Dolejš (KSČM): Zaslepenost nebo plán „věrozvěsta“ nespoutaného trhu?

05.04.2012 11:26

Na žofínském fóru se prezident Václav Klaus vyslovil nejen k současné vládní krizi, ale i k ekonomickým perspektivám země.

Dolejš (KSČM): Zaslepenost nebo plán „věrozvěsta“ nespoutaného trhu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

Vycítil zřejmě, že s ohledem na zmatky zmítanou vládní pravicí stoupá jeho šance ovlivnit další dění nejen v politické, ale také v hospodářské oblasti. A tak se vcítil do své staré role „věrozvěsta jediné správné cesty“, která už ale viditelně zkrachovala. A sám aktivistický prezident tak zaútočil na údajný aktivismus politiků a vlády.

Ty, kteří si pamatují jeho vystupování v divoké transformaci české ekonomiky počátkem 90. let, asi nepřekvapil. Ve včerejší debatě na zmíněném ekonomickém fóru se důrazně vyslovil pro daleko radikálnější plán škrtů vládních výdajů, pro „osvobození se“ od sociální a ekologické regulace a standardizace trhu, od sílících snah o státní podporu růstu ekonomiky.

Tímto přístupem by ale Václav Klaus udělal z ČR skanzen ekonomického neoliberalismu, neboť ve světě se naopak stále častěji volá po promyšlenějším vstupu veřejné moci do krizí zasažené ekonomiky. Není pravda, že stát nemůže  aktivněji podporovat růst a zaměstnanost. Dokonce je zcela legitimní zvážit v zájmu oživení růstu i to, zda vládou zvolené tempo a způsob oddlužení je odpovídající. A ne se opět nechat vydírat bankrotem a strašit složenkami pro občany jako ve volbách v roce 2010.

Nejvíce ohrožené krizí nejsou země se silným sociálním systémem, ale země, kde se nepečuje o vlastní ekonomický rozvoj a o kontrolu nad veřejným sektorem. Je absurdní, když v době, kdy ve veřejných rozpočtech chybí zdroje, tak místo aby byla předmětem jeho kritiky neschopnost vlády čerpat evropské dotace, profesor Klaus útočí na dotace z EU jako takové.

To, co opět navrhuje Václav Klaus, by vedlo k ještě většímu zhoršení ekonomické a sociální situace. Politika „neomylného“ trhu vyhovuje možná finančnímu kapitálu, ale ne lidem poctivé práce. Katedrové neoliberální recepty à la washintgonský konsensus z roku 1989 nezkrachovaly jen u nás, ale i ve světě. Staré indiánské přísloví říká: „Jedeš-li na mrtvém koni, sesedni.“  Komoně nespoutaného trhu bez jakýchkoliv přívlastků nepřinutí dnes ke cvalu už ani silná slova Václava Klause.

Pokud prezident Klaus volá po stabilní a silné vládě, ale hlavně proto, aby definitivně zlikvidovala veřejný sektor v ekonomice a nekompromisně protlačila připravené asociální reformy, nejlepší odpovědí by byly skutečně co nejrychlejší předčasné volby. Probouzející se občané totiž dávají šanci k tomu, aby mandát dostala skutečná změna. Alternativy se už nesmí nechat překřičet. A „nejúspěšnější vláda v dějinách“ by odešla tam, kam už dávno patří.

Jiří Dolejš, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

10:21 Senátor Vystrčil: Problém je hlavně to, že spotřebováváme víc, než je nutné

Klimatická změna, přijetí eura nebo svoboda volného pohybu – témata, o kterých ve Sněmovně u výročí …