkladu, na vládu útočili nejen bolševici, ovládající Petrohradský sovět, který již nové vládě odmítl vyslovit svou podporu (přeložme česká sociální demokracie a komunisté a jejich pokusy o svrhnutí vlády), ale i pravicové síly (přeložme TOP 09 a VV).

Jelikož žádná z prozatímních vlád nebyla schopná vyřešit hlavní problém - ukončení války - (přeložme rozbujelou korupci státní správy) získávali bolševici čím dál větší podporu především mezi dělníky. Tato podpora ovšem nestačila k získání většiny hlasů v chystaných volbách do Ústavodárného shromáždění (přeložme ani vyhrané volby nestačí ČSSD k sestavení vlády bez podpory komunistů).

Proto došlo 7. listopadu 1917 (podle Gregoriánského kalendáře, zavedeného v roce 1582 a používaného dodnes) k bolševickému převratu. Události vzaly rychlý spád. 5. prosince vznikla nová tajná policie v Rusku (ČEKA) a 24. prosince pak byly zestátněny všechny velké podniky.

Všichni si pamatujeme na jistou euforii, když Česká republika, respektive Československo, vstupovala do Evropské unie. Jenomže vstupovala do jiné EU než je dnes k vidění. Nemá cenu psát o všech těch banánech, rovných okurkách, balených koblihách atd. Za  mnohé si můžeme sami. Posledním výstřelkem jsou energetické štítky domů, nověji průkazy energetické náročnosti staveb tzv. PENB. Kromě vysátí peněz z peněženek vlastníků nemovitostí nepřinesou vůbec nic.

I vstup do NATO provázela euforie. Jenomže i dnešní NATO je jiné, než do kterého jsme vstupovali. Stálým rozšiřováním postupně ztrácejí vlastní akceschopnost. A tak si větší a větší počet bruselských byrokratů usurpuje stále větší a větší moc. Známe to z naší domácí scény. Všichni volají po štíhlém, pružné a akceschopném státě, pravý opak je k dispozici.

„Stav EU dokumentuje reálnou zátěž koordinačních a organizačních nákladů, které rostou s velikostí společenství, a pouze pomyslné výhody jeho velikosti,“ napsal v jednom svém eseji politolog Petr Robejšek.

Velká říjnová socialistická revoluce (přestože proběhla podle našeho kalendáře v listopadu, bolševici ji tvrdošíjně říkali říjnová) na dlouhá desetiletí ovlivnila dění nejen v Rusku, ale současně se stala i jednou z klíčových událostí 20. století, která měla dopad na životy milionů lidí po celém světě. Tak velké byly důsledky akce, které si lidé v Rusku i v Petrohradě samotném v roce 1917 pravděpodobně ani nevšimli. Mimo jiné o bolševicích se toho v Rusku až do jara 1917 mnoho nevědělo a ještě počátkem roku 1917 byli s asi 20. tisíci stoupenci jen nepříliš významnou silou. U moci vydrželi více než 70 let.

Věštit z křišťálové koule není možné. Je ale možné připomínat si některé dějinné okamžiky, které, ač z počátku takřka neviděny, ovlivní budoucnost milionů lidí. Států i kontinentů.

Ivan Bednář

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…