Fajmon (ODS): Thatcherová ve stopách Churchilla

16.04.2013 5:28

Porazila SSSR bez výstřelu, neprohrála žádné volby a neustupovala odborům.

Fajmon (ODS): Thatcherová ve stopách Churchilla
Foto: ODS
Popisek: Europoslanec Hynek Fajmon

Tento týden se koná v Londýně pohřeb Margaret Thatcherové. Po krátké, ale intenzivní diskusi v britském parlamentu i v britských médiích došlo ke shodě, že se pohřeb uskuteční podle vzoru, který se uplatnil v roce 1965 v případě jejího slavného předchůdce Winstona Churchilla. Nejde tedy o státní pohřeb nejvyšší kategorie, který přísluší panovníkovi a nejbližším členům jeho rodiny. Na druhé straně to ale také není běžný pohřeb britského premiéra. Thatcherové se tak dostává mimořádné pocty v podobě pohřbu podle Churchillova vzoru i s nikoli běžnou účastí královny přímo na obřadu.

Vyskytly se ovšem také hlasy, které volaly po tom, aby se v případě Thatcherové jako velké zastánkyně trhu žádný pohřeb na útraty státu nekonal. Za tím účelem vznikla i petice a někteří "vtipálkové" navrhovali dokonce dražbu pohřbu a svěření jeho organizace do rukou "nejnižší nabídky". To vše s odkazem na privatizační zápal Thatcherové a její nedůvěru ve stát. Tyto diskuse však nakonec nedošly svého naplnění. Spíše ukázaly, že Thatcherová je stále postavou, která lidem není vůbec lhostejná a stále stejně, jako v dobách své vlády, dokáže vyvolávat vášně, spory a zájem o politiku. Většina z politiků umírá v zapomnění, jen ti opravdu nejdůležitější budí zájem i v době svého pohřbu. Koneckonců, před časem jsme si to prožili i u nás s bývalým prezidentem Václavem Havlem.

Domnívám se, že Britové našli pro pohřeb své první a dosud jediné premiérky přesně tu správnou polohu. Thatcherová si pohřeb podle Churchillova vzoru zaslouží. Stejně jako on dokázala zvítězit nad totalitní hrozbou. Churchill vyhrál společně s americkým prezidentem Rooseveltem a sovětským diktátorem Stalinem nad Hitlerem druhou světovou válku. Thatcherová porazila ve spolupráci s americkým prezidentem Reaganem ve studené válce Sovětský svaz. Nikoli však v klasické konvenční válce, ale bez jediného výstřelu, což je snad ještě větší vítězství. Jednu válku však Thatcherová stejně vedla a vyhrála v ní, takže jí přísluší čestný titul "válečný premiér". Šlo o válku s argentinskou vojenskou diktaturou o Falklandské ostrovy. Však také britští námořníci budou zcela jistě během pohřbu stát na viditelných místech. Stejně ostatně postupoval i Churchill, který se rád se svými vojáky fotografoval i setkával.

Thatcherová se může s Churchillem směle měřit nejen na válečném a strategickém poli, ale také v jiných oblastech. Nedokázala sice získat Nobelovu cenu za literaturu jako Churchill za své válečné paměti, ale její tři knihy pamětí a politického odkazu se staly globálními bestsellery, které vyšly v mnoha světových jazycích a dobře se prodávaly i v českém vydání. A když porovnáme jejich politická vítězství, je na tom Thatcherová lépe, protože ona ve funkci vůdkyně Konzervativní strany žádné parlamentní volby neprohrála. Zvítězila v roce 1979, 1983 i 1987 a z funkce premiérky ji odstranili až vlastní ministři a poslanci prostřednictvím nechutné rebelie.

Oproti tomu Winston Churchill okamžitě po vyhrané válce prohrál parlamentní volby. Zkrátka Thatcherová se Churchillovi bezesporu vyrovná, a to i přesto, že zatím vůbec nebereme do úvahy skutečnost, že je to žena a navíc úplně první žena v takovém postu. Thatcherovou a Churchilla spojuje i to, že oba bojovali s domácím britským socialismem reprezentovaným odbory a Labouristickou stranou. Zatímco Churchill v tomto souboji spíše ustupoval, Thatcherová byla jednoznačně úspěšnější. Labouristy vždy ve volbách porazila a odbory, které byly faktickými pány v Británii celá 70. léta 20. století, takzvaně srovnala do latě.

Je to ironie osudu a velké trauma pro všechny levicové feministky po celém světě, že takový výkon podala jako první žena právě Margaret Thatcherová v řadách tak "nepokrokové organizace", jakou bezesporu je nejstarší fungující politická strana na světě, britská Conservative Party. S odchodem Churchilla odešla jedna epocha, kdy se Evropa zbavila hrůzy nacistické diktatury. S odchodem Thatcherové skončila další epocha. Díky ní už v Evropě "nestraší komunismus".

Mgr. Hynek Fajmon
poslanec EP
člen místní rady
předseda oblastního sdružení
člen regionální rady
zastupitel

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

David (SPD): Až do posledního Ukrajince

16:21 David (SPD): Až do posledního Ukrajince

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k vývoji vojenského konfliktu na Ukrajině