Gajdůšková: Premiér otevřel dveře likvidaci vysokého školství

22.03.2012 22:23

Vyjádření Aleny Gajdůškové k dnešní tiskové konferenci premiéra P. Nečase a NERVu k financování veřejných VŠ.

Gajdůšková: Premiér otevřel dveře likvidaci vysokého školství
Foto: ČSSD
Popisek: Alena Gajdůšková

Představa premiéra Nečase a jeho poradců z NERVu o podpoře vysokých škol, prezentovaná na dnešní tiskové konferenci, je cestou k likvidaci, nikoli k podpoře, jak Nečasova vláda ráda deklaruje. Omezení financování VŠ ve střednědobém výhledu bude pro školy skutečně ohrožující jejich existenci.

Líbivě vypadá návrh na státní financování pouze tzv. standardní doby studia.  Tento návrh ovšem ale nepočítá s tím, že je více než žádoucí, aby čeští studenti vyjížděli na stáže do zahraničí a účastnili se zahraničních studijních programů, které ovšem v průměru prodlužují dobu studia o půl roku až jeden rok. To, že by si tito studenti dobu, o kterou se jim takto studium prodlouží, měli hradit, jde fakticky proti smyslu modernizace a inovace společnosti, proti konkurenceschopnosti země.

Studenti, kteří mají zahraniční praxi, patří skutečně k těm nejlepším a k těm, kteří investice do nich vložené mohou společnosti vrátit několikanásobně. Dokáží mj. přenést zahraniční zkušenosti do našeho prostoru - což je velice cenné. Zároveň přitahují zahraniční investice a jsou navíc vyhledáváni odborníky zahraničních firem.

Také vládní představa, že budou omezovány magisterské programy, jde proti chodu dějin. V mezinárodním srovnání se ukazuje, že čím je vyšší vzdělanost národa, tím je vyšší konkurenceschopnost země. Měli bychom proto podporovat, aby vzdělání dostalo co největší procento populace, a aby bylo nejvyšší kvality, nikoli tak jak prezentuje pan premiér Nečas.

PaedDr. Alena Gajdůšková

  • SOCDEM
  • Vždy na Vaší straně!
  • krajská zastupitelka

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ondřej Vaněk

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

22:12 Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozastavené dostavbě části dálnice D49 na podkladě …