Jeník (ODS): Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce

05.05.2013 12:27

O politiku zaměstnanosti se na MPSV dlouhodobě nikdo nezajímal, ležela ladem a stranou zájmu.

Jeník (ODS): Dle MPSV spasí nezaměstnané agentury práce
Foto: ods.cz
Popisek: Miroslav Jeník

Minulé vedení mělo plné ruce práce s IT zakázkami a to současné pak s hašením tohoto problému. Růstem nezaměstnanosti a nebezpečím z toho plynoucího se MPSV bohužel nezabývalo.

Pokud tedy nepočítáme změnu metodiky výpočtu míry nezaměstnanosti od nového roku. Počátkem letošního roku nám totiž právě z tohoto důvodu míra nezaměstnanosti zázračně poklesla na 8 %. S užitím metodiky platné ještě v roce 2004 by však míra nezaměstnanosti činila neuvěřitelných 12 %.

V poslední době MPSV konečně začíná nabízet jakési řešení této situace. Jedná se však o řešení účelové v podobě dotací, které přispěje tak maximálně k dalšímu zamaskování problému a v horším pak k deformaci trhu práce. Vždyť ze sedmibodového programu MPSV v boji s nezaměstnaností nekřičí nic více než slovo dotace.

Předáním práce MPSV agenturám práce se ministerstvo zbavuje pouze dalšího dílu své odpovědnosti. Místo vyřešení situace s rostoucí mírou nezaměstnanosti, je tak problém delegován dál. Nápad je to možná hezký, že pokud agentura najde práci na plný úvazek pro dlouhodobě nezaměstnaného a ten si práci šest měsíců udrží tak dostane odměnu. Ale kdo dnes zaměstná člověka dlouhodobě stojícího mimo pracovní trh a hned na dobu neurčitou?

Nekoncepčnost tohoto kroku pak vidím i ve světle úsilí o pružnější a flexibilnější trh práce. Ve sněmovně se přijímá zákon umožňující opětovné řetězení pracovních smluv. Řetězení pracovních smluv na dobu určitou má pomoci zejména sezónním pracovníkům ve stavebnictví a zemědělství. Dále je zde zcela jednoznačná snaha o podporu vzniku částečných pracovních úvazků a dalších atypických úvazků. MPSV však chce, aby pracovní agentury umisťovaly dlouhodobě nezaměstnané a to hned na dobu neurčitou.
Předkládaná opatření MPSV jistě vypadají dobře na papíře. Nad jejich faktickým plněním, efektivitou a reálností však visí nejeden otazník. MPSV se o politiku zaměstnanosti dlouhodobě nestaralo a teď nás svými tiskovými zprávami s pohádkovými scénáři chce ujistit o opaku.

Skutečnost je taková, že o jedno pracovní místo se uchází až 30 nezaměstnaných. Znepokojujícím tempem roste míra nezaměstnanosti zejména mezi mladými lidmi, která koncem roku 2012 v ČR dosahovala 18%, tedy téměř 100 000 nezaměstnaných ve věku do 25 let. Těmito problémy by se mělo MPSV efektivně zabývat a přestat s nesmyslným udělováním dotací či požadavků na zaměstnání dlouhodobě nezaměstnaných na dobu neurčitou.

Ing. Miroslav Jeník
poslanec PČR
místopředseda místního sdružení
člen oblastní rady

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…