Chládek (ČSSD): Stalking nelze přehlížet. O pomoc volají stovky obětí

13.10.2011 8:17

Zákon o stalkingu by měl být přísnější. Budou o něm jednat senátoři.

Chládek (ČSSD): Stalking nelze přehlížet. O pomoc volají stovky obětí
Foto: senat.cz
Popisek: Senátor Marcel Chládek

Ve čtvrtek bude v Senátu PČR projednávána novela o stalkingu (nebezpečné pronásledování). S tímto nebezpečným problémem se setkal každý sedmý Čech. Současné zákony se k pachatelům - stalkerům staví příliš benevolentně. Novela přináší výrazné změny, které pomohou tisícům obětí tohoto nebezpečného chování.

„Stalking se projevuje opakovanými pokusy o navázání kontaktu, výhrůžnými a nátlakovými zprávami, vyhledávání fyzického kontaktu s danou osobou a také zneužíváním osobních údajů. Pachatel pronásleduje svoji oběť v důsledku smyšleného nebo reálného, ale již ukončeného, vztahu. S problémem stalkingu se na mě obrátilo přes dvě stě lidí za poslední půlrok. Není možné tento závažný problém přehlížet," popisuje senátor Marcel Chládek (ČSSD), který je navrhovatelem novely.

Novela upravuje základní podmínku pro určení, zda se jedná o stalking, nebo ne. V současné době musí jednání stalkera vzbuzovat důvodné obavy o život a zdraví oběti. „Návrh novely počítá s tím, že stalking se týká také omezení oběti v jejím obvyklém způsobu života. Už tento způsob obtěžování by měl být důvod k zahájení trestního stíhání," vysvětluje Marcel Chládek. Další změnou je zvýšení základní trestní sazby za stalking na dvojnásobek, tedy až na dva roky nepodmíněného vězení.

„V poslední době mě kontaktovalo několik podnikatelů, kterým stalker ničí nejen osobní život, ale také jejich podnikání," říká Chládek.  Podle něj může stalking přinášet i finanční újmu a poškození dobrého jména společnosti. A právě i toto jednání by mělo být podle novely hodnocena jako nebezpečné pronásledování.

Dále čtěte:
Chládek (ČSSD): Stalking. Podceňovaný problém, který může i zabít
Senátor Chládek chce tvrdší tresty za stalking

##PROFIL 39##

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…