Huml: Přetáčení tachometrů stále beztrestné

16.03.2012 11:06

Sněmovna o 3 hlasy zamítla v prvním čtení návrh skuiny poslanců ČSSD, který do trestního zákona navrhoval zavést skutkovou podstatu Neoprávněný zásah do počítače ujeté vzdálenosti.

Huml: Přetáčení tachometrů stále beztrestné
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Poslanec Stanislav Huml

Uvidíme tedy v inzerátech stále nabídky firem na přetočení tachometru za úplatu, aby prodávajcí oblbnul zákazníka a vydělal pár desítek tisíc korun na důvěřivém kupujícím.

Snaha narovnat trh s ojetinami vyšla naprázdno. Návrh jsme podali se znalostí stavu na trhu s ojetinami.

Ročně se v České republice prodá cca 400 tisíc ojetých vozidel. Podle odhadů odborníků cca 1/3 až téměř polovina z těchto vozidel má "stočený" tachometr. Jestliže průměrné navýšení ceny takového vozidla je 30.000,-Kč, generuje nelegální úprava tachometrů cca 4 miliardy korun neoprávněného zisku ročně. Kupci tak přicházejí o desetitisíce Kč a navíc jsou vystaveni riziku technické závady, někdy i nehody vozu.

Nejde přitom o nic nového pod sluncem. Podobná úprava platí v Německu, ve Velké Británii, Francii, Belgii či v USA. V českém Parlamentu nebyl tento problém propuštěn ani do druhého čtení, kde by mohly jednat výbory a dopilovat text do přijatelné podoby.

Kromě zjevné majetkové škody jde při zásazích do elektroniky vozidla i o bezpečnost. Výrobce předepisuje v pravidelných intervalech prohlídky a výměny dílů, které na bezpečnost mají značný vliv. Neznáte-li správný stav počítadla, můžete způsobit poruchu, která je způsobilá vyvolat závadu a vše může opravdu skončit dopravní nehodou.

Moderní vozidla mají od výrobce nastaven omezovač rychlosti. Jeho odblokování pak dovoluje jízdu za hranicí bezpečnosti. Platí to nejen pro osobní, ale i nákladní auta a autobusy. U posledně jmenované skupiny nemusím připomínat, jak důležité toto opatření může být.

Argument vlády, že někdy v budoucnu (možná) připraví vlastní úpravu slyšíme opakovaně. Navíc padl i argument, že jde o zbytečnou kriminalizaci a bude stačit tzv. jiný správní delikt, tedy správní řízení a pokuta. Obávám se, že buď se nedočkáme nebo půjde o úpravu bezzubou. Správní delikty jsou na správních úřadech disciplína neoblíbená a nepříliš používaná. Navíc vůbec nemůže řešit dílny a servisy, které tuto službu beztrestně nabízejí.

Místo konstruktivní diskuse nad navrhovaným textem ve výborech tak musím tlumočit špatnou zprávu. Dávejte si stále pozor co kupujete, protože v České republice neplatí pravidla. A není neobvyklé, že ti největší filutové jsou schopni snížit počet kilometrů na počítadle i o 100 000 km.

Prodejci, kteří s Vámi hrají poctivě prodělávají a je otázkou času, kdy to vzdají a budou se chovat stejně, aby nezkrachovali. Měli jsme snahu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

14:17 Rajchl (PRO): Z prosperity zbylo zelené vydírání, z bezpečnosti přidělování migrantů

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výročí vstupu České republiky do Evropské unie.