Janeček (ČSSD): Jak Pistorius Ratha doběhl

26.02.2013 14:49

Jakkoliv zní Rathova obhajova krabic s vínem směšně, či neuvěřitelně, musíme ctít presumci neviny. Jmenovaný nebyl ještě obžalován, natož odsouzen. Na svůj proces čeká už skoro rok a nevypadá to zatím, že by se ho v dohledné době dočkal.

Janeček (ČSSD): Jak Pistorius Ratha doběhl
Foto: senat.cz
Popisek: Miloš Janeček

To jihoafrický atlet Oscar Pistorius je jiný kádr. Na Valentýna si zastřílel do přítelkyně a ještě není ani MDŽ a je zpět doma. K propustce z vazby stačilo, že odevzdal pas, slíbil, že nebude mluvit se svědky a vystříhá se alkoholu. A také mu sebrali všechny zbraně. Dokonce už ví, kdy s ním začne proces. Čtvrtého června - tohoto roku, pochopitelně.

Tak takhle pracuje prý „obávaná“ jihoafrická justice. I když  v našem právním světě to zní trochu žertovně, ale vsadím se, že Pistorius není Krejčíř a neuteče do své italské vily, případně si nezaplatí sérii plastických operací, ale zkrátka počká, až s ním začne proces.

Také David Rath dostal možnost kauce. Nikoliv dvoumilionové, jako bohatý olympionik, ale pro jistotu 14 milionové. Aby to bylo hezky po švejkovsku, vzápětí soud kauci odvolal. S odůvodněním, že by mohl utéct a pokračovat v trestné činnosti. Pod tím si lze představovat cokoliv, například to, že by se hned v pondělí vrátil na krajský úřad a začal úřadovat.

Jihoafrický soudce vyvodil, že Pistorius je natolik známý, že se nikde neschová. Jeho český protějšek si myslí, že bývalý hejtman by se svým obličejem hravě překročil nejen zelený pás na Šumavě, ale i hraniční přechod Lanžhot – Brodské, nenávratně zanechav za sebou nejen manželku a milenku, ale i oba dospívající syny.  Soud neobměkčila ani nabídka poslance parlamentu, olympijského vítěze Šlégra, který se chtěl za Ratha zaručit.

V tomto kontextu mi jejich soudnictví přijde docela evropské, zatím to naše tak trochu africky-šamanské. Jistě, soudnictví v JAR vychází z britského vzoru efektivních a minimalistických soudů, zatímco české soudy navazují na rakouskou tradici byrokratických a těžkotonážních soudních tanečků, kde rok, nikoliv den, je základní jednotkou času. Z dědictví podtrženého 40-ti  lety působení ruského vlivu. Ani dvacet let fungování justice ve svobodných poměrech nezkrátilo příliš průměrnou dobu čekání na proces. Ta sahá bezmála ke dvěma letům. Odhaduje se, že jen soudní průtahy stojí daňové poplatníky 40 000 000 Kč ročně.

Myslím, že české soudnictví dostalo těch lekcí z efektivity a políčků kvůli podléhání politickým tlakům z poslední doby několik. Jak však překonat ono rusko-rakouské břemeno?

Možná by neškodilo, aby ti naši slavní soudci i státní zástupcové občas i na zahraniční služební cestu vyjeli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…