Dušek (ČSSD): EP posílil ochranu ryb v Evropě a budoucí zajištění obživy pro rybáře

27.12.2011 7:21

Evropský parlament podpořil ochranu biodiverzity a stavu rybí populace ve Středozemním moři

Dušek (ČSSD): EP posílil ochranu ryb v Evropě a budoucí zajištění obživy pro rybáře
Foto: Redakce
Popisek: Robert Dušek

Tento týden na plenárním zasedání Evropský parlament podpořil důležitý dokument o řízení rybolovu ve Středozemním moři, které je jednou z nejohroženějších oblastí z pohledu ochrany životního prostředí. Hrozí zde zánik různých druhů ryb v důsledky předchozího masivního rybolovu a vylovení některých druhů.

Robert Dušek toto rozhodnutí Evropského parlamentu přivítal. „Mnoho druhů ryb v oblasti má podle výzkumů podobné složení DNA a jsou tudíž velice ohroženy, sebemenší změna v klimatu, potravě či znečištění jejich prostředí může vést ke konečnému zániku druhů. Tím, že Evropský parlament toto doporučení ve druhém čtení podpořil, posílil ochranu biodiverzity a stavu rybí populace v Evropě na jedné straně a budoucí zajištění obživy pro rybáře na druhé straně.“

V Evropské unii zaměstnává odvětví rybolovu ve Středozemním moři téměř 90 000 rybářů, kteří pracují na více než 40 000 lodích. Rybolov ve Středozemním moři je však více než jen hospodářská činnost, je součástí kultury. Produkce rybolovu ve Středozemním a Černém moři se od 80. let minulého století snižuje: z 1 950 milionů tun v roce 1986 klesla na 1 450 milionů tun v roce 2005. V podstatě se loví se dnes o 25 % méně ryb než před 20 lety. Právě přijatý dokument má čelit tomuto negativnímu vývoji.

Doporučení přijatá Generální komisí pro rybolov ve Středozemním moři (GFCM) obsahují například uvalení některých omezení na rybolov v Středozemním moři. Pokud jde o lovná zařízení, text stanoví minimální velikost ok používaných ve Středozemním moři a v Černém moři a zakazuje používání například tažených drapáků a vlečných sítí v hloubkách větších než 1 000 metrů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.