Horák (NS-LEV21): Ministr Blažek si v otázce amnestie protiřečí

19.03.2013 21:56

Národní socialisté ústy svého předsedy a poslance Jiřího Paroubka interpelovali v souvislosti s amnestií exprezidenta Klause z počátku letošního roku ministra spravedlnosti za ODS Pavla Blažka. Položili jsme ministru Blažkovi deset konkrétních otázek. Nyní se nám dostalo odpovědi a považujeme za svou povinnosti seznámit s odpověďmi ministra spravedlnosti i veřejnost.

Horák (NS-LEV21): Ministr Blažek si v otázce amnestie protiřečí
Foto: Archiv
Popisek: NS - LEV 21

Ministr Blažek například tvrdí, že o chystané amnestii se dozvěděl koncem minulého roku. Kdy přesně to bylo, ale neřekl. Je to zvláštní, protože amnestie se podle našeho názoru musela připravovat několik měsíců. A těžko si představit, že celou přípravu včetně statistik dopadů by zvládl pouze prezidentský úřad, který ani k mnohým datům nemá a nemůže mít přístup.

S tím souvisela i jedna z našich otázek, kde jsme se ministra Blažka ptali, se kterými odborníky mimo ministerstvo úředníci na amnestii spolupracovali. Zde ministr Blažek odpověděl velmi nejednoznačně v tom smyslu, že úředníci ministerstva spravedlnosti se na textu amnestie nepodíleli. Vzápětí však přiznal, že ministerský aparát připravil rámcové počty odsouzených a obviněných, kterých se amnestie bude týkat. Ministr Blažek si tak protiřečí, neboť ministerstvo spravedlnosti se na přípravě amnestie podílelo minimálně touto formou.

Z výše uvedeného by bylo naivní si myslet, že nikdo z ministerstva spravedlnosti by nevěděl, co se chystá. Na základě odpovědí ministra Blažka, které jsou v mnoha ohledech velmi stručné a nejednoznačné, si to myslet ani nemůžeme.

Tak jako tak měla být amnestie před tím, než ji spolupodepsal předseda vlády, na zasedání vlády projednána. Podle Ústavy je to totiž vláda, kdo je odpověden za rozhodnutí prezidenta republiky. Kdyby vláda konala, jak měla, mohla samotnému udělení amnestie, jejímu rozsahu i onomu "slavnému" a nejkritizovanějšímu článku II zabránit.

Karel Horák, odborný mluvčí LEV 21 pro oblast spravedlnosti

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: NS - LEV 21

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

10:04 Dostál (Stačilo!): Zdravotní pojišťovny péči nezajišťují a ministr Válek to po nich nevymáhá

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke zdravotnictví.