Fischer: Hlas na síti

02.12.2012 14:08

Elektronická komunikace zásadně změnila náš život. Nová generace už není společností vyznávající kamenné instituce a vyřizování mnoha záležitostí se stále více přesouvá do virtuálního prostoru.

Fischer: Hlas na síti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jan Fischer

Stát však poněkud zaspal dobu. Elektronický podpis se prosazuje pomalu a s potížemi stejně jako transparentní veřejná správa prostřednictvím webu. Co chybí zatím úplně, je možnost elektronického hlasování.

Měli bychom si vzít příklad z Estonska. Tato malá postsovětská země dokázala v elektronizaci veřejné správy přeskočit i bohaté západní státy. Od roku 2007 tu mohou všichni volit do parlamentu z domácího počítače. Stačí k tomu čipová občanka a čtečka. To umožní každému pohodlně využít své volební právo. Věřím, že takto bychom dokázali k volbám přitáhnout zejména mnohem více mladých lidí. Je dobře, že ministerstvo vnitra alespoň chystá pilotní projekt e-voleb. Jen doufám, že to nedopadne podobně jako internet do škol, registr aut nebo S-karta.

Možnost elektronické volby by také znamenala obrovskou pomoc pro krajany v cizině. Ti dnes musejí osobně dorazit na ambasádu, což v některých zemích znamená cestovat tisíce kilometrů. Trochu vysoká daň za využití základního občanského práva. Přitom bychom si měli vážit těch, kteří na svou zemi nezapomněli ani za hranicemi a zajímají se o to, kdo u nás vládne.

Nakonec, ne však v poslední řadě by elektronické hlasování výrazně posílilo občanskou společnost, protože by rozšířilo možnosti lidí aktivně a jmenovitě vyjádřit svůj názor na společenské problémy. Dnes se žádná petice, pokud má být platná a úřady mají mít povinnost se jí zabývat, neobejde bez papíru. Je nepochybné, že e-petice by značně zesílila hlas lidu a podstatně zasáhla do onoho "klidu na práci", který se tak líbí politikům a úředníkům s ne právě nejčistšími úmysly. Navíc by odpadly jakékoli pochybnosti o regulérnosti podpisů, kterou úřady někdy rády zpochybňují. Pro některé radnice je to nejjednodušší způsob, jak smést se stolu nepohodlnou petici.

V této souvislosti musím zmínit prezidentskou volbu. Opravdu mě mrzí nedůstojné tahanice o počty platných podpisů, které na ni vrhají nepěkný stín. Sám vím, jak je těžké ověřit správnost všech údajů u padesáti tisíc petentů. Týmy kandidátů na jedné straně uctivě žádají občany o podporu, na druhé straně si musejí hrát tak trochu na dráby, aby minimalizovaly riziko zneplatnění i dobře míněných hlasů z malicherných formálních příčin. Mnozí na toto riziko upozorňovali předem. Marně. Odpůrci přímé volby prezidenta už také předvedli, že jim tato situace dělá škodolibou radost.

V každém případě je zavedení elektronické volby nutný krok. Všichni vidíme, jak velký vliv na veřejnou debatu má internetové zpravodajství a diskuze. Někteří si to pochvalují, jiní si naopak stěžují. Ale e-volby či e-petice jsou jednoznačně pozitivní věcí. Tady nejde o bulvární senzace, ani o anonymní grafomanství či šíření nenávisti. Jde o osobní vyjádření postoje, o hledání pozitivního řešení, o aktivní zapojení občana do veřejného dění. Rozhodně budu podporovat, aby hlas občanů na síti promlouval stále silněji k obyvatelům oněch kamenných institucí.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Fischer

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …