Jandík (ODS): Potřebujeme 12 miliard pro obce a zvyšovat DPH?

04.09.2012 11:50

Celková debata nad tématem rozpočtového určení daní (RUD) se bohužel zúžila pouze do roviny odkud a kam finanční prostředky v rámci státní správy přelijeme.

Jandík (ODS): Potřebujeme 12 miliard pro obce a zvyšovat DPH?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze - ilustrační foto

Od žádného poslance nebo senátora jsem neslyšel, že bychom tyto finanční prostředky v podobě daní vůbec nevybírali. To vytýkám především svým stranickým kolegům z ODS, pro které by to měla být základní pravicová ideová premisa.

Ponechme teď konkrétní čísla stranou a podívejme se na problematiku trochu jinak. Základním charakterovým znakem každého úředníka je, že dokáže utratit všechny peníze, které mu do rozpočtu svěříte, a ještě mu většinou budou nějaké chybět. Platí to i pro obce. Je nutné si přiznat, že v téměř každém obecním rozpočtu jsou poměrně velké rezervy, což mohu tvrdit na základě osobní zkušenosti z Roztok u Prahy, kde jsem radním, zastupitelem, členem finančního výboru a tvorbě rozpočtu se již několik let věnuji. Pro férovost uveďme, že úspory jsou především v koncepčním rušení agend a činností města, které mohou být některými zájmovými skupinami nebo voliči vyžadovány, proto je někdy těžké najít v tomto ohledu koaliční kompromis a úspory prosadit. Velmi často byrokratickou zátěž obcím zvyšuje také sám stát.

Pro Roztoky novela RUD znamená navíc přibližně 7,5 mil. Kč, které využijeme na nové investice. Nebylo by lépe lidem vrátit v přepočtu 1 170 Kč (12 mld. Kč děleno počtem obyvatel ČR) a nechat je, aby si požadované služby zajistili sami – efektivněji a levněji?

Na investice bychom museli uspořit ve stávajícího rozpočtu, což je ovšem možné. Částka 12 mld. Kč by tak měla stačit k tomu, aby stát nemusel zvyšovat DPH a ubírat peníze z již tak napjatých rodinných rozpočtů.

Roman Jandík
Předseda ODS Roztoky a kandidát do Zastupitelstva Středočeského kraje.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Roman Jandík - profil

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

4:31 Klán (KSČM): Za Langšádlovou je tak "obrovský kus práce", že už nemá co dělat a končí

Jeden z největších mozků současné vlády a světové vědy, bývalá šéfka penzionu, absolventka zkrachova…